Het is momenteel een komen en gaan van storingen vanuit het westen en ook vandaag trekken er twee vanuit verschillende hoeken ons land over. De eerste, een koufront, trekt van noordwest richting zuidoost en de tweede die vanavond arriveert, is een occlusiefront. Deze schuift vanuit het zuidwesten het land in en trekt richting het oosten. Deze laatstgenoemde is ook meteen de actiefste, waarbij lokaal flinke neerslagsommen worden verwacht. In grofweg een lijn van Zeeland tot aan de Achterhoek gaat lokaal 20 tot 40 millimeter vallen. Een waterbom dus.
Een actief front trekt gedurende de avond van het zuidwesten richting het oosten het land over en lokaal kan daarbij 20 tot 40 millimeter neerslag vallen.
De eerste storing die overtrekt, een koufront horend bij een lagedrukgebied boven Scandinavië, bepaalt al dagenlang ons weerbeeld. Ten noorden ervan bevindt zich koudere lucht en ten zuiden de warmere. Het front is dan ook de grens tussen de warmere en koudere luchtsoorten. Zo zitten we vandaag nog in behoorlijk warme lucht en de afgelopen nacht was dat goed voelbaar. De temperatuur daalde op veel plaatsen niet verder dan tot een graad of 16. Hier en daar in het zuidwesten van het land wezen de thermometers middenin de nacht waarden van 19 graden aan! Dat zijn bijna zomerse nachtelijke temperaturen.
De minimumtemperatuur daalde op veel plaatsen vannacht niet verder dan tot een graad of 17. Bij veel mensen thuis bleef het kwik steken op 19 graden.
Als het front is gepasseerd, komen we in voelbaar koelere lucht. De temperatuur daalt dan van gemiddeld een graad of 18 naar nog maar 14 graden. Achter het front draait de wind namelijk naar het noorden en daarmee wordt die koelere lucht het land in geblazen. Zo zagen we vandaag in het noorden van het land de temperatuur vanuit de nacht vrijwel gelijk blijven met maximumtemperaturen rond 14 graden. Terwijl het kwik in het zuiden van het land, voorafgaand aan dat front, nog steeg naar 22 graden in Limburg.
Grace
Een leuk detail is dat het front de laatste restanten van de oude tropische storm Grace bevat, die afgelopen maandag vanaf de Azoren richting het zuiden van Ierland trok. Het geheel uit zich vandaag bij ons in veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Ook nu zitten er soms al een paar stevige buien tussen, maar het regengebied dat vanavond overtrekt is nog een stuk actiever.
Occlusiefront
Net na het middaguur bereikt de eerste regen die bij dit front hoort het zuiden van het land. Er valt dan hier en daar wat regen en soms zit er al een plensbui tussen, maar pas tegen een uur of 5 in de middag arriveert het zogeheten occlusiepunt van de storing en dat is nou net de plek waar de meeste neerslag valt. Het is de plaats waar het koufront het warmtefront inloopt. Dit punt trekt vanuit het zuidwesten in de loop van de avond grofweg naar het oosten van het land en laat in die zone lokaal grote hoeveelheden regen achter, plaatselijk 20 tot 40 millimeter. Met zulke hoeveelheden spreken we in de meteorologie ook wel van een waterbom.
In de loop van de ochtend arriveerden de eerste dikke wolken al boven ons land. Deze hoorden echter bij een koufront dat vanochtend overtrok. Foto: Karin Broekhuijsen.
Staartje
Aan het begin van de nacht verlaat de regenzone ons land via het oosten en dan is het op veel plaatsen droog. Wat je echter vaak ziet bij zo’n front is dat er een paar uur later nog een staartje van overtrekt en uiteindelijk resulteert dat vannacht in het zuidwesten en zuiden nog af en toe in wat ‘extra’ regen.
Droogte
Afgelopen tijd is er in ons land maar erg weinig tot geen regen gevallen en de grond is op veel plaatsen dan ook behoorlijk droog. Nu er ineens zulke grote hoeveelheden neerslag gaan vallen, is dat natuurlijk lastig door de grond te verwerken, waardoor er lokaal wateroverlast kan ontstaan. De relatief droge grond raakt namelijk al snel verzadigd met het regenwater en zal plaatselijk moeite krijgen om dit allemaal te absorberen.
©Meteo-Consult