Na de zware aardbeving woensdag op Sumatra gaat de zoektocht naar overlevenden verder. De Indonesische televisie toont telkens weer beelden van succesvolle reddingsacties, maar de realiteit blijkt anders. In de zwaar getroffen havenstad Padang moeten reddingswerkers door een gebrek aan graafmachines met blote handen in de puinhopen van ingestorte gebouwen naar overlevenden zoeken.
Dringend
"We hebben dringend meer machines nodig omdat veel mensen nog onder het puin ingeklemd zijn", zei Zul Ariman, het hoofd van de reddingsbrigades in het gebied. "We hebben maar een beperkt aantal en om deze machines van de ene naar de andere plek te vervoeren is ook niet eenvoudig." De reddingswerkzaamheden worden bovendien bemoeilijkt door zware regen.
Al meer dan duizend doden
Hoeveel mensen nog onder het puin liggen was vrijdag nog volstrekt onduidelijk. De Verenigde Naties schatten het dodental inmiddels op 1100 en de verwachting is dat dat aantal nog flink oploopt.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:35 uur, door Joyce.s
Reddingswerkers hebben een studente van 21 levend vanonder het puin kunnen halen, nadat de vrouw er meer dan veertig uren lang onder begraven lag. Ze werd verrast in de school door de krachtige aardbeving in de Indonesische stad Padang. Er moest een tunnel gebouwd worden door het puin om tot bij Sari te geraken. Toen ze op een brancard naar de ambulance werd gebracht, kreeg ze applaus van de menigte. Haar ogen waren gesloten, maar een reddingswerker verklaarde dat Sari wel degelijk nog in leven was. Ze kon nog praten.
Duizenden vast
Men is nog altijd koortsachtig op zoek naar overlevenden van de krachtige aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter. Volgens de UN zijn er al meer dan duizend doden. Maar nog duizenden anderen zouden onder het puin van de ingestorte gebouwen vastzitten.
Naast Sari lag ook nog een andere vrouw, Suci (29), maar haar been zat vast onder de betonnen vloer die op haar viel. Die uiterst moeilijke reddingsoperatie is nog bezig. Suci is een lerares op de school, ze heeft een baby van vijftien maanden. Haar man kon haar stem horen en haar hand vastpakken in de tunnel. Hij hoopt dat ze vandaag kan bevrijd worden uit haar benarde positie.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:35 uur, door Joyce.s
Voor de zwaar getroffen stad Padang op Sumatra komt vrijdag de hulp vanuit alle delen van de wereld op gang, zij het langzaam. De aardbeving van afgelopen woensdag heeft volgens de VN aan minstens 1100 mensen het leven gekost. De hulpverlening aan de overlevende slachtoffers wordt ernstig gehinderd door stroomuitval en het ontbreken van de benodigde apparatuur om puin te ruimen. Er is ook een nijpend tekort aan drinkwater in de stad van 900.000 inwoners, die werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter.
De hulp is vooralsnog ,,duidelijk ontoereikend'', zei een Indonesische medewerker van het Rode Kruis vrijdag in Padang. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono beloofde snel hulp te sturen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN heeft vrijdag laten weten dat het op verzoek van de overheid 3000 ton voedsel kan verspreiden dat reeds in Indonesië ligt opgeslagen.
©De Pers
Twee dagen na de verwoestende aardbeving op Sumatra zitten waarschijnlijk nog altijd zo'n drieduizend mensen vast onder het puin. Dat heeft een woordvoerder van het Indonesische ministerie van gezondheidszorg vrijdag gezegd. Gevreesd wordt dat de beving duizenden levens heeft geëist.
De Indonesische minister van Volksgezondheid, Siti Fadilah Supari, heeft om hulp gevraagd voor het doorzoeken van puin en het evacueren van overlevenden. Het relatief nabijgelegen Singapore heeft een gespecialiseerd reddingsteam van ruim veertig man gestuurd; Japan en Zuid-Korea zonden teams van zestig en veertig man.
De Europese Commissie heeft net als Duitsland een groep specialisten op pad gestuurd en Zwitserland een zoek- en bergingseenheid met speurhonden. Vanuit Australië zijn tien militaire ingenieurs en een reddingsteam van 36 man onderweg en Groot-Brittannië heeft zestig gespecialiseerde hulpverleners of medici gestuurd.
