In 26 jaar was het in Vlaanderen nooit zo droog. Er viel amper 64 liter regen per vierkante meter in augustus en september, normaal is dat 144 liter. "De aanhoudende droogte heeft zware gevolgen voor de landbouw. De aardappelopbrengst zal 20% lager uitvallen, voor koolgewassen verwacht ik een daling tot 35%", aldus expert Luc Busschaert.
Veel te weinig neerslag
Tot dusver viel in september slechts 29,1 liter neerslag, normaal is dat 69,8 liter. Hetzelfde in augustus: 34,7 liter tegenover 74,4 liter. Het is al van 1983 geleden dat het in beide maanden samen zo weinig geregend heeft. "Het gevolg van een 'blokkade' in de atmosfeer", zegt weerman Eddy De Mey in de krant Het Laatste Nieuws.
Te droog om te rooien
Het landbouwjaar was nochtans goed begonnen, "maar door de aanhoudende droogte kunnen de aardappelen nu niet gerooid worden", trekt onafhankelijk expert Luc Busschaert aan de alarmbel. "Ook bonen, prei, knolselder en winterbloemkool hebben hieronder te lijden. Bovendien start op 1 oktober het zaaien van wintertarwe en -gerst. Maar men kan gewoon niet met de ploeg in de grond."
Nog niet meteen regen
De boeren hopen maar op één ding: regen. Toch heeft Eddy De Mey 'slecht' nieuws. "Zeker tot 10 oktober zal er op een spat motregen na, niks uit de lucht vallen."
©Hln | Gewijzigd: 10 februari 2017, 10:57 uur, door Joyce.s
Er staat hier voor de wilde dieren ook altijd water in de tuin, wordt gretig gebruikt van gemaakt, die vinden op den duur ook nergens meer wat te drinken.
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen