De Filipijnen worden bedreigd door een tweede tyfoon, nadat een eerste al 246 mensenlevens heeft gekost. Dat zegt de Internationale Meteorologische Organisatie. "De nieuwe cycloon bedreigt het oosten van de Filipijnen, maar het is nog moeilijk te voorspellen hoeveel schade hij zal aanrichten", zegt directeur Geoffrey Love.
De Filipijnse regering heeft om internationale noodhulp gevraagd na de zware overstromingen van de afgelopen dagen. De autoriteiten hebben hulp nodig, nu tyfoon Ketsana bijna een half miljoen mensen uit hun huizen verdreven heeft. Meer dan 370.000 getroffen burgers verblijven in tijdelijke evacuatiecentra. De totale schade aan eigendommen en landbouw loopt op tot 50 miljoen dollar.
©Hln
The Philippines is on high alert as a "super typhoon" threatens to unleash more devastation for millions of people already struggling to recover from deadly floods that claimed 277 lives. Typhoon Parma was gaining strength as it churned towards the South East Asian nation and was expected to dump more heavy rain on areas still reeling from the weekend floods that forced nearly 700,000 people into evacuation camps.
"We are dealing with a very strong typhoon, so we should be at the highest level of preparedness," weather bureau spokesman Nathaniel Santiago said, amid forecasts the typhoon would make landfall on Saturday. There is a possibility that this will become a super typhoon. The government defines a super typhoon as one with winds reaching 175 to 200 kilometres per hour with the potential to cause heavy damage.
©abc
De Filipijnen krijgen zaterdag opnieuw een superstorm te verwerken. Tyfoon Ketsana zorgde amper vijf dagen geleden nog voor een ravage op het eiland en in de miljoenstad Manila: meer dan 300 mensen lieten het leven en de woningen van 2,3 miljoen Filipino's kwamen onder water te staan. 150.000 huizen werden met de grond gelijkgemaakt.
260 per uur
De komst van Parma, die vandaag van een tropische storm in een tyfoon veranderde en nog in kracht zal toenemen, dreigt dan ook een immens drama te worden. Parma is geen lievertje. Volgens het US Navy and Air Force Joint Typhoon Warning Center (JTWC) zal de storm zaterdagnamiddag aan land gaan. Dat gaat volgens de stormvoorspellers gepaard met windvlagen van 260 km per uur die tot een minuut lang kunnen aanhouden. Windstoten met een nog hogere snelheid zijn volgens het JTWC "waarschijnlijk".
Vloedgolven van 5,5 meter
De meterologen verwachten vloedgolven van 5,5 meter hoger dan normaal. In de stormwaarschuwing staat dat er erg grote waterschade verwacht wordt aan alle gebouwen die op minder dan 500 meter van de kustlijn staan. Ze raden aan om iedereen die woont binnen 15 kilometer van de kust te evacueren. Als Parma op koers blijft, dan zal de tyfoon landen ten noorden van de regio waar Ketsana het ergst huishield. Maar ook daar moet rekening gehouden worden met bijzonder veel regen en windsnelheden van 185 km per uur.
Verplicht evacueren, desnoods met geweld
Ketsana dropte de zwaarste regenval in meer dan veertig jaar op Manila en omstreken afgelopen zaterdag. Defensieminister Gilberto Teodora verklaarde vandaag dat er verplicht geëvacueerd zal worden voor Parma, om te beginnen op het eiland Luzon, waar de storm het eerst verwacht wordt. Hij vaardigde een decreet uit waarin staat dat daar desnoods geweld bij mag gebruikt worden door de politie.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
De Filipijnen bereiden zich voor op de komst van een nieuwe storm, slechts enkele dagen na de verwoestende doortocht van de tyfoon Ketsana. Daarbij vielen in de Filipijnen meer dan 270 doden. Tyfoon Parma heeft zich de afgelopen dagen boven de oceaan gevormd en zou de Filipijnen morgen kunnen bereiken. Volgens de autoriteiten kan Parma uitgroeien tot een zogenoemde supertyfoon, met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.
Parma zou dus nog meer schade kunnen aanrichten dan Ketsana. Het leger en de hulpdiensten zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht en bereiden massale evacuaties voor, ook van de gebieden die nu al zwaar getroffen zijn door overstromingen als gevolg van de tyfoon Ketsana. De Filipijnse hoofdstad Manila en de omliggende provincies werden getroffen door de ergste overstromingen in 40 jaar. De ravage is enorm. Veel inwoners hebben dringend nood aan onderdak en voedsel. De Filipijnse autoriteiten hebben internationale hulp gevraagd.