©De Pers | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:36 uur, door Joyce.s
Na de verwoestende aardbeving op het Indonesische eiland Sumatra is de hulpverlening voor de zwaar getroffen regio rond de havenstad Padang langzaam op gang gekomen. De catastrofe van afgelopen woensdag heeft volgens de Verenigde Naties aan minstens elfhonderd mensen het leven gekost. De hulpverlening wordt ernstig gehinderd door stroomuitval, zware regenval en het ontbreken van de benodigde apparatuur om puin te ruimen. Er is ook een nijpend tekort aan drinkwater.
De hulp is vooralsnog 'duidelijk ontoereikend', zei een Indonesische medewerker van het Rode Kruis vrijdag in Padang. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono beloofde snel hulp te sturen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN liet weten dat het op verzoek van de overheid 3000 ton voedsel kan verspreiden dat reeds in Indonesië ligt opgeslagen. Het crisiscentrum in Padang schatte het aantal gewonden op 2400, terwijl er nog drieduizend mensen onder het puin van de naar schatting 20.000 ingestorte bouwwerken worden vermoed.
Indonesië riep officieel de hulp van het buitenland in. ,,Ze moeten ons van ervaren reddingswerkers met apparatuur voorzien'', zei minister van Gezondheid Siti Fadilah Supari. Ook artsen zijn zeer welkom, aldus de bewindsvrouw. Meedere landen stuurden al gespecialiseerde reddingsteams, zoals zoek- en bergingseenheden met speurhonden en medici.
De Indonesische televisie toont telkens weer beelden van succesvolle reddingsacties, maar de realiteit is vaak anders. In Padang moeten reddingswerkers met blote handen in de puinhopen van ingestorte gebouwen naar overlevenden zoeken. Ze worden bijgestaan door familieleden van slachtoffers. Het is een race tegen de tijd. ,,We hebben dringend meer machines nodig omdat veel mensen nog onder het puin ingeklemd zijn'', aldus het hoofd van de reddingsbrigades in het gebied.
Buiten Padang is de situatie nog volstrekt onoverzichtelijk. Het is moeilijk om in afgelegen delen van het aardbevingsgebied door te dringen omdat veel wegen door aardverschuivingen volledig onbegaanbaar zijn. Nederland gaf inmiddels een half miljoen euro aan het Indonesische Rode Kruis voor noodhulp aan de slachtoffers. Inmiddels zijn er ook al Nederlandse experts ingezet in de VN- en EU-teams die samen met de Indonesische autoriteiten de noden in kaart brengen en de internationale hulp coördineren. Koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende hebben hun condoleances voor de slachtoffers overgebracht aan de Indonesische regering en aan de bevolking.
©De Pers
Aardverschuivingen als gevolg van de verwoestende aardbeving in Sumatra hebben deze week drie dorpen met de grond gelijk gemaakt. Zeker 644 mensen, onder wie de bezoekers van een bruiloft, zijn bedolven onder bergen modder en puin. Dat hebben hulpverleners zaterdag gezegd.
Als geen van de 644 het natuurgeweld overleefd hebben -wat zeer waarschijnlijk is- komt het dodental als gevolg van de aardbeving uit op ruim dertienhonderd.
©Nieuws.nl
In het westen van Sumatra zijn 50 overlevenden tussen het puin vandaan gehaald op zondag, vier dagen na de zeer zware aardbeving die grote delen van de provincie plat legde.
Tempointeraktif.com meldde dat de slachtoffers gevonden zijn in het Patamuan district van het Agam regentschap. Ade Edward, de hulpcoördinator bij Satkorlak (hulp organisatie bij natuurrampen), heeft zijn team een helikopter laten oproepen om de slachtoffers naar dichtbijzijnde ziekenhuizen in Bukit Tinggi en Padang Panjang te transporteren. Hij voegde nog toe dat de meesten leden aan verwondingen zoals gebroken botten. Zij zullen zo snel mogelijk geholpen en zo nodig geopereerd worden.
©Onweer-Online
Reddingsploegen op het Indonesische eiland Sumatra hebben de hoop op het vinden van overlevenden na de aardbeving van vorige week opgegeven. Zij richten zich nu op de berging van ontbindende lijken en kadavers en de opvang van overlevenden. Behalve naschokken bemoeilijkte zondag ook zware regenval de hulpverlening. Vicepresident Jusuf Kalla zei dat er geen hoop meer was op overlevenden. Hoeveel mensen zijn omgekomen is nog onduidelijk. De Verenigde Naties stellen het dodencijfer op elfhonderd, de Indonesische regering sprak zondag van 603 doden en 960 vermisten.
