Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 21:58:09

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:29

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:28

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:27

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 17:05:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 16:57:53

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 16:57:53

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Jan 2025 08:58:03
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 september 2009, 16:25 uur | Bericht #52643
In de bewolking door een kustvore

Een kustvore wordt ook wel een kustfront genoemd. Zo´n vore kan nadrukkelijk een stempel op het weerbeeld drukken. Maar wat is zo’n kustvore? En belangrijker nog: hoe ontstaat dit fenomeen? Het heeft alles te maken met temperatuur en wind. En het hele proces zullen we kort voor u uiteenzetten. In de afgelopen zomer is de zee flink opgewarmd en momenteel is het water dan ook op zijn warmst, op de meeste plaatsen zo´n 15 graden. Bij veel mensen is bekend dat een landoppervlak veel sneller van temperatuur verandert dan een wateroppervlak. Het zeewater zal de komende tijd dus maar langzaam afkoelen, terwijl het land ’s nachts nu al behoorlijk koud wordt.


Het zeewater is momenteel op zijn warmst, op de meeste plaatsen zo´n 17 graden.

Rol van de temperatuur
Ook afgelopen nacht was dit het geval. Op het weerstation van Hupsel (gelegen aan de oostgrens) koelde het af tot 3,2 graden. Dit betreft de temperatuur op waarnemingshoogte ofwel anderhalve meter boven het aardoppervlak. Aan de grond was het nog iets kouder. In het binnenland daalde de grastemperatuur, gemeten op 10 centimeter boven de grond, tot rond het vriespunt.


In het binnenland daalde de temperatuur aan de grond tot rond het vriespunt.

In de kustregio koelde het vannacht veel minder sterk af. Dit heeft alles te maken met de nabijheid van het relatief warme zeewater. Op de drie warmste stations, Hoek van Holland, Vlissingen en Vlieland koelde het af tot respectievelijk 9,9 graden, 12,6 graden en 14,4 graden. Een vrij groot verschil dus, dat overigens mede veroorzaakt werd door bewolking aldaar. Voor het ontstaan van een kustvore moeten we echter nog wat dieper in de meteorologie duiken.


Hierdoor koelt het aan zee veel minder sterk af dan in het binnenland.

Rol van de wind
Bij velen is bekend dat wind ontstaat door verschillen in luchtdruk. Simpel gezegd komt er een luchtverplaatsing op gang van de gebieden met hoge luchtdruk naar de gebieden met lage luchtdruk. Door de draaiing van de aarde en de wrijving met het aardoppervlak maakt deze luchtstroom geen rechte weg van hogedruk naar lagedruk. Als we dit krachtenspel hier helemaal uit gaan leggen wordt het verhaal veel te lang. Daarom verwijzen wij u graag naar het eerder verschenen verhaal ‘Het krachtenspel dat wind heet’.


Wind stroomt niet rechtstreeks van hogedruk naar lagedruk. Door de draaiing van de aarde buigt deze af.


Door de wrijvingskracht krimpt de wind enigszins.

We gaan hier iets verder in op de wrijvingskracht. Boven zee wordt de wind veel minder geremd dan boven land. Het zeewater is namelijk minder ruw dan het bebouwde binnenland. Hierdoor krimpt (krimpen is het tegen de wijzers van de klok in draaien van de wind) de wind boven land dan ook meer. Verder is de wind aan zee krachtiger dan boven land. Door beide zaken ontstaat er boven de kustlijn een opeenhoping van lucht. Deze wordt gedwongen op te stijgen en dit proces noemen we convergentie.


In de waargenomen windrichting van vanmorgen was dit goed te zien.

Het gewicht van lucht
Nu wordt het tijd om een link te gaan maken tussen de wind (wrijvingskracht) en de temperatuur. Koude lucht is namelijk zwaarder dan warme lucht. Hierdoor ondervindt deze luchtsoort meer hinder van de wrijvingskracht dan warme lucht. In het begin van dit verhaal hebben we al uitgelegd dat de temperaturen in de kustregio ´s nachts hoger zijn dan in het binnenland. Over het algemeen kan dan ook het volgende gesteld worden: hoe verder landinwaarts, hoe lager de minimumtemperatuur, hoe sterker het effect van de wrijvingskracht en hoe meer de wind gekrompen is.


Wolken (en buien) komen dan ook gemakkelijk tot ontwikkeling. Op de satellietplaat van vanmorgen is deze wolkenvorming goed te zien.

De gevolgen
Het mag logisch zijn dat wij de komende maanden, door het relatief warme zeewater en de relatief sterke nachtelijke afkoeling boven land, vaker te maken krijgen met een kustvore. Het gevolg is dat er in de kustregio sprake is van een versterkte convergentie. Door deze ‘extra’ opeenhoping van lucht is er dus ook meer sprake van opstijgende luchtbellen. Hierdoor komen bij een aanlandige wind (een wind die vanaf zee richting land waait) wolken en buien gemakkelijker tot ontwikkeling. De bewolking en buien kan je op de radar en satellietbeelden in een mooie lijnvorm zien ontstaan. Overdag kan deze wolken- of buienlijn met de stroming mee het land opdrijven. De effecten van een kustvore zijn dus zeker niet alleen in de kustregio’s te merken!

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.543 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182@planet.nl.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 114 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 114, lezen 3 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden