Wat zou het fijn zijn als je een soort van afstandsbediening had. Een afstandsbediening met diverse functie’s. En een klik zou al voldoende zijn om het mooi weer te laten zijn, of een knallend onweer. Sneeuw, regen,wind,storm,zon etc etc. Tja wie droomt er daar niet van. Vroeger als ukkepuk stond ik voor het raam te kijken, en zag hoe de zware bui die aan den westhemel te voorschijn kwam maar ook juist die verkeerde kant (vaak noord) op ging. En dan droomde ik dat ik een klein apparaatje had, waarmee ik deze bui kon vastpakken. Of gewoonweg met 1 druk op de knop eventjes onweer te voorschijn kon toveren. Je zou toch raar staan te kijken als er het ene moment de zon uitbundig schijnt en 2 minuten later het gigantisch onweert.
Nee dit gaat niet gebeuren, dit kan en mag niet. Nederland en waarschijnlijk de hele wereld zou dan ontregeld zijn, zeker als dit in verkeerde handen valt. Het weer blijft toch een gevaarlijk verschijnsel. En daar mag geen misbruik van gemaakt worden. Wateroverlast en diverse andere rampen kunnen het gevolg zijn.
Maar de weermachinerie is al langer bekend, ik herinner mij een boek welk ik hier thuis heb liggen van Chriet Titulaer waarin een stukje over de weermachinerie stond. Het besprenkelen van wolken met uit mijn hoofd een speciaal soort poeder. Dat dit al een tijdlang gebeurd laat dit boek ook duidelijk merken aangezien dit boek uit de jaren 70 stamt. En ik hoorde laatst nog dat diverse orkanen met dit soort poeder of zout worden bestrooit om zo de orkanen te verzwakken of de andere kant op te sturen. Hoe dit precies allemaal werkt durf ik niet te zeggen.
De afstandsbediening zal dr ooit komen, maar niet voor de gewone mens. En men zal maar moeten accepteren dat het weer niet doet wat iedereen wilt. En net nu ik dit typ, breekt de bewolking. Kom het stralende zonnetje tevoorschijn om de wereld weer vrolijk te maken na het sombere weer.
We accepteren het weer en dat is juist het fijne van het weer. Je weet niet wat er gebeurd!
Link naar het boek, ik heb echter een andere omslag Het boek stamt uit 1979.
We kunnen regenwolken inderdaad (deels) uit laten regenen d.m.v. zilverjodide aan te brengen. Deze techniek kan alleen toegepast worden nimbostratus en andere wolken die slechts kleine hoeveelheden neerslag geven. Op buienwolken zal deze techniek niet veel helpen i.v.m. met de grootte en hoeveelheid condensatie.
Het bestrijden van regenwolken word in veel gevallen toegepast om te zorgen dat het op grote evenementen droog blijft (Zoals onlangs in China geloof ik). Het bestrijden van de wolken kost veel tijd, en geld omdat het per vliegtuig op de wolken gedumpt moet worden. Daarom word deze techniek zelden toegepast. Bovendien is deze stof slecht voor het milieu.