De sneeuw komt laat dit jaar op het schiereiland Yamal, dat tot het noordpoolgebied behoort. De donkere permafrost ligt er al 10.000 jaar en brokkelt geleidelijk aan in de zee. Volgens Westerse wetenschappers zijn er in Rusland heel wat signalen van global warming, maar de Russen blijven het probleem ontkennen.
In een meteorologisch centrum op 500 kilometer van de noordpool merken ze de gevolgen al goed. Hongerige ijsberen gaan er in de bewoonde wereld op zoek naar alternatief voedsel. En toch ontkent weerkundige Alexander Chikmaryov dat global warming een probleem is. "Wie global warming bedacht heeft, is iemand met te veel vrije tijd", zegt hij. Dat de temperatuur op sommige plaatsen op de noordpool al vier graden gestegen is, heeft volgens hem een weerkundige verklaring.
Tijdbom
Nochtans is Rusland een tikkende tijdbom. Onder de eeuwenoude permafrostlaag zitten microben die methaan, een krachtig broeikasgas, in de lucht kunnen vrijlaten. Als de Russische ijslaag smelt, zou global warming dus kunnen versnellen. Toch wordt Rusland niet vaak genoemd in aanloop naar Kopenhagen. Daar heeft in december een belangrijke VN-klimaatconferentie plaats. Volgens de Britse staatssecretaris voor Klimaatverandering Ed Milliband kan Rusland zich ook een hoop kosten bewaren. Er ligt immers een spoorlijn van meer dan 8.000 kilometer die samen met het ijs dreigt te verbrokkelen.
CO2-uitstoot
Rusland is een van de landen die volgens milieugroepen Kyoto heeft uitgesteld. Zelf heeft het land voor nog meer ongerustheid gezorgd door te zeggen dat het in 2020 waarschijnlijk nog meer CO2 zal uitstoten dan vandaag. De Russische president Dmitry Medvedev beloofde dat zijn land in 2020 tien tot vijftien procent minder zou uitstoten dan in 1990, maar dat staat gelijk met een toename van 30 procent tegenover de huidige CO2-uitstoot. De uitstoot stortte immers in elkaar na de val van de Sovjet-Unie.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:28 uur, door Joyce.s