Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen staan wetenschappers op het punt rotsachtige planeten als onze Aarde te ontdekken buiten ons zonnestelsel. Dat zegt David Latham van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, meldt The Daily Galaxy.
Momenteel hebben planetenspotters meer dan 300 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. De grote meerderheid bestaat uit hete gasgiganten als Jupiter waar leven onmogelijk is. Een paar weken geleden werd echter voor het eerst een rotsachtige planeet opgemerkt buiten ons zonnestelsel, maar ook daar is de oppervlaktetemperatuur te heet om leven mogelijk te maken. Planeet CoRoT-7b is wel de eerste exoplaneet met een dichtheid gelijkaardig aan die van onze Aarde, zeggen astronomen.
De ontdekking van een Aarde-achtige planeet die rond een zon cirkelt, is van belang voor het mogelijk bestaan van buitenaards leven. CoRoT-7b bevindt zich 500 lichtjaren ver weg. De stenen bol is bijna twee keer zo groot als de Aarde en heeft vijf keer de massa ervan, wat ongeveer dezelfde dichtheid oplevert. De planeet cirkelt slechts op 2,5 miljoen kilometer afstand rond haar zon, waardoor de temperatuur er bijzonder hoog oploopt. Het 'jaar' van de exoplaneet is korter dan onze dag, dus mocht er toch een asbest-achtige beschaving bestaan, worden er bijzonder veel verjaardagen gevierd.
©AD
Astronomen hebben een nieuwe planeet gevonden die maar met één woord kan worden omschreven: de hel. Het regent er stenen en de temperatuur kan er oplopen tot 2800 graden celsius. Nee, de recent ontdekte planeet Corot 7b is geen kandidaat om ooit door mensen te worden bezocht. Astronomen van de Washington Universiteit in Missouri die het hemellichaam in kaart hebben gebracht noemen het ‘de helplaneet’. En niet zonder reden. Corot 7b – 490 lichtjaren van aarde – draait een zeer krappe baan om zijn ster. Slechts twee miljoen kilometer zit er tussen het oppervlakte van de planeet en zijn zon. Door de sterke zwaartekracht van de zon kan Corot 7b niet draaien, één kant van de planeet staat altijd naar de zon gericht. Deze kant is daardoor gloeiend heet, zo’n 2800 graden op een normale dag. De andere kant van de planeet krijgt juist helemaal geen licht en is dus ijskoud, zo’n -220 graden Celsius. Het oppervlakte van de hete kant is De charmante planeet Corot 7b. Afbeelding: European Southern Observatry constant gesmolten. Vloeibare magma ligt als zeeën op het oppervlak en verdampt langzaam. Daardoor ontstaan ‘wolken’ van steen, die in de vorm van kiezels op het oppervlak van de planeet regenen.
@ Msn nieuws | Gewijzigd: 5 oktober 2009, 19:28 uur, door bassmachine
Maar ben er van overtuigd dat er ongetwijfeld heel veel leven, dus dito leefbare 'aardes', in het heelal rondzweven.
En de kans is zeer groot dat ze verder ontwikkelt zijn dan ons. Komt er eens een ufo langs, sturen we gelijk straaljagers de lucht om ze te beschieten. Je vliegt tig lichtjaren hierheen, zo'n straaljager kun je dan ook vast nog wel hebben. | Gewijzigd: 5 oktober 2009, 21:35 uur, door PolderPS
Er zal heus wel 'iets' zijn, maar leven zoals wij die kennen ?
Maar ben er van overtuigd dat er ongetwijfeld heel veel leven, dus dito leefbare 'aardes', in het heelal rondzweven.
En de kans is zeer groot dat ze verder ontwikkelt zijn dan ons. Komt er eens een ufo langs, sturen we gelijk straaljagers de lucht om ze te beschieten. Je vliegt tig lichtjaren hierheen, zo'n straaljager kun je dan ook vast nog wel hebben.
It's life stealth, but not as we know it
Ruk.
Was ook mijn aanvankelijke id. Positionering komt dan wel precies, en airco zeker noodzaak. Valhelmpje op tegen de steenregen. Misschien maar eens een handeltje beginnen door planeet te claimen en dan certifaten te gaan verkopen, Doet ook iemand voor de maan.