Ook in Vietnam, Cambodja en Laos heeft Ketsana tientallen dodelijke slachtoffers gemaakt en zijn veel dorpjes nog van de buitenwereld afgesloten.
©De Redactie
President Gloria Arroyo heeft vrijdag de gehele Filipijnen tot rampgebied verklaard. De maatregel is volgens haar woordvoerder bedoeld om het land voor te bereiden op de komst van de tyfoon Parma, die naar verwachting zaterdag over het noorden van de eilandenstaat raast.
Eind vorige week richtte de tropische storm Kestana grote verwoestingen aan op de Filipijnen. Bijna driehonderd mensen verloren het leven, vooral door de overstromingen die Ketsana veroorzaakte.
©De Pers
In het oosten van de Filipijnen zijn tienduizenden dorpelingen op de vlucht geslagen voor de naderende tyfoon Parma. Het oostelijk kustgebied werd vrijdag geteisterd door zware regenval, een teken dat Parma in aantocht was. Het gebied kampt nog met de naweeën van de tropische storm Ketsana, die zaterdag verwoestend toesloeg in de Filipijnen en nadien door Cambodja, Vietnam en Laos raasde.
Parma zal zich naar verwachting zaterdag over het gehele noordoosten van de Filipijnse archipel doen gelden. President Gloria Macapagal Arroyo heeft voor het gehele land de noodtoestand uitgeroepen en de regeringen van zes provincies opdracht gegeven bewoners te evacueren uit gebieden die op het pad van de tyfoon liggen.
©Nieuws.nl
Filipijnen hebben zich vrijdag voorbereid op de komst van een tweede tyfoon binnen acht dagen en de daarmee gepaard gaande krachtige windvlagen en hevige slagregens. Tienduizenden mensen ontvluchtten laaggelegen gebieden en lieten opruimwerkzaamheden in de nog altijd blank staande hoofdstad voor wat ze waren. President Gloria Macapagal Arroyo riep de noodtoestand uit en gaf opdracht tot massa-evacuaties in zes provincies die de tyfoon Parma waarschijnlijk zaterdag op zijn pad tegenkomt.
Met Parma is het alweer de vierde keer deze week dat de Aziatisch-Pacifische regio met natuurgeweld krijgt te maken. Eerder werd Samoa opgeschrikt door een tsunami, verwoestte een aardbeving een deel van de westkust van Sumatra en raasde tyfoon Ketsana door Zuidoost-Azië. Het natuurgeweld eiste al vijftienhonderd levens.
Delen van Manilla staan nog steeds onder water na de ergste overstromingen in veertig jaar, vorige week zaterdag veroorzaakt door Ketsana. Bijna driehonderd mensen kwamen om het leven en de huizen van meer dan twee miljoen mensen liepen onder.
©Nieuws.nl
In het noorden van de Filipijnen is de tyfoon Parma aan land gegaan. Het is de tweede tyfoon in korte tijd, na de verwoestende doortocht van Ketsana. Er zijn grote veiligheidsmaatregelen genomen, maar mogelijk verandert de storm van koers en blijven de gevolgen beperkt.
Krachtige windstoten tot 175 km/u hebben bomen en elektricteitspalen uitgerukt in de provincie Cagayan, in het noorden van de Filipijnen. Het regent er hard. In de provinciehoofdstad Tuguegarao werden daken afgerukt van de huizen. Inwoners zijn er ondergebracht in een grote gymzaal. De storm zou later vandaag over de rest van de Filipijnen trekken, maar er is goed nieuws. Volgens de laatste berichten zou de storm een licht andere koers volgen en iets noordelijker blijven, zodat het grootste deel van de Filipijnen gespaard zou blijven.
In elk geval zijn verschillende dorpen en lager gelegen gebieden de voorbije dagen al preventief ontruimd. Ook in Taiwan is dat het geval. Daar zou de storm naartoe trekken na de Filipijnen.
©De Redactie
De aangekondigde 'supertyfoon' Parma heeft vandaag het noorden van de Filipijnen bereikt. Daar blies hij daken weg en werden bomen ontworteld.
Schuilen in scholen
De inwoners van de stad Tuguegarao kregen gisteravond de kans om in afwachting van de komst van Parma te schuilen in schoolgebouwen. De burgemeester maakte geen melding van slachtoffers onder zijn 130.000 inwoners. Tienduizenden Filippijnen zochten gisteren hoger gelegen gebieden op om beschutting te vinden in afwachting van Parma, die naar verwachting in de loop van de dag de hoofdstad Manila zal bereiken. President Gloria Arroyo verklaarde gisteren het hele land tot rampgebied.