Onder de vermisten zijn twee- tot driehonderd gasten van een bruiloft in het dorp Jumanak. Het restaurant waar het bruilofsfeest gehouden werd was nog grotendeels intact; een plak van de groene bruidstaart lag onaangeroerd op een bord, bedenkt onder de vliegen. Vermoedelijk waren de gasten naar buiten gerend toen de aarde begon te beven, om vervolgens te worden bedolven onder een aardverschuiving van veertig meter breed. Zondag wist een colonne hulpverleners, militairen, politiemensen en vrijwilligers Jumanak eindelijk te bereiken. Ze brachten graafmachines mee, tot opluchting van bewoners die de resten van omgekomen dorpsgenoten met hun blote handen uit de modder probeerden te halen. Maar toen het 's middag weer begon te regenen liet de politie iedereen weer vertrekken, omdat er nieuwe aardverschuivingen dreigden.
Behalve Jumanak werden ook de dorpen Pulau Aiya, Lubuk Lawe en Limo Koto Timur door aardverschuivingen getroffen. Volgens de Nationale Rapenbestrijdingsdienst zijn in het getroffen gebied 83.712 woningen, tweehonderd openbare gebouwen en 285 scholen verwoest. Nog eens honderdduizend gebouwen en ruim dertig kilometer weg zijn zwaarbeschadigd, terwijl vijf bruggen zijn ingestort.
©Nieuws.nl
De Indonesische autoriteiten hebben maandag het zoeken naar overlevenden van de aardbeving op Sumatra gestaakt. Dat heeft een regeringsfunctionaris in Jakarta gezegd.
Onder het puin in de havenstad Padang en omgeving zouden volgens de Verenigde Naties en het Rode Kruis nog tot vierduizend mensen liggen. Het is vrijwel uitgesloten dat nog een van hen in leven is. De huizen zijn onder zeker vier meter aarde bedolven.
©De Pers
Medewerkers van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid hebben dinsdag in de havenstad Padang met desinfecterende middelen gespoten om uitbraken van ziektes te voorkomen. Zeven dagen na de beving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter bij het eiland Sumatra zouden nog tot vierduizend mensen onder het puin in Padang en omgeving liggen.
Functionarissen spreken van een race tegen de klok om de uitbraak van ziektes door ontbindende lijken en gebrek aan drinkwater tegen te gaan. ,,We zijn bezorgd dat vervuild water huidziektes en andere ziektes kan verspreiden. Vliegen op stoffelijke overschotten kunnen ook bacteriën verspreiden'', verduidelijkte het hoofd van het crisisteam in Indonesië.
©AD
De aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter die het westen van het Indonesische eiland Sumatra op 30 september op zijn grondvesten deed daveren, heeft 170.000 tot 200.000 huizen geheel of gedeeltelijk vernield. Dat meldt het Rode Kruis.
"Dat betekent dat ongeveer een miljoen mensen de directe gevolgen van de aardbeving ondergaan hebben, als er rekening gehouden wordt met vijf mensen per woning", aldus Bob McKerrow, verantwoordelijke van het Rode Kruis in Indonesië. Het officiële dodental bedraagt 704 en er zouden 295 vermisten zijn. Volgens McKerrow zal de dodenbalans oplopen tot ongeveer 3.000. "Regeringen hebben de neiging om het aantal doden te onderschatten bij een natuurramp", zo klinkt het.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:36 uur, door Joyce.s
Zes dagen na de aardbeving in het Indonesische Padang heeft iemand nog een stem gehoord onder het puin. "Ik hoorde iemand om hulp schreeuwen", zegt Rizal. "Ik ben er zeker van dat het een vrouw was die nog leefde. Haar stem werd wel zwakker en zwakker." Reddingsteams kwamen ter plaatse, maar hebben niemand gevonden.
"Hoe lang kan iemand zonder voedsel of water?", vraagt luitenant-kolonel Harris zich af. De reddingsploegen hadden de hoop om overlevenden te vinden gisteren opgegeven. Bij het opruimen van het puin hebben ze nog zes lichamen gevonden. De vele buitenlandse hulpverleners graven niet langer naar slachtoffers en focussen zich nu op de steun aan de honderdduizenden daklozen.
