Het zuiden van het Indonesische eiland Sumatra is woensdag getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter volgens meldingen van deskundigen. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de Indische Oceaan, de Stille Oceaan buiten Californië, Oregon, Washington, British Columbia en Alaska. Het verschijnsel volgt kort op een aardbeving onder de Stille Oceaan, ongeveer 9000 kilometer ten oosten van Sumatra. Die veroorzaakte dinsdag een enorme vloedgolf op eilanden in de Stille Zuidzee, vooral op de Samoa-eilanden. Daarbij kwamen ten minste 120 mensen om het leven.
©onweer-online
Magnitude 7.9
Date-Time
* Wednesday, September 30, 2009 at 10:16:10 UTC
* Wednesday, September 30, 2009 at 05:16:10 PM at epicenter
Location 0.797°S, 99.925°E
Depth 85 km (52.8 miles)
Region SOUTHERN SUMATRA, INDONESIA
Distances
50 km (30 miles) WNW of Padang, Sumatra, Indonesia
225 km (140 miles) SW of Pekanbaru, Sumatra, Indonesia
475 km (295 miles) SSW of KUALA LUMPUR, Malaysia
960 km (600 miles) NW of JAKARTA, Java, Indonesia
Voor kusten langs de Indische Oceaan dreigen woensdag gevaarlijke vloedgolven. Dit stelde het Japanse meteorologische instituut in een verklaring. Een zware aardbeving voor de westkust van het Indonesische eiland Sumatra is er de oorzaak van. Die had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Een tsunami kan binnen een uur de Sumatraanse kust bereiken en binnen drie uur kusten van India, Sri Lanka of de Australische Cocos Eilanden, meldde het Japanse instituut.
In India is evenwel geen tsunamiwaarschuwing afgekondigd. ,,Onze modellen geven geen aanleiding voor een waarschuwing'', aldus Srinivasa Kumar van het Indiase Nationale Centrum voor Oceaan Informatie. De aardbeving heeft verwoestingen aangericht op Sumatra. Grote gebouwen in de havenstad Padang zijn ingestort, zo meldde een functionaris van de geologische dienst in Indonesië. Telecommunicatieverbindingen in het getroffen gebied zijn uitgevallen.
Het epicentrum van de beving lag 50 kilometer ten noordwesten van Padang, voor de westkust van Sumatra. De stad telt ongeveer 900.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie West-Sumatra. Geologen waarschuwen al langer voor de dreiging van aardbevingen voor Padang.
,,Padang ligt direct voor een gebied waar de kans op een zware aardbeving met bijvoorbeeld een potentiële kracht van 8 op de schaal van Richter het grootst is'', voorspelde Danny Hilman Natawidjaja, geoloog bij het Indonesisch Wetenschappelijk Instituut, nog in februari. ,,De hele stad kan verdrinken'', in een tsunami die zou ontstaan door een beving met een dergelijke kracht, aldus de deskundige.
©De Pers
Een regionaal alarm als gevolg van een aardbeving woensdag voor de westkust van het Indonesische eiland Sumatra is ingetrokken. Het Pacific Tsunami Warning Center liet dit vanuit Singapore weten. De aardbeving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter en heeft schade en slachtoffers veroorzaakt in de West-Sumatraanse kustplaats Padang.
Het epicentrum van de aardbeving voor de kust bij Padang lag echter op een diepte van meer dan 80 kilometer onder de zeebodem. Dan kan de beving geen vloedgolven genereren.
©De Pers
Padang heeft zo'n 900.000 inwoners. De jongste tien jaar zijn er bijna 150.000 bijgekomen. Padang ligt aan de kust van West-Sumatra en de Padangse haven is de grootste van de Sumatraanse westkust. Tot ongeveer 1780 was Padangs belangrijkste handelsproduct goud, afkomstig uit de goudmijnen in de regio.
Toen de mijnen uitgeput waren, werd de nadruk gelegd op andere producten zoals koffie, zout en textiel. Heden ten dage bestaat de handel in de haven vooral uit cement, kaneel, steenkool, koffie, nootmuskaat, triplex, rotan, rubber en thee. Even buiten de stad staan een cement- en een triplexfabriek. Sinds de 16e eeuw is Padang al een belangrijk handelscentrum. Tijdens de 16e en 17e eeuw werd er in de omliggende regio vooral peper verbouwd en dit trok handelaren uit India, Portugal, Engeland en Nederland aan.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:35 uur, door Joyce.s
Het systeem dat geïnstalleerd werd na de grote tsunami van 2004 waarbij tienduizenden mensen omkwamen in ondermeer Indonesië en Thailand, blijkt nog niet echt goed te werken. Zo kregen de mensen op Samoa gisteren amper drie minuten op voorhand te horen dat er een vloedgolf op komst was.