Massa-evacuaties
Het is de tweede tyfoon in acht dagen die het hoofdeiland Luzon treft. Arroyo heeft bevel gegeven tot massa-evacuaties in zes provincies die vandaag zouden worden getroffen. In Manila staan hele wijken nog onder water na de ergste overstromingen in meer dan veertig jaar die afgelopen week werden veroorzaakt door tyfoon Ketsana. Daarbij kwamen meer dan 300 mensen om het leven.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
De tyfoon Parma heeft in de Filipijnen zeker vijftien mensenleven geëist. Toch slaakten de autoriteiten zondag een zucht van verlichting omdat de ravage minder erg is dan gevreesd werd. Het was de tweede keer in een week tijd dat de Filipijnen kampte met hevig noodweer.
Parma trok zaterdag de eilandengroep binnen in een dunbevolkte regio in het noordoosten. Door modderstromen werden zaterdag twaalf mensen in hun woningen begraven. Zij stierven allen. Drie anderen stierven elders. Door de storm viel de stroom uit, verloren huizen hun daken en vielen bomen om.
Vorige week zaterdag veroorzaakte de tyfoon Ketsana al grootschalige verwoestingen en bijna driehonderd sterfgevallen op de Filipijnen. In twaalf uur tijd viel evenveel regen als normaal gesproken in een maand. Delen van de hoofdstad Manilla staan nog altijd blank. Honderdduizenden inwoners van de miljoenenstad zijn dakloos geraakt.
©De Pers
De tyfoon Parma heeft op de Filipijnen minder zwaar huisgehouden dan vooraf werd aangenomen. Wel zouden er vijftien doden te betreuren zijn. Parma trok zaterdag over de eilandengroep. Het was de tweede tyfoon op een week tijd. Vorig zaterdag eiste een veel zwaardere storm, Ketsana, bija 300 doden.
De nieuwe tyfoon zorgde wel voor modderstromen. Twaalf mensen stierven toen hun huizen bedolven werden. Op heel wat plaatsen viel de stroom uit, waaiden bomen om en verloren huizen hun daken. Delen van de hoofdstad Manila staan nog steeds blank door de doortocht van Ketsana. Honderdduizenden inwoners van de miljoenenstad zijn dakloos geworden.
©HbvL
De tyfoon Parma heeft in de Filipijnen zeker vijftien mensenlevens geëist. Toch slaakten de autoriteiten een zucht van verlichting omdat de ravage minder erg is dan gevreesd werd. Het was de tweede keer in een week tijd dat de Filipijnen kampte met hevig noodweer.
Parma trok zaterdag de eilandengroep binnen in een dunbevolkte regio in het noordoosten. Door modderstromen werden zaterdag twaalf mensen in hun woningen begraven. Zij stierven allen. Drie anderen stierven elders. Door de storm viel de stroom uit, verloren huizen hun daken en vielen bomen om.
Vorige week zaterdag veroorzaakte de tyfoon Ketsana al grootschalige verwoestingen en bijna driehonderd sterfgevallen op de Filipijnen. In twaalf uur tijd viel evenveel regen als normaal gesproken in een maand. Delen van de hoofdstad Manilla staan nog altijd blank. Honderdduizenden inwoners van de miljoenenstad zijn dakloos geraakt.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Tyfoon Parma is na drie dagen van striemende regenbuien weggetrokken uit de Filipijnen. Minstens 17 mensen kwamen om het leven. Grote delen land staan onder water en 35.000 hectare rijstvelden zijn gedeeltelijk vernield. Parma is nu afgezwakt tot een tropische storm en beweegt zich richting Taiwan.
Parma had de Filipijnen zaterdag bereikt, een week na de zware tropische storm Ketsana, die de hoofdstad Manilla en omgeving had blank gezet. Bijna 300 mensen kwamen daarbij om het leven. De opruimwerkzaamheden waren vandaag nog bezig. Meer dan 300.000 mensen werden in de regio in noodverblijven ondergebracht, omdat hun huizen vernield of na de overstromingen onbewoonbaar waren geworden.
Ketsana had boven de Zuid-Chinese Zee aan kracht gewonnen en was op tyfoonsterkte over Vietnam, Cambodja en Laos geraasd. In Vietnam heeft de storm 159 slachtoffers gemaakt, 17 mensen werden vandaag nog vermist. 21.000 huizen werden vernield. In Cambodja eiste Ketsana 17 mensenlevens. "Het was de ergste storm die ik hier heb meegemaakt", zei Keo Vy, die sinds 1995 bij de rampbestrijdingsdienst werkt.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:50 uur, door Joyce.s
Six people, including three children, have been killed in landslides in the northern Philippines as tropical storm Parma hit the area for a second time, authorities said.