Grondverschuivingen hebben zeker 600 mensen levend begraven. Het opruimen van het puin zal nog zeker twee weken duren. Verwacht wordt dat het aantal doden nog tot zeker 3.000 zal stijgen.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:36 uur, door Joyce.s
Indonesië worden vier dorpen gewoon geklasseerd als massagraf na de verwoestende aardbeving van vorige week in Padang. De vier dorpen werden compleet begraven onder meters zand en steen door aardverschuivingen als gevolg van de beving. De naar schatting 400 inwoners kwamen daar bij om.
Stukken
Volgens het districtshoofd van de regio Padang Pariaman heeft het geen zin om te gaan graven. "Laat ons dit gewoon beschouwen als één gigantisch graf", aldus gouverneur Gamawan Fauzi. "Als we gaan graven, dan zullen we die slachtoffers aan stukken rijten. Dat willen we toch ook niet."
Gestopt
De Indonesische autoriteiten hebben maandag het zoeken naar overlevenden van de aardbeving op Sumatra in de havenstad Padang zelf al gestaakt. In omliggende gebieden gaat de zoektocht wel verder.
Nog 4.000 onder puin
Er zouden volgens de Verenigde Naties en het Rode Kruis nog tot vierduizend mensen onder het puin in Padang en omgeving liggen. Het is vrijwel uitgesloten dat nog een van hen in leven is. Veel huizen zijn onder zeker vier meter aarde bedolven.
Ziektes
Functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid doen er nu in de eerste plaats alles aan om de uitbraak van ziektes door ontbindende lijken en gebrek aan drinkwater tegen te gaan.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:36 uur, door Joyce.s
Het officiële dodental als gevolg van de zware zeebeving bij Sumatra van twee weken geleden is vastgesteld op 1115. Er waren nog driehonderd vermisten. Omdat de zoektocht naar hen is gestaakt, zijn zij bij het dodental opgeteld. Dit heeft Priyadi Kardono, de woordvoerder van de Indonesische rampenbestrijdingsdienst, woensdag gezegd. In de provincie West-Sumatra zijn duizenden mensen dakloos geworden. Inmiddels is voor tientallen miljoenen euro's aan buitenlandse hulpgoederen in het getroffen gebied gearriveerd.
Kardono zei dat hij de regering heeft gevraagd de nabestaanden van de overledenen omgerekend zo'n 165 euro aan smartengeld uit te keren en de daklozen de eerstkomende maand 33 cent per dag te geven. De zeebeving van 30 september had een momentmagnitude van 7,6. Vooral de kustplaats Padang, de hoofdstad van West-Sumatra, werd zwaar getroffen. Padang werd in 2007 ook al getroffen door een zware aardbeving. Die had een momentmagnitude van 8,4 en kostte tientallen mensen het leven.
©Nieuws.nl
De Indonesische overheid heeft een eerste schatting gemaakt van de kosten van de rehabilitatie en wederopbouw van het door een zware aardbeving getroffen West Sumatra. De totale kosten worden nu geschat op zo'n 7 biljoen Rupiah (500 miljoen euro). "We hebben nog geen begroting gemaakt voor de wederopbouw, maar vooralsnog nemen we aan dat het 7 biljoen Rupiah is," zei de Coördinerend Minister voor Welvaart, Agung Laksono.
De beving die het gebied op 30 september trof, kostte aan 1.100 mensen het leven. Ook werden 134.000 huizen verwoest. Het gebied werd snel daarna uitgeroepen tot provinciaal rampgebied. Laksono en vijf andere ministers brachten eerder een bezoek aan de stad Padang om een kijkje te nemen bij de doorlopende reddingswerkzaamheden in de steden Padang Pariaman en Padang zelf.
De start van de wederopbouw zal vermoedelijk rond 1 november liggen. Leden van het kabinet luisterden tijdens hun bezoek ook naar presentaties van Marlis Rahman, loco-gouverneur van West Sumatra. Hij bracht de leden op de hoogte van de vooruitgang van de reddingswerkzaamheden. "We zullen de resultaten overbrengen aan de president. Hopelijk zal hij ons voorstel steunen," zei Laksono.
