Alle luchthavenoperaties op Brussels Airport werden woensdag omstreeks 20.15 uur stilgelegd als gevolg van zwaar onweer. Dat is vernomen van Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van luchthavenuitbater Brussels Airport. Verschillende vluchten die in Zaventem zouden landen, werden afgeleid naar andere luchthavens.
Het onweer en de bliksem betekenen niet enkel veiligheidsrisico's voor het personeel op het tarmac, maar ook voor de vliegtuigen die niet kunnen aanmeren aan de luchthaventerminals, aldus Van der Cruysse. "Dergelijke situaties doen zich één tot twee keer per jaar voor".
Het is niet bekend wanneer het luchtverkeer weer kan hervatten.
©Standaard online
Het noordoosten en oosten van Gent kreeg woensdagavond heel wat water te slikken na hevige regenval. Verscheidene straten stonden blank en de brandweer moest kelders leegpompen. In Brussel ontving de brandweer zowat honderd oproepen. Volgens de Gentse brandweer kwamen vanaf 18.15 uur veel oproepen binnen uit het noordoosten en oosten van Gent voor ondergelopen kelders. Ook een aantal huizen liepen onder, nadat het water via de tuin of de straat binnenliep. Zo liepen een handelszaak in de Sleepstraat en enkele horecazaken in de buurt onder. Ook in Oostakker stonden een aantal straten blank, maar daar was minder hinder omdat er minder woningen staan.
Momenteel zijn nog steeds zes brandweerploegen bezig met het leegpompen van kelders.Volgens de Gentse brandweer was de wateroverlast deels te wijten aan gevallen bladeren die de rioolputten afdekten. In de Antwerpse gemeente Kappelen liep de Grensstraat onder water, maar werden geen kelders getroffen. De brandweer van Brussel ontving vanaf 20.15 uur een honderdtal oproepen van particulieren. Daarbij was volgens woordvoerder Francis Bouileau geen enkele "grote" interventie.
Een 30-tal brandweermannen is in de weer met het leegpompen van kelders. De bliksems veroorzaakten volgens de eerste informatie geen enkele brand in het Brusselse.
©Standaard online
Bij het onweer van woensdagavond zijn plaatselijk 20 blikseminslagen per vierkante km geregistreerd, zo is donderdag bij het weerinstituut vernomen. Het onweer trok vooral langs een band in zuidoostelijke richting doorheen het centrum van het land, waarbij er volgens de laatste gegevens in Ukkel 61,8 mm neerslag is gevallen. De hevige onweersbuien kwamen tot ontwikkeling in de zeer zachte luchtmassa die over België werd aangevoerd, aan de voorzijde van een golvende storing. In het zuiden werden plaatselijk om 23.00 uur nog temperaturen van 20 graden gemeten. Door de zachte en vochtige luchtmassa werd de atmosfeer zeer onstabiel, vooral bij het binnenkomen van de storingen.
Een eerste onweerszone trok vooral over Vlaanderen, waarbij het westen gespaard werd. Later op de avond trok een tweede onweercluster over delen van het centrum en over de gebieden ten zuiden van Samber en Maas. Op meerdere plaatsen ontstond grote wateroverlast. In de getroffen zone werden tussen 20.00 en 08.00 uur grote neerslaghoeveelheden gemeten: 41 mm in Chièvres, 61,8 mm in Ukkel, 56 mm in Zaventem, 45 mm in Bevekom, 55 mm in Kleine Brogel, en een maximum van 77,1 mm in Meeuwen.
Het SAFIR-bliksemdetectiesysteem van het KMI stelde tussen 20.05 en 20.20 uur lokaal tot 20 inslagen per vierkante km vast wat 'zeer veel is voor een oktoberonweer', aldus het KMI. Overigens bleef het bijvoorbeeld in het Leuvense zowat de hele avond knetteren in de lucht.
©Nieuwsblad