Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
daviedoff
Lid
Woonplaats:
Berichten: 9
Lid sinds: 18 aug. 2006
18 november 2006, 19:57 uur | Bericht #368
iedereen kent deze spreuk wel denk ik...

maar kan het eigenlijk?
kan er een bliksemontlading voorkomen in de lucht, zonder dat er een echte bui aanwezig is? dus maw een ontlading in de blauwe lucht...
klaas
Lid
Woonplaats: joure
Berichten: 32
Lid sinds: 26 jul. 2006
19 november 2006, 00:44 uur | Bericht #371
boogbliksem kan 25km van een  bui af nog inslaan,zonder dat je in de gaten hebt dat er een onweersbui in de buurt is,zoals jeroen al zei die verplaatst zich horizontaal
Waarom deze advertentie?
daviedoff
Lid
Woonplaats:
Berichten: 9
Lid sinds: 18 aug. 2006
22 november 2006, 23:54 uur | Bericht #439
bedankt voor de uitleg :wink:

dus als ik het goed begrepen heb, is er altijd een bui aanwezig, maar soms verscholen... een ontlading kan niet "uit het niets" plaatsvinden, zonder een bui...
klaas
Lid
Woonplaats: joure
Berichten: 32
Lid sinds: 26 jul. 2006
23 november 2006, 00:23 uur | Bericht #440
QUOTE
bedankt voor de uitleg :wink:

dus als ik het goed begrepen heb, is er altijd een bui aanwezig, maar soms verscholen... een ontlading kan niet "uit het niets" plaatsvinden, zonder een bui...


lijkt me niet nee ;D uitzonderingen daar gelaten zoals vulkaanuitbarstingen,door de wrijving van de asdeeltjes kan ook bliksem ontstaan
imritch
Lid
Woonplaats: Deventer
Berichten: 98
Lid sinds: 9 jun. 2007
9 juni 2007, 12:22 uur | Bericht #3128
vorig jaar zijn 2 mensen van en muziek korps om gekomen door en bliksem inslag terwijl er geen onweersbui in de buurt was.
en heel wat jaar geleden al weer heb ik en donderslag bij heldere hemel mee gemaakt er was zelfs geen onweer direkt in de buurt. de bliksem sloeg van mij uit gezien zeker 2 kilomter verder in en ik kon niet eens na gaan waar het begin punt was. het was duidelijk en horizontale bliksem.
Sandor
Lid
Woonplaats: Barger Compascuum
Berichten: 326
Lid sinds: 26 jul. 2006
9 juni 2007, 12:47 uur | Bericht #3132
Het is maar wat je in de buurt vind....
Over een afstand van 25 km is het mogelijk, maar da's niet meer in de buurt...
There is no such thing as bad weather...Only different types of good weather!!!
imritch
Lid
Woonplaats: Deventer
Berichten: 98
Lid sinds: 9 jun. 2007
9 juni 2007, 14:44 uur | Bericht #3142
ja wat is in de buurt.
ik vind 8 kilometer behoorlijk eind. maar trekt onweer zich wat aan van afstanden? ik heb geleerd dat onweer de weg van de minste weerstand kiest. en als dat over en afstand van 30 kilometer is dan zal het zo gaan.
Buffalo
Lid
Woonplaats: Schiedam
Berichten: 148
Lid sinds: 26 jul. 2006
9 juni 2007, 14:51 uur | Bericht #3143
Op Discovery Channel heb ik wel eens iets gezien in de vluchtigheid en dat ging ook over bliksem bij heldere hemel. Ik weet niet meer alles precies maar het kwam hier op neer: De videobeelden werden vanuit een auto gemaakt en ze reden door een woestijnachtig gebied dacht ik. Er was veel opstuivend zand, en opeens zag je een bliksem inslaan. Het was geloof ik niet vanuit een onweersbui, want er werd over verder gepraat dat een bliksem bij heldere hemel kan. Er werd toen niks over een onweersbui op afstand verteld!
joano
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1
Lid sinds: 20 apr. 2007
15 juni 2007, 12:33 uur | Bericht #3397
    Eersel 15 juni 07.

Gisteren een dag met overwegend zon , af en toe wat bewolking waaruit in de vroege middag 0,5 mm regen valt.
Later in de namiddag zonnig met temperatuur van 23 graden.

Om 19.30 zitten wij buiten in de late avondzon te eten.in het westen was de lucht helemaal open . Het lage verre zuud-oosten liet een lichtgrijze wolkenpartij zien.

