Inwoners van Sydney en grote delen van New South Wales verslikten zich vanochtend bijna in hun boterham met vegemite. De hele stad baadde in een oranje gloed als gevolg van een gigantische stofwolk. Zware windstoten en abnormaal hoge temperaturen voor de tijd van het jaar veroorzaakten het bizarre natuurfenomeen.
Door de grote hoeveelheid aan stof en een beperkte zichtbaarheid ligt het openbare leven zo goed als lam in de grootste stad van Australië. Het ministerie van Onderwijs vraagt aan alle scholen om leerlingen binnen te houden, werknemers mogen gerust van thuis uit werken om het stof en de verkeerschaos te vermijden en op de luchthaven van Sydney zijn zowat alle vluchten uren vertraagd. Internationale vluchten naar Sydney worden afgeleid naar Melbourne en Brisbane.
Kurkdroog binnenland
Het oranje stoftapijt waaronder Sydney ontwaakte is afkomstig uit het kurkdroge binnenland, waar het door een sterke wind werd meegevoerd naar de kuststreek. In Broken Hill, een mijnstadje in het binnenland, was de zichtbaarheid slechts 10 meter. Op de luchthaven van Sydney werden vanochtend plaatselijke tijd windstoten, gevuld met stof, gemeten van 80 km/u. Volgens de autoriteiten zal Sydney ook de rest van de dag lijden onder het stof.
Ook elders in New South Wales hielden stormen lelijk huis. Over de hele staat kwamen 's nachts 175 oproepen binnen. Het stadje Crookwell werd getroffen door een hagelstorm met hagel zo groot als cricketballen.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:05 uur, door Joyce.s
Het was een fraai spektakel in Sydney en Brisbane maar het kost vooral de economie in New South Wales pakken geld. Gisteren bleven heel wat Australiërs thuis om te genieten van het natuurfenomeen. De economie die er al erg aan toe is in New South Wales kreeg er zo onverwacht nog een klap bovenop. "De timing van de stofstorm kon écht niet slechter", luidt het bij de Kamer van Koophandel in Sydney.
25 procent meer afwezigen
Stofstormen komen wel vaker voor in Queensland en Brisbane maar het was al zeventig jaar geleden dat Australiërs zich aan het fenomen konden vergapen in Sydney, de economische hoofdstad van Australië. Werknemers bleven gisterochtend dan ook massaal thuis om samen met hun kinderen even van de natuurpracht te genieten. "De bedrijven en zaken in New South Wales staan al zwaar onder druk door de economische crisis en dit heeft ze zeker geen deugd gedaan. Het absenteïsme van gisteren kost onze economie weer eens handenvol geld", zegt Chris Taylor van de Kamer van Koophandel. Het absenteïsme lag gisteren 25 procent hoger dan op een normale werkdag. Zevenentwintig werknemers in New South Wales bleven gisteren gewoon thuis. Heel wat vaders en moeders hadden ook gewoon geen andere keuze omdat heel wat scholen dicht bleven.
Gesloten luchthaven kost geld
Ook de luchthaven van Sydney was even dicht door de hevige windstoten en beperkte zichtbaarheid. "Het afleiden van de vluchten naar Melbourne kost ons ook geld", aldus Mark Goodsell van Australian Industry Group. "Vandaag kunnen we even snel het stof van onze ramen en deuren spuiten maar het zal nog maanden duren voor de negatieve effecten van de stofstorm uit onze lokale economie weggespoeld zijn." Volgens hem kosten de geschrapte vluchten en de vertragingen handenvol geld.
Ook schade voor bouw- en landbouwsector
Ook de bouwindustrie ondervond de nodige hinder van de stofstorm. Grote werven in het zakenhartje van Sydney werden gesloten nadat bouwvakkers massaal klaagden over oog- en longirritatie. "Het stof was als een soort talkpoeder, overal lag een laagje op. Het bleef maar in onze neus en oren vliegen en we moesten de ganse tijd niezen", aldus werfleider John Burns. Ook de landbouw werd getroffen door de kurkdroge stofstorm. "In delen van New South Wales zijn de oogsten vernield", zegt Ben Fargher van de Nationale Landbouwersfederatie.
Klanten bleven weg
Winkels en restaurants aan de voet van de wereldberoemde Harbour Bridge op weg naar het Opera House bleven dicht. Veel toeristen bleven in de voormiddag gewoon weg. Ze maakten liever hun eigen foto's, hadden geen tijd op iets te kopen of iets te nuttigen. Een woordvoerder van het Australische Verzekeringswezen raamt de geleden schade op tien miljoen Australische dollar.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Een dag nadat een grote rode stofstorm door de Australische stad Sydney raasde, ligt de metropool weer in de stralende zon onder een blauwheldere lucht. Bij de autowasstraten stonden donderdag lange rijen om de voertuigen te ontdoen van hun stoflaag. Dat berichtten lokale media. Door de storm kwam het verkeer in de stad vast te staan. Ook Brisbane werd geteisterd door de zwaarste stofstorm in zeventig jaar tijd.