©Indonesiepagina
Duizenden overlevenden van de aardbeving die de provincie West Sumatra eind september trof hebben nog altijd problemen om aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te komen. Dit wordt gemeld door hulpverleners ter plekke.
Hulporganisaties leveren schoon drinkwater per vrachtwagen aan, maar dit is niet voldoende als toegang tot water via bronnen niet hersteld wordt, aldus Endang Trisna, een coordinator voor het Mercy Corps. "Water pompen in vele huizen zijn beschadigd en bronnen zijn besmet met zand en vuil. Een deel van de inwoners heeft helemaal geen toegang tot schoon water," vertelde Trisna.
Trisna liet weten dat Mercy Corps dorpelingen helpt met het opknappen van hun waterbronnen en daarbij ook de faciliteiten biedt voor het behandelen van het water. Ze bouwen ook latrines en delen hygiene-verpakkingen uit in de districten Padang Pariaman en Agam. Dit zijn de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving. "Onze medewerkers verschaffen ook training over hygiene. Ons doel is om 10.000 huishoudens te helpen," zei ze.
Bij de 7,6 magnitude aardbeving op 30 september 2009 kwamen 1.117 mensen om het leven. Meer dan 119.000 huizen raakten zwaar beschadigd of gingen geheel tegen de vlakte.
©Indonesiepagina | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:36 uur, door Joyce.s
Zo'n 65 plekken van culturele en geschiedkundige waarde in de provincie West Java hebben schade opgelopen door de aardbeving die het gebied op 30 september trof. Het hoofd van de culturele dienst voor West Sumatra, Riau en de Riau Eilanden, Fitra Alda, liet weten dat oude en historisch belangrijke gebouwen beschadigd raakten in de stad Padang.
"Onder de beschadigde gebouwen zijn ondermeer Chinese tempels als de Hin Kong, de Ganting moskee en de Agnes basisschool," vertelde Fitra. De Ganting moskee werd in 1815 gebouwd en is de oudste moskee in de stad Padang. De Agnes basisschool was de eerste katholieke school in de stad en stamt uit 1900. Fitra voegde toe dat haar kantoor contact heeft met UNESCO om de herstelwerkzaamheden te bespreken.
©Indonesiepagina
De provincie West Sumatra, die recentelijk zwaar getroffen werd door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de Richter Schaal, loopt de kans om getroffen te worden door een nog zwaardere aardbevingen. Om deze reden zouden gebouwen gebouwd moeten worden zodat ze hiertegen bestand zijn, aldus experts. De beving van 30 september trof delen van de westkust van het eiland. De stad Padang werd zwaar getroffen en er vielen meer dan 1.100 doden. Vele gebouwen stortten geheel in.
Een groep van 45 ingenieurs uit Australië, Nieuw Zeeland en Singapore, betaald door de Australisch-Indonesische Faciliteit voor Rampenbestrijding, heeft hierop een drie weken durend onderzoek gedaan bij 4.000 gebouwen in het aardbevingsgebied. "We hebben voornamelijk gekeken naar factoren die of bijgedragen hebben of juist totaal niet toen de aardbeving plaats vond. Ook werd gekeken waarom bepaalde gebouwen geen schade opliepen," aldus Matthew Hayne van Geoschience Australia en vice-hoofd van het team.
"Enkele recente onderzoeken laten zien dat er een grote kans is dat het gebied in de komende tien jaar getroffen wordt door een aardbeving van 8,5 op de Richter Schaal. Onze bouwregels moeten deze mogelijkheid dus meenemen," zei Wayan Sengara, van het Centrum van Rampenbeheer aan het Technologisch Instituut in Bandung, tevens vice-hoofd van het onderzoeksteam. Uit het onderzoek blijkt dat er technisch advies en onderwijs nodig is voor bouwers van huizen. Er zijn tevens enkele aanbevelingen gedaan, inclusief het gebruik van de juiste verstevigingen en beton.
De resultaten, die doorgegeven zijn aan het Nationale Agentschap Rampenbeheer, zijn bedoeld om veiligere gebouwen neer te kunnen zetten. "Een van de belangrijkste factoren achter het onderzoek is dat wat we hier doen en de aanbevelingen die we maken gericht is op mogelijke toekomstige aardbevingen. Dit betreft zowel tsunami's als aardbevingen," zei Hayne.
©Indonesiepagina | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:36 uur, door Joyce.s