Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 oktober 2009, 21:36 uur | Bericht #52988
Stau en storm

Donker, grijs en geregeld miezerig. Dat was woensdag samengevat het weerbeeld voor het grootste deel van het midden en noorden van het land. Helemaal tegen het eind van de dag werd het er op veel plaatsen lichter en overwegend droog. Een paar notoire regio’s motregenregio’s bleven echter een aantal uur lang achter bij deze ontwikkeling. In deze aflevering van Weer in het Nieuws meer over waarom sommige gebieden in ons land extra gevoelig zijn voor miezerregen.


De paraplu op in Winterswijk, foto: G. Ensink.

Miezerregio’s
Terug naar woensdag. Over een groot deel van het land lag een dik pak bewolking waaruit met name in het midden en noorden van het land op veel plaatsen geregeld miezerregen viel. Het was grijs en druilerig, donker en bedompt. In de loop van de middag bewoog de zone met de dikste bewolking, en dus ook de motregen geleidelijk wat noordwaarts. In Zuid-Nederland waar het sowieso al op de meeste plaatsen droog was, brak in diverse gebieden de zon af en toe door.

In het midden en noorden bleef het overwegend bewolkt maar werd het wel op veel plaatsen lichter. Dat gebeurde op grootste schaal nog in het midden van het land. Maar ook daar bleven een aantal regio’s nog een paar uur langer zitten met perioden met miezerregen. Vooral delen van Utrecht, Gelderland en Overijssel hadden daarmee te maken. En niet helemaal toevallig.


Een grijze regenfoto gemaakt in de buurt van Katwijk door Gieny Boersma.

Voor een belangrijk deel had dit namelijk te maken met het aanwezige bescheiden reliëf in deze provincies. De Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en ook de heuvels in de Achterhoek en Twenthe leveren hier natuurlijk glooiingen waar de lucht overheen stroomt. Om deze kleine barrières te passeren moet de lucht opstijgen.

Het effect hiervan woensdag was, net als op veel grotere schaal veel vaker te zien is bij het Alpenmassief, dat ‘extra’ bewolking en ‘extra’ neerslag werd geproduceerd. Bij een situatie als woensdag, met een langzaam wegtrekkende zone met motregen en dus ter plekke langzaam dunner wordende bewolking, blijft het wolkendek door het stau-effect net wat langer dik genoeg om motregen te produceren.

Met een hogerop in de atmosfeer westelijke stroming als woensdag zijn het vooral de westflanken van de heuvelgebieden die het langst met motregen te maken houden, en ook met net wat grotere hoeveelheden (tiendenwerk).

Limburg
Overigens vielen woensdag in de Limburgse heuvels hier en daar ook nog lange tijd regenbuitjes. Dit had weinig te maken met de motregenzone in het midden en noorden. Wel is het zo dat stau-effect ook in de Limburgse heuvels regelmatig een belangrijke rol speelt in de weersontwikkelingen. Vooral met een naar het zuiden wegtrekkend motregengebied duurt het daar bijvoorbeeld erg lang voordat het echt droog wordt. Dit scheelt, net als met name in de hogere gedeelten van de Veluwe, soms uren.

Onweersbuien
Het effect van het reliëf in delen van Nederland op het al dan niet vallen van neerslag, en de duur ervan, zien we in feite door het hele jaar heen wel terug. Al valt het meestal niet zo heel erg op. Soms wel. De zuidwestflanken van de Veluwe vormen in bepaalde onweerssituaties een voorkeursplaats voor het ontstaan van de eerste en soms ook zwaarste onweersbuien.

Klimaatstatistieken
Het duidelijkst komt het effect van het reliëf nog terug in de klimaatstatistieken, de gemiddelden. Kijken we door het jaar het heen – zie ook de landelijke overzichtskaart hieronder – dan springen de Nederlandse heuveltoppen er duidelijk uit.


Gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag in de periode 1971-2000 (het tijdvak waarover de huidige officiële klimaatnormen zijn berekend). De Limburgse heuvels, de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en deels ook de glooiingen in het oosten van Overijssel en Gelderland, vallen op met grotere neerslagsommen dan hun directe omgeving.

Nieuwe zware orkanen Zuidoost-Azië
Iets anders dat eruit springt, maar dan actueel en wereldwijd bezien, de aanwezigheid van twee nieuwe orkanen boven de Grote Oceaan, bij Zuidoost-Azië. Een eerste, genaamd Parma ‘explodeert’ momenteel ten oosten van de Fillipijnen en trekt deze vrijdag (Nederlandse tijd) tot vlak voor de oostkust van dat land. Ten tijde van het publiceren van dit verhaal was de verwachting dat de tyfoon (want zo worden tropische orkanen in dat gedeelte van de wereld genoemd) zich zou ontwikkelingen tot de op één na hoogste of hoogste categorie 4 of 5. Met gemiddelde windsnelheden van rond 220 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten. Niet alleen de wind zal problemen gaan opleveren, maar zeer zeker ook de regen met binnen enkele uren tijd tot honderden millimeters aan neerslag. Het gevaar voor overstroming is groot.


De verwachte route en sterkte van tropische orkanen Parma en Melor. De eerste is op weg naar de Filippijnen, de tweede koerst richting de zuidwestelijke eilandengroepen van Japan.

Een tweede exemplaar trekt noord van het bij Japanners populaire vakantie-eiland Guam langs, richting Okinawa, het uiterste zuidwesten van Japan. Daarbij lijkt ook deze orkaan zich verder te ontwikkelen tot een zeer zware typhoon van categorie 4 of 5.


De luchtdrukverhoudingen vrijdag 19.00 uur Nederlandse tijd nabij de Filippijnen en Japan volgens de hoofdberekening van het ECMWF-weermodel. Tyfoon Parma bevindt zich dan naar verwachting voor de oostkust van de Filippijnen. Melor ligt verder naar het oosten toe op de oceaan, nabij een paar kleine eilandengroepen, en krijgt vervolgens waarschijnlijk een noordelijker koers, richting het uiterste zuidwesten van Japan.

Veel wind in Nederland
Ook in Nederland gaat het forser waaien, al gaat het er gelukkig een stuk minder heftig aan toe dan in het zuidoosten van Azië. Vrijdag ontstaat bij IJsland in korte tijd een actieve depressie die zaterdag via Zuid-Scandinavië naar het oosten trekt. Aan de zuidflanken ervan trekt de wind bij ons dan flink aan.


De verwachte luchtdruk volgens het ECMWF-model, zaterdag aan het begin van de avond. Een actieve depressie trekt het zuiden van Scandinavie binnen met, onder meer bij ons, flink wat wind.

Bronnen: Meteo Consult, Tropical Storm Risk
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 84 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 84, lezen 2 mensen het topic "Discussietopic over de "storm" van 28-02-10".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden