Vrijdag zien we een depressie van IJsland richting de Britse Eilanden koersen. Opnieuw komt er dan een frontensysteem over ons land te liggen waardoor de kans op periodiek regen flink toeneemt.
Dit lagedrukgebied diept verder uit en ligt zaterdagmiddag tussen Schotland en de Noorse zuidkust. Wij komen dan vol in het windveld terecht en langs de kust steekt een stormachtige zuidwester op. In de loop van de dag komt het langs de kust zelfs tot een heuse zuidwesterstorm, die in de avond en nacht overgaat in een west tot noordwesterstorm. Verder regent het regelmatig en met een maximum temperatuur van 15 graden is het volop herfst!
Zondag trekt het lagedrukgebied naar het centrale deel van Scandinavië. Langs de kust is het eerst nog stormachtig en het komt tot enkele buien, mogelijk met zware windstoten. Nog altijd is het koel. Maar positief is wel dat de zon weer eens doorbreekt.
©Piet Paulusma/Weerplaza
Echt zo'n kijk je haar danst stompje, storm in een glas water... Wie weet verbeteren de kaarten nog, en ach het is nog geen februari. Boompjes zitten natuurlijk wel lekker in de bekleding, dus wie weet gaan er wel wat om. | Gewijzigd: 30 september 2009, 14:11 uur, door PolderPS
Zaterdagnamiddag/avond kans op windstoten in de buurt van 90-100 km/h over het noorden van Nederland.
Bespreking:
Het lijkt geleidelijk aan toch wat los te komen op de weerkaarten. De hogedrukblokkades gaan er zo stilaan uit en de depressies worden alsmaar dieper. Voor ons weer heeft dat niet meteen grote gevolgen omdat de druk altijd aan de hoge kant blijft. Toch laat een diepe stormdepressie al even voelen hoe herfst er hoort uit te zien. Tijdens het weekend trekt deze uitdiepende depressie richting Zuid-Scandinavië waarbij vooral Schotland en Denemarken veel wind krijgen met windstoten over de 100 km/h. Het uiterste noorden van NL kan daar nog net een veeg van meekrijgen en daar kan de wind in de loop van zaterdagavond even tippen aan de 90-100 km/h grens.
Eigenlijk is de depressie geeneens zo heel erg diep (het is tenslotte al oktober) maar het sterke windveld wordt voor een deel aangedikt door de hoge druk over onze streken.
Wat er volgende week gaat gebeuren blijft onzeker. Wisselvallig zal het vast wel worden maar de diverse globale modellen laten allen een ander scenario zien waarbij vooral de sterkte en traject van de verschillende depressies onzeker is. We moeten zeker naar dinsdag en woensdag toe rekening houden met opnieuw erg zachte lucht, op gang gebracht door een een Atlantische trog. Overigens moet die trog zelf ook met de nodige voorzichtigheid worden benaderd want het gedrag daarvan is nog geenszins zeker (het NHC geeft zelfs een kans dat er in die trog een tropische storm kan ontwikkelen, in analogie van TS Vince enkele jaren geleden nabij Madeira).
Voor zaterdag geven we een SLGT RISK voor het noorden van Nederland voor wat betreft de wind.
©Severe weather outlook
Voor het N van NL geef ik een MDT RISK voor zware windstoten tot zo'n 80-90 km/h. Gezien het loof nog aan de bomen zit kan dit problemen geven, ook al wordt 100 km/h waarschijnlijk niet bereikt. De wind op 850 hPa piekt za-avond tot zo'n 55-60 kts, wat rukwinden oplevert tot zo'n 100 km/h in het beste geval. De luchtmassa is over die regio enigszins onstabiel tot zekere diepte. In de andere regio's verwacht ik niet veel problemen want de windsterkte neemt snel af met de afstand tot de depressiekern (het betreft een vrij kleine kern).
©Severe weather outlook
SYNOPTISCHE SITUATIE
Boven ons land wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Eerst passeert een trog met verhoogde buienactiviteit ons land (seeding-feeding effect helpt mee). Daarna volgt een trekrug. In de loop van vanavond schampt een warmtefront-aflopertje het noorden van ons land. Dit front behoort bij een uitdiepende depressie die zaterdag 00 UTC tussen Schotland en IJsland zich bevindt. Deze depressie trekt in de loop van de zaterdag richting Kattengat (zondag 00 UTC) en zorgt voor veel wind : stormachtig op de Wadden en langs de westkust. Noord van de Wadden (buitengaats) af en toe 9 Bft, met een kleine kans dat in het Waddengebied stormkracht bereikt wordt. Het bijbehorende koufront bereikt in avond het NW en trekt ZO-waarts.
MODELBEOORDELING:
De uitvoer is vrijwel conform zijn voorganger en wijkt in op kleine details af van de andere modellen. De positie van de kern van genoemde depressie vertoont kleine afwijkingen, dit heeft echter een niet noemenswaardig effect op de verwachting.
WIND:
Hir bruikbaar, betekent zaterdagmiddag en avond langs de kust 8 bft, boven de Wadden af en toe mogelijk 9 Bft. Hierbij in de kustgebieden zware windstoten 42-52 kn (valt binnen de seinen) landinwaarts windstoten 36-42 kn.
NEERSLAG:
Hir geeft redelijk goed signaal vergeleken met actualiteit. Op de frontale zone weinig neerslag van betekenis. Op het koufront enkele mm neerslag mogelijk met een wat buiig karakter, maar niet diep ontwikkeld, zie progtemps.