Plotseling uit het niets is er een sissende lichtflits met daarop onmiddellijk een knetterende klap. Voor ons gevoel moest dit in onze directe omgeving zijn ingeslagen.

( zoals Anita uit Eindhoven gisteravond melde " van enig onweer totaal geen sprake"
Eersel zuud-westen 15 km van Eindhoven ).
Alle 3 hadden we een zelfde reactie , naar binnen rennen en elektrisch apparatuur ontkoppelen.
Dit bleek totaal overbodig want het bleef bij die ene klap.Het was en bleef windstil droog met veel zonneschijn.
15 minuten later kleine bui waarui 0,2 mm regen valt.

2 Minuten voor het gebeuren werd mij nog de vraag gesteld  of we het onweersvrij zouden houden. " ja , kijk naar de lucht totaal open ".

Ik vind het verschijnsel onweer zeer facinerend , maar dit was wel beangstigend.

Groet Joano-Jomien.
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2007, 08:54 uur | Bericht #3428
Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Wel had ik eergisteren nog dat de lucht met wat blauwe plekjes bezaaid was van de opklaringen en dat de lucht wittig was totaal niet donker maar dat er toch nog een paar bliksemontladigen te zien waren. We hadden net een onweersbui achter de rug, en we hadden al 10 minuten geen onweer meer, na die paar flitsen kregen we ook niks meer hoor!
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2007, 10:08 uur | Bericht #3431
Ik heb het zelf eens meegemaakt, dat het een beetje aan het rommelen was in de verte, maar boven ons nog blauwe lucht, en heerlijk zonnetje.. Een keiharde klap, bleek het bij de overburen ingeslagen te zijn.  Best heftig dat de makkelijkste weg van een bliksem dus niet altijd de kortste is, zoals altijd gedacht werd.
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Woonplaats: ijmuiden, noord holland
Berichten: 1257
Lid sinds: 30 jan. 2008
30 januari 2008, 13:22 uur | Bericht #8827
ben nieuw op forum en wil hier gelijk op reageren.
tijdje terug, jaar of 8 toen was ik met me kleine broertje buiten met een ijzeren staaf in de grond aan het porren.
maar even later gewoon aan heldere hemel, werden we gewoon achteruit gesmeten, met gevolg dat we aan het janken waren ( we waren 11 en 8 ).
nu jaren verder op de plek waar dit gebeurt is, aan de overkant van ons huis, zit waarschijnlijk zo'n negatieve plek in de aarde.

want naast die plek staat een klokkentoren van pakweg 50 meter of hoger, en hij slaat telkens in op die plek waar bij ons vroeger dat ongelukje gebeurt is.
bekijk mijn website, klikje hier... Canon eos: Canon EF:1DmkIIN - 17-40 f4 L1DmkIII - 24-105 f4 L IS5DmkII - 100mm f2.8 L IS40D - 70-200 f2.8 L ISCanon 580 EX II x3 Cactuc v4
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
9 maart 2008, 09:15 uur | Bericht #9887
hoi,

sommige verhalen lijken mij een beetje sterk, want als je een bliksem hoort... dan is de bui in de buurt, en moet zichtbaar zijn. het lijkt me dus sterk dat je een bliksem hebt, terwijl het compleet open is.

het type bliksem, waar eigenlijk de hele tijd over word gesproken kwam toevallig in mijn cursus voor. we hebben het hier over positief geladen bliksems.

de meeste wolk- aarde bliksems zijn negatief, en beginnen met een gestapte leider, reizen af naar de grond waar zei in verbinding komen met een 'vangontlading'. wanneer deze contact maken gaan er 1 of meerdere bliksems door het kanaal heen, van beneden naar boven!! dit zijn negatief geladen bliksems. (in amerikaanse termen een -CG / cloud to ground).

een positieve ontlading* daarintegen... er begint een gestapte leider, die gaat vanuit de top van de bui, of de anvil (de bekende pannekoek die sommige buien hebben) en volgt, net als de normale 'wolk - aarde' bliksems een weg naar de grond.
eenmaal aan de grond gaat er natuurlijk weer een vangontlading omhoog. zodra deze contact maken gaat er een bliksem, van boven NAAR beneden. en waarom? omdat deze bliksems positief zijn geladen. omdat deze bliksems een zeer lange weg af te leggen hebben (helemaal van de top naar de grond) is hun spanning en stroomsterkte veel sterker als een negatieve wolk-aarde bliksem (-CG) en dat zorgt natuurlijk voor een hardere, en zwaardere dreun of knal. de dreun of knal duurt vanwege de lengte van het bliksem kanaal vaak ook langer als een negatieve wolk-aarde bliksem.

positief geladen bliksems komen wel veel minder voor. uit onderzoek is wel gebleken dat supercells en goed georganizeerde onweersbuien ze (veel) meer produceren. een typisch kenmerk van een positief geladen bliksem is het volgende. de bliksem gaat vaak eerst horizontaal vanuit de top door de lucht, en slaat dan vervolgens in op de aarde. de bliksems duren ook vaak, in vergelijking met andere bliksems erg lang.

* = positive cloud to ground / positieve wolk - aarde bliksem (+CG).

hieronder een filmpje van positief geladen bliksems uit de anvil van een bui.
Klik hier!!

en hieronder een filmpje van een positief geladen bliksem uit de top van een bui.
Klik hier!!

groet,

koos | Gewijzigd: 9 maart 2008, 09:57 uur, door Onweergek (ZH)
Annette
Lid
Woonplaats: Roelofarendsveen (vlakbij Leiden)
Berichten: 697
Lid sinds: 11 jun. 2007
9 maart 2008, 09:40 uur | Bericht #9888
Ik kan door een fout de filmpjes niet zien maar vond de info al zeer boeiend!! Nooit geweten dat er 2 soorten bliksems zijn...
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
9 maart 2008, 09:58 uur | Bericht #9891
2 soorten? 2 soorten wolk-aarde bedoel je neem ik aan. we kennen verder natuurlijk onze wolk bliksems. in de meteorologische term wolk-wolk (cloud-cloud /CC) genoemd.

dit zijn de meest voorkomende bliksems dusver.

ik heb trouwens de links werken gemaakt.

koos.
Annette
Lid
Woonplaats: Roelofarendsveen (vlakbij Leiden)
Berichten: 697
Lid sinds: 11 jun. 2007
9 maart 2008, 10:10 uur | Bericht #9893
Ja dat bedoel ik heb er verder geen verstand van.... maar mooie filmpjes zeg!! Dat zeker...
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 maart 2008, 10:15 uur | Bericht #9894
Kijk ook eens in de wiki.
Daar staat veel info over de verschillende soorten bliksems / ontladingen en nog veel en veel meer
Every cloud has a silver lining
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
9 maart 2008, 10:54 uur | Bericht #9897
niet tennadele van de mensen hier hoor. maar ik merk toch en beetje en "wat en boer niet kent vreet hij niet". of wel wij kennen het niet onze boekjes kennen het niet en wetenschappers kennen het niet dus bestaat het niet. ik denk dat ze in de meteoroligie soms wat kortzichtig kunnen zijn. het is vaker voor gekomen dat van dingen wordt beweerd dat ze niet bestaan en toch blijken te bestaan.

en donderslag bij heldere hemel? ik denk dat de gene die nu nee roept dit fenomeen nog nooit zelf heeft beleeft. eigenlijk ook niet verwonderlijk want hoe vaak komt het voor? te weinig om er echt en studie aan te wijden das zeker. en onbekend maakt onbemind.

het blijft en leuk onderwerp en ja wie weet komen de nee zegges er ook binnen kort nog eens een tegen. tot dan zal het altijd zo zijn dat het weerkundig onmogelijk is.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 maart 2008, 10:59 uur | Bericht #9898
Tijdens de vakantie waren mijn vriendin en ik in de zee aan het zwemmen, toen er een felle flits volgde met en oorverdovende donderslag. De lucht was op dat moment onbewolkt alleen boven een bergkam was wat melkachtige bewolking aanwezig. Kan hier sprake zijn geweest van een bliksemflits die voor de bui uit insloeg? Op welke afstand kan een bliksem nog inslaan? Dit was in ieder geval een angstaanjagende ervaring.


Bliksem kan soms tot op 20 a 25 meter vanaf de bui inslaan. In dit geval zat de bui achter een berg of heuvel. De bliksem komt dan uit de top van de wolk en is zeer krachtig. Tornadojagers zien dit ook regelmatig gebeuren. Een enkele keer verhaalt de media over blikseminslag bij heldere lucht. Vaak als een persoon wordt getroffen haalt dit het nieuws. In de zomer van 2007 gebeurde dit twee keer in Florida. Overigens zijn er ook verhalen bekend uit het verleden dat er geen bui in de buurt was. In dat geval werd ook een melkachtige bewolking gezien. Misschien waren dat restanten van een oude onweersbui.

