Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2009, 11:22 uur | Bericht #53200
Tropische storm bij de Azoren

Een opmerkelijke ontwikkeling bij de Azoren. De Portugese eilandenarchipel heeft al enkele dagen te maken met een stroperig lagedrukgebied. Op grond van onder meer de bewolkingsstructuur en ‘tegendraadse’ bewegingen van de wolkenmassa, heeft het National Hurricane Center nabij Miami, Florida besloten het systeem uit te roepen tot de zevende tropische storm van het seizoen. Het gaat hier om GRACE die de komende 24 uur naar het zeegebied ter hoogte van Zuidwest-Ierland koerst en zich daarbij weer transformeert in een ‘gewone’ depressie.



Aan de voorzijde van GRACE is een golfvormige storing ontstaan. Deze storing veroorzaakte tijdens de afgelopen nacht volop regen in de Kanaalregio. In Brest viel 26 en in Quimper (eveneens in het departement Finistère) 33 mm. Een zwak front aan de voorzijde van de storing veroorzaakte vanochtend al wat (mot)regen in het zuidwesten.



Het regengebied van de storing slaat waarschijnlijk over het hele land uit. De storing trekt vanavond over ons land naar het oostnoordoosten. Aan de achterzijde wordt het droog en in de nacht klaart het op. De wind gaat vandaag uit het zuiden tot zuidoosten waaien en is meest matig.

©Jan Visser
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2009, 11:38 uur | Bericht #53202
Tropische storm Grace heeft zich gevormd

National Hurricane Center heeft gezegd dat de tropische storm Grace zich heeft gevormd in de noordoostelijke Atlantische Oceaan. De windsnelheden waren gisteren 65 mph (100 km/u). Het centrum van de tropische storm lag ongeveer 420 mijl (675 km) ten noordoosten van de Azoren gisterenavond.



Tropische storm Grace zal zich verplaatsen naar het noordoosten met een snelheid van 25 mph (41 km/uur). Voorspellers van het National Hurricane Center zeggen dat de storm zal gaan afzwakken in de komende dagen. Verwacht wordt dat Grace zal worden geabsorbeerd door een niet-tropisch lagedrukgebied boven de noordoostelijke Atlantische Oceaan maandagavond of dinsdag.

©onweer-online
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2009, 14:36 uur | Bericht #53211
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2009, 15:59 uur | Bericht #53215
Dit bericht is met toestemming geplaatst. Met dank aan het KMI

Tropische storm nabij de Europese kust

Afgelopen nacht ontstond een tropische storm zo'n 1000 km ten westen van de Spaanse kust. Het is niet abnormaal dat Europa te maken krijgt met 'restanten' van oude tropische stormen nadat ze de Atlantische Oceaan zijn overgestoken maar het is wel zeer uitzonderlijk dat een actieve tropische storm zo noordelijk tot ontwikkeling komt.



Eén van de voorwaarden om een tropische storm te laten ontstaan is dat dit moet gebeuren boven een zeewatertemperatuur van minstens 26 graden. In dit geval was het zeewater amper 20 à 21 graden. Desondanks laten de satellietbeelden een kleine maar duidelijke cycloon zien, inclusief met typisch 'oog' in het midden. Het Amerikaanse National Hurricane Center doopte deze storm om tot "Grace". Het is niet de verwachting dat deze storm zich verder zal ontwikkelen tot een orkaan, maar de komende uren zou deze moeten afzwakken zodat er maar weinig gevaar bestaat voor de Europese bevolking.

Het komt nog wel voor dat tropische stormen of aanverwanten ontstaan op abnormale plaatsen. Orkaan Vince was zo'n voorbeeld nabij Madeira in oktober 2005. Zelfs op de Middellandse Zee worden heel af en toe gelijkaardige stormen waargenomen.

