Stomme fout, mijns inziens hetzelfde als een automonteur die de wielen vergeet vast te draaien.
Van het KNMI zou je dit toch niet verwachten.
Haat tegen KNMI?? Vind ik wel meevallen in dit topic. Ze kunnen iig niet meten Een professionele instelling als KNMI zou dit toch onder controle moeten hebben. En ik denk dat de mensen wel een "life" hebben hoor
Het is zowat hun core business!
Hoe kan je dan zo'n domme fout maken vraag ik me af.
maarja gelukkig hangt niet de hele voorspelling af van één sensor die verkeerd staat.
24 september 2009 - Naar aanleiding van een bericht van het weerbedrijf Meteo Consult zijn er vandaag vragen gesteld over de nauwkeurigheid van de temperatuurmetingen van het KNMI in De Bilt, als gevolg van het verplaatsen van een meetmast waarvan Meteo Consult niet op de hoogte bleek.
Er is een regulier overleg met de particuliere weerbureau’s over de verstrekking van KNMI-waarnemingen. Dat Meteo Consult niet op de hoogte was van de verplaatsing heeft ons verrast, want de voorbereiding van een dergelijke verplaatsing vergt vele jaren (vanwege noodzakelijke parallelmetingen). Er wordt uitgezocht waarom de feitelijke verplaatsingsdatum niet naar Meteo Consult is gecommuniceerd.
Het KNMI realiseert zich het belang van het nationale meteorologische meetnet en staat garant voor de wetenschappelijke kwaliteit van zijn metingen. Daarom meet het KNMI de temperatuur conform internationaal vastgestelde procedures van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Landschapsontwikkelingen in De Bilt hebben ertoe geleid dat een andere temperatuurmast op een afstand van ca 200 m in gebruik is genomen. Vanzelfsprekend zijn hierbij de internationale procedures gevolgd.
Het KNMI benadrukt dat het effect van de verplaatsing van het Station De Bilt voor berichten over het weer, het klimaat en de zogeheten weerrecords bij het KNMI zeer klein en ook goed bekend is.
Zo zijn de consequenties van dit soort verplaatsingen voor de dagelijkse weersverwachtingen ronduit verwaarloosbaar. Vanwege de veelheid aan metingen die ten grondslag liggen aan weersverwachtingen worden dit soort kleine veranderingen goed opgevangen.
De gevolgen voor de nationale klimaatreeksen zijn goed bekend en worden ondervangen door de klimaatveranderingen in Nederland niet te detecteren op basis van één station maar op basis van een gebalanceerde selectie van 21 meetpunten: de Centrale Nederlandse Temperatuur (CNT). Hierdoor heeft de verplaatsing van een enkele meetmast geen invloed op de gedetecteerde klimaatverandering in Nederland.
Records van individuele stations zijn uiteraard afhankelijk van de precieze locatie van het station. Om deze reden gebruikt het KNMI deze weerrecords dan ook niet voor wetenschappelijke doeleinden. Wel spelen ze een belangrijke rol in de publieksvoorlichting.
Concluderend is er dus absoluut geen sprake dat er fout gemeten is op het KNMI-station De Bilt; de kwaliteit van de temperatuurmetingen is altijd gewaarborgd geweest.
Bron: © KNMI
Ik heb niet gezegd in dit topic he
Maar kijk allerlei websites en media.
Een verhaal op deze site over de verplaatsing van een thermometer op het meetveld op het terrein van het KNMI in De Bilt naar een nieuwe locatie, tweehonderd meter verderop, heeft vorige week tot in politiek Den Haag aan toe opschudding veroorzaakt. Nu de rookwolken weer een beetje zijn opgetrokken, is het tijd voor enige reflectie en tevens om een aantal zaken nog wat nader op te helderen. In dit verhaal proberen we dat te doen, in een interview met Harry Otten, de oprichter van Meteo Consult dat nu deel uitmaakt van Meteogroup, het weerbedrijf waar nu in Europa 250 mensen voor werken.
De eerste die vorige week ons verhaal over de verplaatsing van de thermometer op het terrein van het KNMI in De Bilt, nadat het op deze site was verschenen, oppikte was een medewerker van Elsevier. Hij richtte het bericht naar eigen inzicht in en plaatste het op de site van het opinieweekblad. Het AD was de volgende die, na lezing van het stuk bij Elsevier, over het onderwerp besloot te schrijven. Een journaliste nam contact op met Meteo Consult en schreef op basis van dat contact en de informatie op onze site een verhaal dat ter goedkeuring nog aan de in het verhaal opgevoerde meteoroloog werd voorgelegd. De versie die vervolgens in de kolommen van de krant (na eindredactie) terechtkwam week qua toon sterk af van de versie die vanuit Wageningen was geautoriseerd en bevatte enkele feitelijke onjuistheden.
Hierna was het hek van de dam. Andere media namen het bericht van het AD, vaak zonder enige vorm van check of wederhoor, over en een hype was geboren. Voordat we het ons beseften was de thermometer in De Bilt het gesprek van de dag. Ook Harry Otten was verbaasd over het tempo waarin de thermometer van het KNMI het nieuws begon te beheersen.
