Dé tijd van het jaar voor de eerste sneeuw na het zomerseizoen is, meestal, oktober. Niet voor Nederland, maar wel voor de noordelijke delen van Europa en ook de Alpen, uiteraard uitgezonderd de plekken met “eeuwige “ sneeuw....
Lokaal 20 centimeter
Neem de woonplaats van de kerstman, Rovaniemi, in Fins Lapland. Daar lag vanochtend een pak sneeuw van 13 centimeter. Maar ook op een aantal andere plaatsen in Scandinavië werd een sneeuwdek van betekenis gemeld: zo verdween de duimstok in Storlien-Visjovaren in het westen van Zweden/aan de grens met Noorwegen 20 centimeter in de sneeuw. Geen ongebruikelijke situatie overigens voor dit moment. Bekijken we de omgeving van Rovaniemi, dan verlopen daar alleen juni, juli, augustus en september zonder sneeuw, in oktober ligt er gemiddeld 3 centimeter sneeuw, in november al 15 centimeter en in december 34 centimeter. Maart is er de sneeuwrijkste maand van het hele jaar met een maandhoeveelheid van gemiddeld 72 centimeter.
Sneeuwdek, in centimeter, in Noord- en Midden-Finland vanochtend.
Ik heb dat eens vergeleken met een - geheel willekeurig gekozen - weerstation in de Alpen: Reutte in Tirol, waarvan het meetpunt zich niet al te hoog - namelijk op 870 meter - bevindt. Ook hier valt er van juni tot en met september (uiteraard) geen sneeuw, vervolgens komt er in oktober gemiddeld 2 cm sneeuw te liggen, in november is dat alweer 24 centimeter en in december 37. In die periode valt er gemiddeld genomen dus meer sneeuw dan in de omgeving van Rovaniemi.
Verlangen naar sneeuw
Het bekijken van de sneeuwgegevens en de webcams daar doet het verlangen naar sneeuw in eigen land toenemen. Waaronder bij ondergetekende en diverse collega’s hier. Ja, het is altijd een jaarlijks terugkerend verlangen in deze tijd van het jaar, dat verlangen naar de eerste sneeuw na de zomerperiode. Ik droom er zelfs over! En dat meestal in oktober. Je mag me dus gerust een sneeuwgek noemen... Ik droom dan vaak over een vers sneeuwtapijt op nog verlaten wegen en straten, dus zonder voetafdrukken en dergelijke, en over een dik pak sneeuw op geparkeerde auto’s met daarbij het vallen van grote, dikke vlokken……Want ik wil het altijd zien sneeuwen en blijkbaar komt dat in mijn dromen terug. Niets is zo leuk om te zien dát het sneeuwt en er tegelijkertijd een vers sneeuwtapijt ligt.
Historische dag
Ik kan me nog goed de gedenkwaardige situatie van 24 oktober 2003 herinneren. Na een historisch koude nacht in Twente met -8,4 graden, werden we die ochtend in grote delen van het land wakker met een wit landschap. Het sneeuwdek werd het dikst in delen van Gelderland, Utrecht en Overijssel. In en rond Nijmegen zelfs vijf centimeter van het meteorologisch gezien witte goud! Hier in Wageningen begon het overigens wat later die ochtend te sneeuwen, omstreeks 9 uur. De sneeuwzone kwam in onze omgeving enige tijd vrijwel helemaal stil te liggen. Hierdoor duurde de sneeuwval drie uur. De intensiteit wisselde tussen motsneeuw en matige sneeuw. Hier ontstond een laagje van 1 à 2 centimeter. Vervelend voor de weggebruikers natuurlijk dat vroege winterweer, maar voor mij was (en is) dit smullen en voor mij mag het dan ook nog eerder sneeuwen dan 24 oktober!!! Het liefst morgen nog….De vroegste datum met sneeuwval, na een zomerperiode, is overigens 13 oktober 1975.
Op veel plaatsen krabben vanochtend. Autoruiten en -daken koelen bij vorst aan de grond vrijwel ook altijd tot onder nul af. Foto: Karin Broekhuijsen, De Kiel in Drenthe.
Koude oktobernachten
Voorlopig laat oktober zich in ons land echter van zijn ‘gewone’ herfstkant zien. Daar horen ook koude nachten en ochtenden bij. Zo hadden we afgelopen maandag een koude start, maar ook vanochtend vroeg was het in het binnenland koud. Zo stond de thermometer in Twente bijna op vorst: 0,1 graad werd het hier. Eelde noteerde 0,8 graden op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter, terwijl het in het Zeeuwse Wilhelminadorp met minimaal 9 graden vrij mild was. Aan de grond, wat ik altijd ‘schoenhoogte’ noem (klomphoogte mag ook..), vroor het op veel plaatsen weer wel. Op meetpunt de Haarweg hier in Wageningen werd het op tien centimeter minimaal -1,6 graden, in Twente daalde de temperatuur naar -2,6 graden.
Bron: Wereld Klimaat Informatie (WKI) van het KNMI.
onze blok ijsbaan, we wonen in een blok van 8 huizen links, rechts is alleen een (wijk)ringweg dus is echt een beetje prive...
mijn jongste voor het eerst op de ijzers
mijn drietal met de buurtjes
| Gewijzigd: 10 oktober 2009, 14:28 uur, door anirnith