Bovenstaand satellietbeeld dateert van 5 oktober 2009 rond 6 uur. De gele pijl geeft de tropische storm aan, waarbij zeer goed het 'oog' en de spiraalarmen te zien zijn.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 oktober 2009, 21:17 uur | Bericht #53230
Uniek: Tropische storm Grace boven Europa

De Europese weerkaarten van vandaag mogen we best historisch noemen, want er lag als het ware een tropische storm boven Europa. De storm vormde zich langs de westkust en beweegt vanaf Spanje naar het Verenigd Koninkrijk. Vrezen voor een orkaan in Europa hoeven we echter niet te doen. Deze storm wordt weldra geabsorbeerd in een lagedrukgebied en zal geen ravage aanrichten zoals Atlantische orkanen dat aan de Amerikaanse kust regelmatig doen.



Vince
De storm kreeg de naam Grace en treedt zo in de voetsporen van Vince, een andere tropische storm die in 2005 als eerste aan land ging in Spanje. Grace zal niet in de geschiedenisboeken verdwijnen, want de storm is op weg naar koelere wateren en zal in kracht afnemen. Orkanen en tropische stormen ontstaan normaal enkel boven oceaanwater van minstens 26 graden. Dat maakt van Grace dus best een uniek fenomeen.

Geen orkaan
Vince blijft de tropische storm die tot nu toe het verst tot het oosten wist door te dringen. Grace komt net niet ver genoeg om dat record te breken. De storm trekt naar het Verenigd Koninkrijk en zal oplossen in een andere lagedrukgebied. Sommige weermodellen blijven Grace op de voet volgen, maar zowel in Groot-Brittannië als in Rusland verwachten ze niet dat haar restanten winden met orkaankracht zullen ontwikkelen.

Wat is een tropische storm?
Een tropische storm is het laatste trapje voor de storm de naam 'orkaan' zou krijgen. De wind kan dan snelheden tot 118 km/uur halen. Krachtigere stormen zijn orkanen die in verschillende categorieën worden verdeeld. In categorie 5 zitten de zwaarste orkanen, die meer dan 250 km/uur kunnen bereiken.

©Hln
harmenst
Lid
Woonplaats: Lichtenvoorde
Berichten: 301
Lid sinds: 25 mei. 2009
6 oktober 2009, 14:28 uur | Bericht #53258
Je kunt hem nu prachtig zien binnenkomen op de ierland/gb sat

http://sat24.nl/Region.aspx?country=gb&...r&type=loop

Nog nieuws? | Gewijzigd: 6 oktober 2009, 14:28 uur, door harmenst
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 oktober 2009, 14:37 uur | Bericht #53260
Citaat van Harmen_, dinsdag 6 oktober 2009, 14:28 uur Je kunt hem nu prachtig zien binnenkomen op de ierland/gb sat

http://sat24.nl/Region.aspx?country=gb&...r&type=loop

Nog nieuws?


Klopt ik zat er net ook naar te kijken. Volgens Weatherunderground is het nog steeds een tropische storm.
Woonplaats: Lokeren ( Belgie)
Berichten: 54
Lid sinds: 27 jul. 2008
6 oktober 2009, 15:24 uur | Bericht #53261
ik heb de neiging te zeggen dat grace aan het dalen is komt het over Belgie en Nederland ?
zal wel leuk zijn

Mvg Jackie
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 oktober 2009, 16:50 uur | Bericht #53270
Grace blijft verbazen

De totstandkoming van tropische storm Grace nabij de Azoren was al een verrassing op zich (lees eventueel hierboven het verhaal van gisteren daarover). Nu, deze dinsdagmiddag, ligt het systeem voor Ierse kust en blijkt Grace toch een stuk langer van levensduur dan aanvankelijk het geval leek te zijn.

De tijdens het schrijven van dit verhaal meest recente modelberekeningen duiden erop dat het nog wel een flink aantal uur duurt voordat het over en uit is met de depressie. Het UKMO, het Britse weermodel dat als enige model momenteel Grace goed oppakt, berekent een ontwikkeling die het systeem tot boven het zuidwesten van Engeland en Wales laat komen.


Satellietbeeld dinsdagmiddag. Ten zuidwesten van Ierland liggen de 'restanten' van Grace (te zien als de kleine ronde witte schijf met wolkenbanden eromheen).