Ademhalingsproblemen
Sommige inwoners kampten met ademhalingsproblemen. Veel mensen droegen mondkapjes. De autoriteiten raadden kinderen, zwangere vrouwen, mensen met astma en ouderen aan binnen te blijven. Enkele internationale vluchten met bestemming Sydney werden omgeleid naar Melbourne. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een nieuwe stofstorm die de komende vier tot zes weken kan opkomen.
© ANP
Het stof van de vorige storm is nauwelijks weggespoeld en een deel van Australië kan zich al opmaken voor de volgende stofstorm. De inwoners van de staat Queensland kunnen zich morgen aan eentje verwachten.
Al vijf ton stof weggeblazen
Brett Harrison van het Meteorologisch Bureau verwacht opnieuw sterke winden vanuit het zuid-westen. "Dit zijn ideale condities voor een nieuwe stofstorm. De vraag is natuurlijk hoeveel stof er nog overgebleven is na de storm van woensdag", aldus Harrison.
De grootste hoeveelheden zijn al weggeblazen. Toch werd ook Cairns gisterochtend wakker onder een oranje gloed. "De stofstorm deed ook Mackay aan en zette via Townsville koers richting het noorden", aldus Harrison. "De zichtbaarheid was er wel beter dan in het zuid-oosten. Hier bedroeg de zichtbaarheid vijf kilometer en dat was woensdag niet geval. In New South Wales kon je amper honderd tot tweehonderd meter ver zien."
2002
Ongeveer vijf ton stof vloog er woensdag over de staten New South Wales en Queensland. De stofconcentratie in Sydney was tien tot twintig keer hoger dan normaal. Het was ook al van 2002 geleden dat Brisbane -waar stofstormen vaker voorkomen- zo erg getroffen werd.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
De stofstorm die eerder deze week in Sydney voor grote problemen zorgde, heeft vannacht Nieuw-Zeeland bereikt. De storm verplaatste zicht bijna 2200 kilometer en hulde delen van Nieuw-Zeeland vrijdagochtend in een laag stof. Dat melden verschillende bronnen in Nieuw-Zeeland vrijdag.
“De storm kwam donderdagmiddag al aan, maar het stof werd niet goed zichtbaar door regen en bewolking. Nu de luchten weer blauw zijn is het stof duidelijk te zienâ€, aldus Meteoroloog Philip Duncan van WeatherWatch. Volgens inwoners van Taranaki is de stof zo dik dat de hevige regen van gisteren het stof niet weg kon spoelen.
Erg zeldzaam
In Nieuw-Zeeland komen vaker stofstormen voor, maar volgens meteorologen is een storm die vanuit Australië komt erg zeldzaam. Dezelfde storm zorgde eerder deze week in Sydney voor verkeersproblemen. Sommige inwoners kampten bovendien met ademhalingsproblemen. Veel mensen droegen mondkapjes. De autoriteiten raadden kinderen, zwangere vrouwen, mensen met astma en ouderen aan binnen te blijven.
Enkele internationale vluchten met bestemming Sydney werden omgeleid naar Melbourne. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor een nieuwe stofstorm die de komende vier tot zes weken kan opkomen.
© NU.nl
Gisteren en vandaag werden steden in Australië opnieuw getroffen door stofstormen die voor chaos op de weg zorgden en het luchtverkeer in de war gooiden. Wetenschappers zijn ondertussen het stof van de spectaculairste storm, die woensdag Sydney trof, te analyseren om te zien hoe radioactief die was. Die storm ontstond in de buurt van Woomera in de outback. Daar ligt de immens grote Olympic Dam uraniummijn.
Het stof van die storm geraakte zelfs 2.150 km verder in Nieuw-Zeeland. En het was daar dat de geigertellers abnormaal hoge metingen vaststelden. Het is nogal gebeurd dat stofstormen de Tasmaanse Zee overstaken, maar niet in deze mate vertellen metereologen. In ondermeer Auckland, Northland, Waikato, Bay of Plenty en Taranaki kregen ze een flinke laag oranje stof.
Opnieuw prijs
Ondertussen is Sydney opnieuw getroffen door een stofstorm. Deze was wel minder spectaculair: de concentratie stof was tien keer minder dan vorige keer, toen er 15.400 microgram per kubieke meter werd gemeten. Op normale dagen is het hoogstens 20 microgram, en bij bosbranden 500 microgram. In Brisbane kregen ze er zelfs twee op een dag te verwerken. Ook in die regio verontrusten de stofstormen de wetenschappers. Ze zeggen dat ze veel schade kunnen aanrichten aan het zuidelijke deel van het Great Barrier Reef.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s
De stofstorm die vorige week Sydney trof zal u vooral bijgebleven zijn door de schitterende foto's die dat opleverde. Maar achter die plaatjes schuilt een groeiend en gevaarlijk fenomeen waarschuwen wetenschappers. Wist u bijvoorbeeld dat zo'n stofstorm iemand aan de andere kant van de aarde ziek kan maken?