Alarm
De aardbeving in Padang triggerde ook het tsunami-alarm, ondermeer voor Thailand. Gelukkig kwam er deze keer geen vloedgolf. Zeker voor de duizenden toeristen op de stranden in Phuket. Ze zouden immers in het ongewisse zijn gebleven. Want wat blijkt? De boei die alarm moet slaan voor die regio is al bijna vier maanden stuk. Ze werd in 2006 met veel ceremonie ingehuldigd, maar zong het amper tweeënhalf jaar uit.
Veel sirenes, alleen: je moet ze wel kunnen horen
En dan nog. In Thailand hielden ze niet zo lang geleden een grote tsunami-oefening. In de 79 torens die langs de kust werden gebouwd om te waarschuwen bij een tsunami gingen de sirenes af. Ze bleken niet luid genoeg en heel veel mensen hoorden niks.
©Hln
Het dodental als gevolg van de aardbeving uit de kust van Sumatra woensdag is opgelopen tot meer dan honderd. Dit heeft een functionaris van de Indonesische rampenbestrijding donderdag (plaatselijke tijd) gezegd op gezag van hulpverleners in het getroffen gebied. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt omdat nog vele honderden mensen bedolven liggen onder ingestorte gebouwen.
©AD
De breuklijnen rond Indonesië (en ook trouwens bvb voor de kust van Chili) zijn bij de langste ter wereld. Dat maakt dat er ook de grootste aardbevingen kunnen voorkomen. Het is de eerste niet en zal jammer genoeg de laatste niet zijn die zal voorkomen.
In het laatste nieuws stond dat seismologen nu blijkbaar ook vrezen dat mogelijk vulkanen zouden ontwaken door de grote schokken. Ik ben daar persoonlijk nogal sceptisch over. Lijkt wat uit de lucht gegrepen.
Hopelijk loopt het dodentol niet te ver meer op.
Jeroen
De zware zeebeving bij Sumatra van woensdag heeft mogelijk aan duizenden mensen het leven gekost. Tot dusverre zijn tweehonderd lijken geborgen. Duizenden mensen zijn bedolven geraakt onder ingestorte gebouwen, waaronder ziekenhuizen, moskeeën en een hotel. De zeebeving werd donderdag gevolgd door een aardbeving met een momentmagnitude van 6,8.
De zeebeving van woensdag had een momentmagnitude van 7,6 en het epicentrum bevond zich voor de kust van Sumatra. Vooral de kustplaats Padang werd zwaar getroffen. Er braken branden uit in de stad. Het epicentrum van de krachtige naschok van donderdag bevond zich op 240 kilometer ten zuiden van Pandang, op een diepte van 24 kilometer. Door deze tweede beving ontstond nog meer schade.
Padang, de hoofdstad van de provincie West-Sumatra, telt negenhonderdduizend inwoners. De stad werd ook in 2007 al getroffen door een zware aardbeving. Die had een momentmagnitude van 8,4 en kostte tientallen mensen het leven.
Volgens de autoriteiten zijn in Pandang tot dusverre tweehonderd lijken geborgen. Verspreid over de stad zijn minstens vijfhonderd gebouwen ingestort. De burgemeester van Pandang heeft op de radio een oproep voor hulp gedaan. "We worden overspoeld met slachtoffers en (...) er is gebrek aan schoon water, stroom en communicatiemiddelen", zei burgemeester Fauzi Bahar. "We hebben hulp nodig. We roepen mensen op naar Pandang te komen om lichamen te bergen en de gewonden te helpen."
De Indonesische minister van volksgezondheid sprak van een enorme ramp. "Dit is een ramp op grote schaal", zei hij. De beving van woensdag was voelbaar tot in Singapore en Maleisië, honderden kilometers verder naar het westen. Ook in hoge gebouwen in Jakarta was de beving merkbaar. De Indonesische geologische dienst BMG zei dat het epicentrum van de zeebeving op dezelfde breuklijn lag als die van de beving die in 2004 de tsunami veroorzaakte waardoor 230 duizend mensen werden gedood.
Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zei dat er woensdag voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.
©De Pers
Het Indonesische eiland Sumatra is donderdag voor de tweede keer in korte tijd getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter volgens het Amerikaanse geografische instituut USGS.