Parma had initially struck the country as a typhoon on Saturday, then hovered near the northern tip of Luzon island before moving southwards again, hitting the province of Isabela, the government weather station said. Now weakened to a tropical depression with maximum winds of 55 kilometres per hour, Parma brought heavy rains that caused landslides in the northern mountain province of Benguet.
Two sleeping children and a worker trying to clear roads were killed in landslides in Mankayan town while a mother and her child and a schoolgirl were also buried in landslides in nearby towns, police reported. The storm's second approach also caused more than 443,800 people to take refuge in evacuation centres for fear that earlier flooding would get worse, the civil defence office said.
Twenty-three people were killed and seven were left missing when Parma hit the north at the weekend. The first level of a three-step storm alert remains hoisted over Isabela, Benguet and other nearby provinces.
©ABC News
Het dodental door de tyfoon Parma in de Filipijnen is opgelopen tot zeker negentig. Dat hebben de autoriteiten vrijdag laten weten. In de afgelopen dagen overleden tientallen mensen in het bergachtige noorden van het land door modderlawines en overstromingen, die het gevolg waren van zware regenval na Parma. Enkele dagen geleden stond het dodental door de tyfoon op vijftien.
Ongeveer twee weken geleden veroorzaakte de tropische storm Ketsana ook al grootschalige verwoestingen en ruim driehonderd doden in de Filipijnen. Bijna veertig mensen worden nog altijd vermist. In twaalf uur tijd viel evenveel regen als normaal gesproken in een maand. Grote delen van de hoofdstad Manilla kwamen onder water te staan.
©De Pers
Het dodental door de tyfoon Parma in de Filipijnen is fors opgelopen. In de afgelopen 24 uur eiste het natuurgeweld zeker 113 levens. Dat hebben de autoriteiten vrijdag laten weten. Parma trok zaterdag over de Filipijnen. Sindsdien kampt het noorden van het land met zware regenval.
In de provincie Benguet kwamen circa zeventig mensen om het leven door aardverschuivingen. In het in de bergen gelegen Baguio werden zeventien mensen gedood door modderlawines. Elders in het noorden van de Filipijnen eisten overstromingen en modderstromen nog eens vijf levens. Bovendien worden op het eiland Luzón zeker veertig mensen vermist. In het weekeinde eiste Parma al circa vijftien levens. Vrijdag werden opnieuw tientallen huizen bedolven door aardverschuivingen.
Ongeveer twee weken geleden veroorzaakte de tropische storm Ketsana ook al grootschalige verwoestingen en ruim driehonderd doden in de Filipijnen. Bijna veertig mensen worden nog altijd vermist. In twaalf uur tijd viel evenveel regen als normaal gesproken in een maand. Grote delen van de hoofdstad Manilla kwamen onder water te staan.
©AD
Een dodelijke ziekte heeft de voorbije twee weken 89 mensen gedood in de regio en provincies rond de Filipijnse hoofdstad Manilla, die eerder zwaar getroffen waren door een tyfoon. Dat maakte het ministerie van Gezondheid vandaag bekend. Minister van Gezondheid Francisco Duque voegde eraan toe dat bijna 1.000 mensen behandeld werden voor leptospirosis in verschillende ziekenhuizen.
Nierfalen
Leptospirosis is een dodelijke infectie die men kan oplopen wanneer water vervuild door urine van dieren in contact komt met huidwonden, ogen of slijmvlies. Duque verduidelijkte verder dat de ziekte kan leiden tot nierfalen en schade aan lever en hersenen kan veroorzaken.
Veel meer doden
De 89 doden leefden allemaal in gebieden die nog steeds onder water stonden, meer dan drie weken na de verwoestende doortocht van de tropische storm Ketsana, op 26 september. Het ministerie van Gezondheid schat dat 1,7 miljoen mensen die leven in de overstroomde gebieden het risico lopen besmet te raken. "We verwachten nog veel meer doden in deze dorpen", aldus Duque.
Rampenplan
"Omdat het niet mogelijk is mensen uit de overstroomde gebieden onmiddellijk te evacueren, bereiden we een rampenplan voor", gaf de minister nog mee. Dat zou onder meer bestaan uit het toedienen van prophylaxis aan de mensen in de overstroomde gebieden, waardoor ze gedeeltelijk beschermd zijn tegen de ziekte.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:51 uur, door Joyce.s