Bij een kleine tornado op een Spaans strand zijn gisteren vier gewonden gevallen. Halverwege de middag werd het dak van een terras plotseling opgetild, waarna het neerkwam op de gasten. Het incident vond plaats in de badplaats Jávea in de provincie Alicante. Drie Britten en een Spanjaard raakten gewond. Een van de slachtoffers kwam bekneld te zitten onder het ingestorte dak. De gewonden hadden botbreuken en kneuzingen. Er was verder aanzienlijke schade aan het terras.
Opgelost
Volgens ooggetuigen trok de tornado snel door naar zee, waar hij enkele ogenblikken later al weer oploste. De bewakingscamera’s van het restaurant registreerden de paniek na de plotselinge windvlaag.
©NOS
En wederom was het mediterrane deel val Europa in het nieuws. De reden: buien en wateroverlast. Het blijft dus maar doorgaan rondom de Middellandse zee. Er wordt zelfs gesproken over een kleine, maar venijnige tornado, die plaats heeft gevonden in Spanje. Een kort overzicht van alle gebeurtenissen en een korte vooruitblik naar de komende dagen. Vrijdagavond en zaterdagnacht was het goed raak in Frankrijk. In het Zuid-Franse Cannes viel 93 millimeter neerslag in 12 uur tijd en in het nabij gelegen La Garoupe viel nog 2 millimeter meer. Ook aan de Atlantische Oceaankust was het raak: neerslagregistraties van respectievelijk 51 en 53 millimeter op de weerstations Biscarosse en Cap Ferret.
In het zuiden van Frankrijk vielen vrijdagavond en zaterdagnacht stevige buien. Wateroverlast was het gevolg. Hier ziet u een aantal neerslagmetingen.
Tornado in Spanje?
Verder vielen er vrijdagmiddag zware buien in Spanje. De grootste hoeveelheden werden geregistreerd aan de noordkust. In Machichaco viel 119 millimeter hemelwater en in Lekeitio 110 millimeter. Het kan echter nog wat extremer. De Spaanse media berichten namelijk over een kleine tornado dia zich donderdagmiddag voordeed in de badplaats Jávea, gelegen in de provincie Alicante. Bewakingscamera’s hebben vast weten de leggen hoe het dak van een terras door de tornado werd opgetild en vervolgens instortte. Diverse mensen raakten gewond. Ooggetuigen verklaarden dat de tornado vervolgens richting zee trok en snel oploste.
Een dag later vielen er zware buien aan de noordkust van Spanje.
Donderdagmiddag werd er in de Spaanse badplaats Jávea, gelegen in de provincie Alicante, zelfs een tornado gerapporteerd. Hier ziet u een uitsnede van een screenshot van het filmpje dat op YouTube staat.
En tot slot ook Italië en Griekenland
Ook afgelopen nacht (zondagnacht) heeft het op een aantal plaatsen weer flink gespookt. In het Italiaanse Capo Palinuro viel 70 millimeter en in het Griekse Kalamata 66 millimeter. Het weerstation Palermo Punta Raisi, gelegen aan de noordkust van het Italiaanse eiland Sicilië, registreerde 50 millimeter neerslag. Voor de buien in al deze Zuid-Europese gebieden zijn eigenlijk twee verschillende redenen. Ten eerste zijn er in deze regio een aantal lagedrukgebieden te vinden. Een andere oorzaak voor de buien is de weerssituatie hoger in de atmosfeer. Op de weerkaarten is namelijk een koude put te vinden. Meer uitleg over een koude put kunt u vinden in het artikel ‘Koude put’, dat precies een week geleden op onze deze site werd gepubliceerd.
Afgelopen nacht was het goed raak op sommige plaatsen in Italië en Griekenland.
De bovenluchtweerkaart voor morgen (maandag) volgens de berekeningen van het Europese model. Hoe roder de kleur, des te warmer de lucht. De koude put boven de Middellandse zee is dan ook goed te zien.
Ook ligt er aan de grond nog altijd een lagedrukgebied.
De vooruitzichten
De komende dagen blijft het op een aantal plaatsen aan de natte kant. De koude put nestelt zich namelijk boven de Middellandse Zee tussen Spanje en Italië. Zuid-Frankrijk lijkt de buiendans grotendeels te ontspringen. Aan de oostkust van Spanje en op de Balearen (Ibiza, Mallorca en Menorca) ontstaat een enkele bui, maar de meeste buien lijken voor Italië bestemd te zijn. Ook in het oosten van Turkije vallen er in het begin van de nieuwe werkweek nog buien. Op andere plaatsen wordt overwegend droog weer verwacht, met veel ruimte voor de zon.
Bronnen: Meteo Consult en NOS.