Zowel minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) als minister van Energie Paul Magnette (PS) betreuren dat de Amerikaanse president Barack Obama zich voorzichtig heeft opgesteld tijdens de klimaattop in New York. Obama schoof geen concrete doelstelling naar voren met betrekking tot het terugdringen van broeikasgassen.
Leterme zei op de klimaatconferentie wel tevreden te zijn met de voluntaristische aanpak van de Amerikaanse president, maar vond het tegelijkertijd wel jammer dat de Verenigde Staten geen becijferde doelstelling formuleerden.
Obama herhaalde vanop het VN-spreekgestoelte het engagement om de CO2-uitstootgassen tegen 2020 terug te dringen tot op het niveau van 1990. Hij zei vastberaden te willen strijden tegen de opwarming van onze planeet, maar voegde eraan toe dat de top van Kopenhagen in december een harde noot om kraken wordt.
De minister van Buitenlandse Zaken hoopt dat de Amerikaanse regering tegen december toch nog met nieuwe voorstellen op de proppen komt. Op de top moeten nieuwe doelstellingen worden vastgelegd voor de periode na 2012. 'Het is belangrijk dat iedereen met becijferde doelstellingen voor de dag komt, zoals de Europese Unie dat heeft gedaan.' Leterme wou het niet hebben over een ontgoocheling, maar benadrukte wel dat Obama 'zich zal moeten vuil maken indien hij het voortouw wil nemen'.
Azië
Ook minister voor Energie en Klimaat Paul Magnette vond het spijtig dat het Amerikaanse staatshoofd zich voorzichtig opstelt. De PS-minister voegde er wel meteen aan dat Obama het niet makkelijk heeft. Hij moet immers opboksen tegen de publieke opinie en wordt geconfronteerd met een Congres dat weigerachtig staat tegenover bijkomende inspanningen. Toch moeten de VS een duidelijk engagement aangaan, meent Magnette.
Magnette is wel vol lof over de engagementen van een aantal Aziatische landen zoals China, Japan en India. Zij zijn bereid de EU te volgen, stelde hij vast. Volgens Magnette kunnen de signalen die China uitstuurde de Amerikaanse industrie aanzetten om zich ook resoluut te engageren in de strijd tegen de klimaatopwarming.
China beloofde op de klimaattop bossen ter grootte van Noorwegen aan te planten en binnen tien jaar vijftien procent van zijn energieverbruik te betrekken uit duurzame bronnen. President Hu Jintao zei verder nog 'vastberaden en praktische stappen' te ondernemen om meer kernenergie te gebruiken en het energierendement te verbeteren en de uitstoot van kooldioxide aanmerkelijk minder te laten groeien dan de economie.
©De Standaard