Citaat Vwkweb
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
9 maart 2008, 18:37 uur | Bericht #9920
QUOTE
Bliksem kan soms tot op 20 a 25 meter vanaf de bui inslaan


ik neem aan dat je 20 a 25km bedoelt. dit is inderdaad zo, en dit gebeurd ook wel is, vooral in berg gebieden, maar 25km is al bijzonder. bliksemdetectie, neerslagradars en sateliet beelden liegen niet.

QUOTE
Een enkele keer verhaalt de media over blikseminslag bij heldere lucht. Vaak als een persoon wordt getroffen haalt dit het nieuws


ja klopt, en weetje hoe dat komt? omdat men de bui gewoon niet gezien heeft, maar hij is er wel! daarom komen dit soort dingen op het nieuws en word dan nog even lekker opgeblazen door de media.

QUOTE
Overigens zijn er ook verhalen bekend uit het verleden dat er geen bui in de buurt was. In dat geval werd ook een melkachtige bewolking gezien. Misschien waren dat restanten van een oude onweersbui.


ja, luister vooral goed naar het woord 'verhalen'. ik vind het eigenlijk gewoon grappig om te lezen... een bliksem kan niet ontstaan zonder bui, dus ook niet uit de 'restanten' van een bui, want dat zou betekenen dat de bui dus nog actief genoeg is om onweer te produceren. radarbeelden, bliksemdetectie en sateliet beelden liegen echt niet hoor. al kan ik jou dat natuurlijk niet zo snel hard maken, want je gelooft zelf zo sterk in je verhaal... dus ik ga er maar niet verder op in.

QUOTE
Tijdens de vakantie waren mijn vriendin en ik in de zee aan het zwemmen, toen er een felle flits volgde met en oorverdovende donderslag. De lucht was op dat moment onbewolkt alleen boven een bergkam was wat melkachtige bewolking aanwezig. Kan hier sprake zijn geweest van een bliksemflits die voor de bui uit insloeg? Op welke afstand kan een bliksem nog inslaan? Dit was in ieder geval een angstaanjagende ervaring.


er zat dan toch echt een bui in de buurt, en die heb je moeten zien. ik weet echt niet wat jij onder melkachtige bewolking verstaat. nogmaals, een bliksem zonder bui bestaat echt niet, maar na zo'n gebeurtenis... kan ik, omdat jij die bui niet hebt gezien je dat natuurlijk niet hard maken.

QUOTE
en donderslag bij heldere hemel? ik denk dat de gene die nu nee roept dit fenomeen nog nooit zelf heeft beleeft. eigenlijk ook niet verwonderlijk want hoe vaak komt het voor? te weinig om er echt en studie aan te wijden das zeker. en onbekend maakt onbemind.


aha, je spreekt dus uit ervaring? het type bliksem wat wij bespreken.... je wilt niet weten hoeveel onderzoek naar gedaan is, maar het is inmiddels allemaal wel bekend, wat het is.. en waarom...

voor meer informatie over dit type bliksem verwijs ik je naar de vorige pagina van dit topic... daar staat een post van mij met infot.. let vooral op deze quote..

QUOTE
een typisch kenmerk van een positief geladen bliksem is het volgende. de bliksem gaat vaak eerst horizontaal vanuit de top door de lucht, en slaat dan vervolgens in op de aarde. de bliksems duren ook vaak, in vergelijking met andere bliksems erg lang.


de bliksems gaat dus uit de bui ja, soms slaan ze aan de achterkant, soms zijkant, soms voorkant.. op heel veel verschillende plaatsen. ik zit momenteel in cushing, oklahoma en doe een (tijdelijke) meteorologische studie, en je wilt niet weten hoeveel artikelen er over dit type bliksem zijn. (alleen word het niet vrijgegeven).

mijn conclusie is, is dat bliksem met een COMPLEET blauwe lucht complete onzin is... de bui is aanwezig, en moet gewoon te zien zijn, of in extreem bijzondere gevallen heb je zoiets als in de bergen.

bliksemradars, zowel de nederlandse.. maar vooral de amerikaanse (die hebben ook veel langer ervaring) zijn zeer nauwkeurig en liegen niet!

groet,

koos | Gewijzigd: 9 maart 2008, 18:41 uur, door Onweergek (ZH)
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 174 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 174, lezen 2 mensen het topic "Zomerdiscussie 2014 ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden