Nadat astronomen al eeuwen hebben gegluurd naar de planeet Saturnus, hebben wetenschappers een nieuwe ring rond het hemellichaam gevonden, zo blijkt uit een artikel dat vandaag in het wetenschappelijke vakblad Nature is verschenen.
Phoebe
De nieuw gevonden ring is vanwege zijn extreem lage temperatuur (min 193 graden Celsius) en verre afstand van de zon nauwelijks zichtbaar en omvat de welbekende maan Phoebe. Dat meldt het NASA Jet Propulsion Laboratory in Californië dat de Spitzer Ruimtetelescoop uitbaat, waarmee de ontdekking in het infrarode licht is gedaan.
"Supergrote ring"
Samen met Phoebe draaien de ijs- en stofdeeltjes in een andere richting dan de meeste andere ringen en manen rond de reuzenplaneet. De ring begint op ongeveer zes miljoen kilometer van Saturnus en strekt zich nog eens twaalf miljoen kilometer uit. De diameter bedraagt zowat twintig keer die van de planeet. "Dit is een supergrote ring", zei Anne Verbiscer, astronoom aan de Universiteit van Virginia in Charlottesville.
©Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:35 uur, door Joyce.s
Rond de planeet Saturnus is een nieuwe ring ontdekt met een middellijn van ruim twintig miljoen kilometer. Het is verreweg de grootste planeetring in het hele zonnestelsel. De nieuwe ring is buitengewoon ijl. Hij bestaat uit kleine ijs- en stofdeeltjes, Hij strekt zich uit van 6 tot 18 miljoen kilometer afstand van de planeet, en heeft een dikte van meer dan 2 miljoen kilometer.
De ring ligt scheef ten opzichte van de andere, kleinere Saturnusringen, en draait in de verkeerde richting rond de planeet, net als het kleine maantje Phoebe dat in de nieuw ontdekte ring beweegt.
Met de Amerikaanse Spitzer Space Telescope is de zeer geringe warmtestraling van de stofdeeltjes in de ring gemeten. De stofjes zijn afkomstig van Phoebe; ze zijn bij inslagen van kometen en meteorieten de ruimte in geworpen. De nieuwe ring, waarvan de ontdekking donderdag bekend wordt gemaakt in het wetenschappelijk weekblad Nature, biedt een verklaring voor het merkwaardige uiterlijk van de grotere Saturnusmaan Japetus, die op kleinere afstand rond Saturnus draait. Eén halfrond van Japetus is extreem donker, vermoedelijk doordat stofjes uit de 'Phoebe-ring' zijn opgeveegd.
© Astronieuws.nl