Droogte
De zandstormen die Australië nu teisteren zijn het gevolg van een droogte die het continent al tien jaar geselt. De outback is de speeltuin geworden van winden die de kurkdroge (en bijgevolg steeds lossere) bodem de lucht in zuigen en dat stof vaak duizenden kilometers verderop weer doen neerkomen.
Vier oorzaken
Sydney haalde het nieuws wereldwijd. Maar er waren gelijkaardige (en doorgaans grotere) stofstormen de jongste maanden in ondermeer China, Irak, Iran, Pakistan, Saoedi-Arabië, Afghanistan en Arizona. De toename van stofstormen valt toe te schrijven aan vier zaken: ontbossing, overbegrazing, droogtes en klimaatopwarming. In hoeverre die al niet samenhangen.
Elk jaar meer
"We merken de jongste jaren een duidelijke stijging van het aantal stofstormen", zegt Andrew Goudie, aardrijkskundeprof aan de Universiteit van Oxford. Hij wordt bijgetreden door Laurence Barrie, hoofdonderzoeker bij de World Meteorological Organisation (WMO) in Genève. Hij ontwikkelt momenteel een stofstorm-waarschuwingssysteem voor een 40-tal landen.
Net zo gevaarlijk als smog en zure regen
"Stofstormen zijn een natuurlijk fenomeen. Maar ze worden nu mede veroorzaakt door menselijke activiteit. Ze veroorzaken evenveel pollutie als het verkeer en de industrie. En de microscopische stofdeltjes zijn minstens zo gevaarlijk als zure regen en smog: ze dringen diep binnen in het menselijk lichaam, de longen op kop."
Meningitis
En ze dragen ook nog een hoop andere miserie met zich mee. Barrie: "Stofstormen worden bijvoorbeeld verantwoordelijk geacht voor het verspreiden van dodelijk meningitissporen in een deel van Afrika. Elk jaar worden daar 250.000 kinderen besmet met meningitis, van wie er 25.000 sterven."
Coccidioidomycose
In de VS sterven elk jaar 200 van de 200.000 mensen die besmet worden met coccidioidomycose ('valley fever'). Ze worden besmet via stofstormen. De bacterie zit in de bodem die opgezogen wordt in de woestijnen van centraal Californië. Het aantal gevallen is overigens de jongste vier jaar verviervoudigd.
Asthma op Barbados
Zelfs het paradijselijke Barbados weet ervan. Het stof van zandstormen die over de sahara razen reist immers de Atlantische Oceaan over en slaat neer op het eiland, duizenden kilometers verder. Er zijn cijfers die staven dat het aantal gevallen van asthma bij kinderen op het Caraïbische eiland samenhangt met de activiteit van stofduivels in Afrika.
Twee keer de wereld rond
Dat stofstormen een globale affaire zijn, blijkt uit de analyse van een gigantische in de Chinese Taklimakanwoestijn in 2007. Die storm nam 800.000 ton stof mee dat door winden twee keer de aarde werd rondgestuurd. Stof uit de Gobi- en Taklimakanwoestijnen veroorzaakt smog in Los Angeles en in steden in Korea, Rusland en Japan. Wij krijgen wel eens stof uit de Sahara over ons heen; de toppen van de Alpen zelfs gemiddeld elke maand.
Mond- en klauwzeer
Er zijn sterke aanwijzingen dat de uitbraak van mond- en klauwzeer die Groot-Brittannië teisterde in 2001 veroorzaakt werd door een storm in Afrika. De schaal en impact van stofstormen blijft wetenschappers verbazen. Er zijn satelietbeelden waarop stofstormen te zien zijn in Afrika die bijna zo groot zijn als de Verenigde Staten. Zo'n storm zuigt een miljoen ton stof in de lucht. Sydney was "amper" 5.000 ton vorige week, Peking kreeg er in 2006 eentje over zich heen van 300.000 ton.
2 Ã 3 miljard ton uit Afrika
"Elk jaar verplaatsen stofstormen nu zo'n 2 Ã 3 miljard ton stof van Afrika over de rest van de wereld. Je moet niet vragen wat dat aanricht aan de bodem daar", zegt Lester Brown, directeur bij de Earth Policy Institute researchgroep in Washington. "Het zou eeuwen duren om dat te vervangen."
Chinees probleem
Volgens Brown en nogal wat Chinese collega's van hem is de toename van stofstormen in China dan weer direct gelinkt aan wat de mens er uitspookt. In casu ontbossing en een explosieve toename van schapen en geiten sinds de jaren tachtig, toen Peking beperkingen ophief voor herders. "Die beesten hebben alles kaalgevreten. Koppel dat aan minder regen door global warming en je krijgt het perfecte recept voor stofstormen." De Chinezen zijn ondertussen begonnen met de aanplant van tientallen miljoenen bomen om die trend tegen te gaan.
©Hln | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:07 uur, door Joyce.s