Hoe kijk je terug op de gebeurtenissen van vorige week?
Harry Otten: ‘Allereerst wil ik zeggen dat het geenszins onze bedoeling is geweest om het KNMI met dit verhaal op wat voor manier dan ook te beschadigen. De enorme aandacht die er in de media aan het verplaatsen van de KNMI-thermometer is besteed, heeft ook ons verrast.’
Schrok je toen bleek dat een Kamerlid van de PVV vragen over de kwestie had gesteld aan Minister Cramer van Milieu. Hoe kijk je tegen deze actie aan?
Harry Otten: ‘Meteo Consult heeft geen politieke voorkeur maar is het geheel oneens met de reactie van de PVV dat klimaatverandering nonsens is. De klimaatverandering is wel degelijk aan de gang, zorgwekkend en wij zullen moeten ingrijpen. Laat ik daar vooral heel duidelijk over zijn. Het verplaatsen van een thermometer in De Bilt doet daar niets aan af.
Er zijn vragen gesteld of Meteo Consult nu wel of niet van tevoren op de hoogte was van het verplaatsen van thermometers. Hoe zit dat precies?
Harry Otten: ‘Uiteraard is het zo dat wij wisten dat het KNMI op andere plaatsen op het meetterrein in De Bilt metingen uitvoerde om uit te vinden of de oude locatie van de thermometer nog wel voldeed en ook dat een verplaatsing van het station op basis van deze metingen op enig moment kon plaatsvinden.
Als de thermometer dan wordt verplaatst, is het wel belangrijk om het precieze moment te weten. Het KNMI heeft dat niet gecommuniceerd, ook niet via het overleg met diverse weerbedrijven en onze meteorologen hebben het zelf uit moeten vinden. Dat was natuurlijk te betreuren en wij waren van mening dat de verplaatsing wel bekend gemaakt moest worden.
Het is bijvoorbeeld zo dat het KNMI in haar maandoverzichten De Bilt als referentie heeft genomen en is blijven nemen, vóór en na de verplaatsing. Voor de weergeïnteresseerde (en veel professionals) zijn de getallen dan niet meer zuiver vergelijkbaar.'
We wisten ook dat voor wetenschappelijke klimaatdoeleinden al een andere meetreeks was afgeleid, waarin meerdere stations in Nederland worden meegenomen. In ons artikel hebben we daar ook expliciet op gewezen. Desondanks is door anderen de suggestie gewekt dat de verplaatsing wel invloed had.
Hoe belangrijk is het voor de dagelijkse praktijk bij Meteo Consult dat er nu een ‘knik’ zit in de waarnemingen die uit De Bilt komen?
Harry Otten: ‘Meteo Consult gebruikt meetreeksen uit het verleden om haar verwachtingen op te ijken. Een plotselinge verandering wordt wel deels door de gebruikte methodes opgevangen, maar niet helemaal. Ook wij zullen in onze werkzaamheden dus rekening moeten houden met de veranderingen, veroorzaakt door de verplaatsing van de thermometer in De Bilt.’
Zijn er nog andere consequenties?
Harry Otten: ‘Voor de buitenstaander misschien niet zo veel, wat maakt een halve graad voor verschil, maar soms zijn er wel degelijk flinke consequenties. Een voorbeeld is de markt van weerderivaten waarin je, bijvoorbeeld in de energieproductie, weerrisico’s kunt afdekken door een soort van verzekering af te sluiten. In zo’n verzekering kun je afspreken dat als de temperatuur onder of boven een voor een bepaalde bedrijfstak kritische waarde komt, een bedrijf dat zo’n verzekering heeft afgesloten hiervoor een van tevoren afgesproken bedrag ontvangt. Daarbij is het natuurlijk wel zaak dat de temperaturen, op de stations waarnaar in het kader van de naleving van zo’n contract gekeken wordt, nauwkeurig en op een duidelijke manier worden gemeten.’
‘De bedragen die hiermee samenhangen kunnen in de miljoenen lopen. In de hele wereld gaan in deze handel ettelijke miljarden om. Bij energie gaat het vooral om temperatuur en sommige contracten kunnen al tot uitkeringen van miljoenen leiden bij een verschil van slechts enkele tienden van graden. Voor deze contracten worden vaak de belangrijkste weerstations in een land gebruikt en De Bilt is zo’n belangrijk station. De weerderivaten deskundigen maken zich vaak al zorgen over de ‘drift’ van een sensor in een thermometer en een verschil van meer dan een halve graad door een verplaatsing is voor sommigen van onze klanten uiterst belangrijke informatie.’
Hoe moet het nu verder?
Harry Otten: ‘Alle reacties hebben ons natuurlijk ook verbaasd en het is niet eens komkommertijd! Er is helemaal geen ‘oorlog’ tussen het KNMI en Meteo Consult, tenminste niet in onze beleving. Wel hebben we af en toe verschil van inzicht over de meteorologische markt en wat daartoe behoort. Daar zijn verschillende overlegstructuren voor beschikbaar, zoals de programmaraad van het KNMI. Goede onderlinge contacten zijn voor beide partijen van wezensbelang.’
Bron: Meteo Consult.