Luchtdruk volgens het UKMO-model. De situatie rond Grace is gecompliceerd en extra bijzonder doordat Grace half in een koufront ligt, maar zich daar deze dinsdag nog maar weinig van lijkt aan te trekken: de opbouw van het systeem blijft voorlopig nog even intact. In feite ligt het koufront ter hoogte van Grace dan ook net iets anders dan op deze afbeelding.

Officieel geen tropische depressie meer….
Overigens mag het systeem om diverse redenen officieel geen tropische depressie meer worden genoemd, en moeten we eigenlijk spreken over de ‘restanten’ van Grace. De depressie ligt onder meer te noordelijk. Bovendien is ze deels ingesloten door een regulier frontaal systeem, in dit geval een koufront dat loopt van ten westen van Noorwegen tot helemaal ten westen van Grace.

Maar qua opbouw nog (even) wel
Volledig ‘extra-tropical’ is Grace echter ook weer niet. De belangrijkste kenmerken van een tropische depressie heeft ze nog: een gesloten kern die tot op grote hoogte met warme vochtige lucht is gevuld en ronddraaiende banden met bewolking en regen- en onweersbuien zonder dat deze kernmerken van vertonen van reguliere warmte-, koude-, dan wel occlusiefronten. Hoewel het systeem zich nu vrijwel in een langgerekt koufront bevindt, voldoet de circulatie direct rond de kern nog steeds aan deze kenmerken. En dat bij zeewatertemperaturen van slechts 15 á 16 graden, een uitzonderlijke situatie.


De luchtdruk aan de grond en de Theta-w (een maat voor de hoeveelheid vocht en warmte in de lucht) op 5 kilometer hoogte, volgens het UKMO om 14.00 uur deze dinsdagmiddag. De kern van Grace is tot hoog in de atmosfeer gevuld met warme vochtige lucht. Een typisch kenmerk en één van de belangrijkste onderscheidende kenmerken van een tropische depressie.


De windsnelheid - volgens het UKMO - om 14.00 uur deze dinsdagmiddag met regionaal windkracht 7. Er zijn van dat tijdstip geen metingen van op zee beschikbaar op de juiste plekken.


Om 17.00 uur is er, anders dan de locatie, weinig verandering te zien. Het systeem blijft grotendeels intact, ondanks de lage zeewatertemperaturen.

Klassieke opbouw
Naast de satellietbeelden die nog steeds een afgesloten kern laten zien met daarin tevens een echt klein oog, spreekt ook de informatie uit het UKMO-model, dat actueel zeer goed op de situatie zit, boekdelen. Tot op grote hoogte is de kern van het systeem namelijk gevuld met warme vochtige lucht. Zie ook de afbeeldingen hiernaast.

Windsnelheid
Overigens valt het wat betreft de windsnelheden rond het systeem waarschijnlijk mee. Van de zware storm die Grace gisteren nog was, is er deze dinsdag niet meer van over dan windkracht 7 of net aan windkracht 8 (wat in tropische termen nog net aan als ‘storm’ wordt gedefinieerd).

Route
Grace tolt momenteel rond ten zuidwesten van Ierland met de kern en beweegt in oostelijke richting. Volgens het UKMO-model bereikt het systeem vannacht het westen van Engeland of Wales waar het plots, sterk verstoord door de ruwheid van het landoppervlak, versneld oplost.


Vannacht (de nacht van dinsdag op woensdag) arriveert Grace volgens het UKMO op de kust van Engeland en deels Wales. Vervolgens verliest het haar tropische kenmerken. Iets dat gezien de voor een dergelijke depressie veel te lage zeewatertemperaturen van 15 á 16 graden in het zeegebied waar ze zich in bevindt, normaal gesproken al lang gebeurd zou zijn geweest.

Restanten bij ons
De restanten van Grace komen uiteindelijk morgenochtend bij ons over. Tegen die tijd geheel verweven met het langgerekte koufront dat waarschijnlijk weinig activiteit heeft. Dit in tegenstelling tot een naar verwachting steeds verder intensiverende regenzone die later op de dag Nederland bereikt en in sommige regio’s tientallen millimeters regen lijkt te gaan afleveren.