Het epicentrum van de beving was 226 kilometer ten zuidoosten van Padang. Die havenstad aan de westkust van Sumatra werd woensdag zwaar getroffen door een beving met een kracht van 7,6. Die beving heeft zeker tweehonderd mensen het leven gekost. Maar de autoriteiten vrezen dat het dodental veel verder zal oplopen, mogelijk tot in de duizenden.
De berichten over de tweede beving veroorzaakten paniek op Sumatra, meldden Indonesische tv-stations. Maar berichten over slachtoffers en schade zijn er vooralsnog niet. Het epicentrum van de beving is op het vasteland van Sumatra in de binnenlanden. Die van woensdag was in zee. Mogelijk heeft de aardbeving van woensdag die van donderdag uitgelokt, meldde een Indonesische aardbevingsdeskundige.
©De Pers
Magnitude 6.6
Date-Time
* Thursday, October 01, 2009 at 01:52:29 UTC
* Thursday, October 01, 2009 at 08:52:29 AM at epicenter
Location 2.497°S, 101.540°E
Depth 15 km (9.3 miles) set by location program
Region SOUTHERN SUMATRA, INDONESIA
Distances
160 km (100 miles) NNW of Bengkulu, Sumatra, Indonesia
215 km (135 miles) SE of Padang, Sumatra, Indonesia
490 km (305 miles) SSW of SINGAPORE
705 km (435 miles) NW of JAKARTA, Java, Indonesia
Het officiële dodental als gevolg van de aardbeving op Sumatra is opnieuw naar boven bijgesteld. Zeker 522 mensen zijn gestorven, zo meldde het Indonesische ministerie van Sociale Zaken donderdag. Enkele uren eerder had het ministerie nog melding gemaakt van 464 doden. De meeste slachtoffers zijn te betreuren in de havenstad Padang, waar circa 900.000 mensen wonen.
©AD
Een dag na de verwoestende aardbeving is de Sumatraanse havenstad Padang in de greep van de chaos. Terwijl de hulpoperatie langzaam maar zeker op gang komt, slaan plunderaars hun slag. Zij zoeken naar buit tussen het puin en in verlaten huizen.
,,Het wordt steeds gevaarlijker in de stad'', zei Greg Hunt, een Amerikaan die in Padang was toen de beving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter toesloeg, donderdag. ,,Het is een chaos. Er is geen brandstof, mensen zijn aan het plunderen geslagen. En het wordt erger omdat mensen geen voedsel hebben, en geen geld. Ik heb eerder aardbevingen meegemaakt; dit was de ergste. Bloed overal, mensen die ledematen missen. We zagen gebouwen instorten en mensen sterven.''
De autoriteiten in Indonesië vermoeden dat nog honderden en mogelijk duizenden slachtoffers zich onder het puin bevinden. Het officiële dodental kwam donderdag al boven de vijfhonderd uit. De verwoestingen in Padang zijn enorm. De elektriciteitsvoorziening en telecommunicatieverbindingen vielen uit en wegen raakten geblokkeerd. Ook is er een groot gebrek aan schoon drinkwater.
De meeste inwoners van Padang wisten dat hun stad op een van de meest actieve geologische breuklijnen ligt en hielden al jaren rekening met de mogelijkheid van een verwoestende aardbeving of tsunami. Toch werd vrijwel iedereen woensdagmiddag verrast. ,,Deze beving was veel sterker dan enige andere die ik in mijn leven heb meegemaakt'', zei de 54-jarige Padanger Anas Taylor. ,,Ik zag de weg op en neer bewegen als een golf.''
Tienduizenden inwoners van de hoofdstad van de provincie West-Sumatra vluchtten in paniek richting open ruimtes en hoger gelegen delen van Padang. Grote aantallen mensen trotseerden de hevige regen en brachten de nacht buiten door, op matjes of in geïmproviseerde tentjes.
Het vliegveld van de 900.000 inwoners tellende stad ging donderdag weer open. Ook hier heerst echter chaos. Velen proberen een ticket te bemachtigen voor een vlucht die hen wegvoert uit het rampgebied. De winkels zijn inmiddels helemaal door hun voorraden drank en voedsel heen. Taxi's weigeren naar het centrum van de stad te rijden, omdat de bestuurders vrezen dat ze zonder brandstof komen te zitten. Pompstations zijn kapot.
©De Pers
Op Sumatra zijn inmddels al 770 doden geteld die als gevolg van de aardbeving van woensdag zijn gevallen. Dat heeft het Indonesische ministerie van Sociale Zaken donderdag meegedeeld. Eerder op de dag stond het dodental van de natuurramp op 529.
De meeste slachtoffers zijn in de kustplaats Padang gevallen.
©AD
Bij de krachtige aardbeving die gisteren het Indonesische eiland Sumatra getroffen heeft, zijn zeker 1.100 mensen om het leven gekomen. Dat heeft VN-topman John Holmes gemeld. Daarnaast zijn er ook honderden gewonden. Ik vrees dat de cijfers alleen maar zullen stijgen naarmate we meer informatie binnen krijgen, aldus Holmes.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:35 uur, door Joyce.s
De Verenigde Staten hebben donderdag bekendgemaakt dat ze 300.000 dollar aan directe noodhulp verstrekken aan Sumatra, dat door een zware aardbeving is getroffen. Washington heeft nog eens 3 miljoen dollar klaar liggen voor hulp in een later stadium, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. Ook hebben de VS zoek- en reddingsteams gestuurd die zich voegen bij collega's uit onder meer Japan en Australië.
Indonesië vreest dat duizenden mensen zijn omgekomen door de aardbeving van woensdag. De eerste reddingsteams met medicijnen, voedsel en lijkzakken kwamen donderdag op het eiland aan.
©De Pers
De hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving op Sumatra komt moeizaam op gang door een groot tekort aan hulpverleners en materieel. Na de zware aardbeving van woensdag gaat de zoektocht naar overlevenden verder. De Indonesische televisie toont telkens weer beelden van succesvolle reddingsacties, maar de realiteit is vaak anders. In de zwaar getroffen havenstad Padang moeten reddingswerkers door een gebrek aan graafmachines vaak met blote handen in de puinhopen van ingestorte gebouwen naar overlevenden zoeken. Ze worden bijgestaan door familieleden van slachtoffers.
,,We hebben dringend meer machines nodig omdat veel mensen nog onder het puin ingeklemd zijn,'' zei Zul Ariman, het hoofd van de reddingsbrigades in het gebied. ,,We hebben maar een beperkt aantal en om deze machines van de ene naar de andere plek te vervoeren is ook niet eenvoudig.''
De reddingswerkzaamheden worden bovendien bemoeilijkt door zware regen. Hoeveel mensen nog onder het puin liggen was vrijdag nog volstrekt onduidelijk. De Verenigde Naties schatten het dodental inmiddels op 1100 en de verwachting is dat dat aantal nog flink oploopt. Indonesië heeft vrijdag officieel de hulp van het buitenland ingeroepen. ,,Ze moeten ons van ervaren reddingswerkers met apparatuur voorzien,'' zei de minister van Gezondheid Siti Fadilah Supari. Ook artsen zijn zeer welkom, aldus de bewindsvrouw.
Uit angst voor naschokken hebben duizenden mensen in Padang de tweede opeenvolgende nacht in de buitenlucht doorgebracht. Met plastic en tentdoeken bouwden ze geïmproviseerde onderkomens. Velen brachten de nacht in gebouwen van de plaatselijke luchthaven door. Buiten Padang is de situatie nog volstrekt onoverzichtelijk. Het is moeilijk om in afgelegen delen van het aardbevingsgebied door te dringen omdat veel wegen door aardverschuivingen volledig onbegaanbaar zijn.
De meeste slachtoffers zijn in de kustplaats Padang gevallen. Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat bijna 2400 mensen gewond zijn geraakt. Van die gewonden zijn er circa driehonderd slecht aan toe. De beving van woensdag had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. De autoriteiten hebben moeite om een goed beeld van de situatie te krijgen. Donderdag was een aantal toegangswegen tot Padang nog onbegaanbaar wegens aardverschuivingen.
©AD
De Indonesische minister van Volksgezondheid heeft het buitenland opgeroepen om hulpverleners te sturen naar Sumatra dat woensdag zwaar getroffen werd door een aardschok. De hulpverleners zijn nodig in de zoektocht naar vermiste personen. "Wij hebben de steun van andere landen nodig voor onze evacuatie-acties. En we hebben hulpverleners nodig met het nodige materiaal", vertelde Siti Fadilah Supari.
"Ons grootste probleem is dat er nog zoveel mensen bedolven liggen onder het puin. We ondervinden moeilijkheden om hen te lokaliseren en te bevrijden", voegde ze er nog aan toe.
Het onderzoek wordt bemoeilijkt door een gebrek aan adequate bouwmachines om het puin te ruimen en aan competente reddingteams. Dat stelde een journalist van AFP zelf vast. De minister vertelde verder nog dat er medicijnen nodig zijn om de gewonden te verzorgen. De Verenigde Naties lieten weten dat het dodenaantal in Indonesië opgelopen is tot 1.100.
©Hln | Gewijzigd: 21 april 2017, 16:35 uur, door Joyce.s