Bronnen: NOAA (Hurricane Center), Meteo Consult
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 oktober 2009, 14:46 uur | Bericht #53332
Tropische storm zeldzaam dichtbij

Afgelopen maandag ontstond zo'n 700 km ten westen van het Iberisch schiereiland een tropische storm, Grace genaamd. Voor menig meteoroloog was het de ogen uitwrijven toen bleek dat dit systeem, compleet met oog, in de loop van afgelopen maandag in noordoostelijke richting zijn karakteristieken wist te behouden. Voor zover bekend komt het zelden voor dat dit soort systemen zo noordelijk op het noordelijk halfrond hun reis weten te overleven.

De storm ging in de nabijheid van het centrum vergezeld van windsnelheden tot 110 km/u . In de nacht van maandag op dinsdag verloor “Grace” haar meeste tropische kenmerken en werd 'opgeslokt' door het koufront van een lagedrukgebied bij de Britse eilanden. Echter zelfs aan het eind van dinsdagmiddag waren de restanten van deze dame nog net zuidwest van Ierland te aanschouwen. Grace was het negende tropische systeem van het Atlantische orkaanseizoen 2009, en de zevende die van een naam voorzien is omdat stormkracht bereikt werd.



Het is volgens KNMI meteoroloog Rob Groenland heel ongebruikelijk dat een tropische storm zo noordelijk op de Atlantische Oceaan gevormd wordt en dan zelfs op de hoogte van Noord-Spanje zijn tropische karakteristieken nog weet te behouden. Kijken we naar het ontstaansmechanisme van Grace, dan wijkt deze wel iets af van de klassieke tropische cyclonen dichter bij de Evenaar. Deze laatste ontstaan uit een groep onweersbuien die in fase gaat lopen met een zogenaamde tropische golf. Grace ontstond uit een 'gewone' depressie die geleidelijk 'frontloos' werd en zich ook in de bovenlucht nestelde.

In de nacht van zondag op maandag vond deze bijzondere transformatie plaats boven zeewater van rond 22 graden. In de kern van het systeem waren grote hoeveelheden warme en vochtige lucht aanwezig die opstegen en afkoelden. Daardoor ontstond een extra hoeveelheid wolken waarbij in het condensatieproces nog eens een portie warmte vrijkwam. Deze warmte werd weer benut voor nieuwe stijgbewegingen, waardoor nieuwe wolken konden ontstaan. Dit noemen we een positieve terugkoppeling. In de groepering van onweersbuien rondom Grace waren de atmosferische condities (niet veel windschering en geen fronten) optimaal om een specifieke organisatiegraad te bewerkstelligen, namelijk stijgbewegingen aan de rand en ter compensatie een daalstrook in het midden. Hieruit ontstaat een oog met ringvormige buienbanden daaromheen en is een systeem met tropische cyclooneigenschappen geboren.

De lucht die door Grace werd aangevoerd zorgde ook in ons land voor uitzonderlijke temperaturen. In de nacht van dinsdag op woensdag bleef de temperatuur op een aantal plaatsen bij 18 graden steken. Frankrijk noteerde dinsdag zelfs tropische temperaturen van 32 graden.

In 2005 ontstond boven de Atlantische Oceaan (maar wel wat zuidelijker dan Grace) op dezelfde wijze een orkaan (Vince), die destijds naar het zuiden van Portugal trok. Een enkele keer treffen we ook boven het warme water van de Middellandse zee dergelijke actieve systemen met de eigenschappen van een tropische cycloon aan land komen. Overigens komen in het winterseizoen ook dit soort fenomenen boven onder andere de Noorse zee tot ontwikkeling, we noemen ze dan “polar lows”. Ook hier geldt dat het lagedrukgebieden zijn zonder fronten in een en dezelfde luchtsoort met niet al te veel windschering bovenin.

©KNMI
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 695 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 695, lezen 4 mensen het topic "De enorme brand bij Chemie-Pack Moerdijk".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden