Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:30

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:30

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Soto, LA; Natchitoches, LA; Sabine, LA; Sabine, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Natchitoches, LA; Sabine, LA.

3 Jan 2025 10:08:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jasper, TX; Newton, TX.

3 Jan 2025 10:08:45

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 23:13:06

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 23:13:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, GA; Bibb, GA; Butts, GA; Crawford, GA; Henry, GA; Houston, GA; Jasper, GA; Jones, GA; Lamar, GA; Monroe, GA; Morgan, GA; Newton, GA; Peach, GA; Putnam, GA; Rockdale, GA; Taylor, GA; Twigg

2 Jan 2025 22:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

2 Jan 2025 22:57:23

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 18:42:44

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 08:57:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

2 Jan 2025 08:57:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Clay, KY; Jackson, KY; Owsley, KY.

1 Jan 2025 17:03:47
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 september 2009, 10:00 uur | Bericht #52304
‘Noordzeekust bedreigd door tsunami’s’

Aardbevingen, tsunami’s en zelfs vulkaanuitbarstingen door klimaatverandering? Het is misschien minder bizar dan het klinkt. Verdwijnende ijsmassa’s vormen de voornaamste schakel tussen klimaat en geologie. Klimaatverandering uit zich niet alleen in de atmosfeer en de oceanen, het beïnvloedt ook de aardkorst, zegt een internationale groep vulkanologen, seismologen, glaciologen, klimatologen en fysisch geografen. De hele Aarde is een interactief systeem. Klimaatverandering is net zozeer van invloed op de aardkorst, zegt Bill McGuire van het Londense University College, tijdens een speciale conferentie over de relatie tussen klimaat en geologische natuurrampen.



Bodembewegingen
“Binnen de politieke gemeenschap is bijna iedereen volkomen onbewust van enige geologische aspecten van klimaatverandering”, aldus McGuire. Maar kijkend naar het verleden bestaat het verband weldegelijk. Zo leiden fluctuaties in gletsjers en ijskappen tot opheffingen en dalingen van de bodem tot duizenden kilometers van het ijs vandaan, inclusief aardbevingen. “Als het ijs verloren gaat springt de aardkorst weer omhoog, met aardbevingen en tsunami’s tot gevolg”, zegt McGuire.

Vulkanen
David Pyle van de Universiteit van Oxford voegt daar aan toe dat kleine veranderingen in de massa van het aardoppervlak vulkanische activiteit in het algemeen kunnen beïnvloeden, niet alleen op de plek waar ijsmassa’s verdwijnen.

Versterkend effect
Klimaat en vulkanisme kennen een wisselwerking, zegt Pyle. Vulkanen kunnen grote hoeveelheden as, zwavel, CO2 en water in de hoge atmosfeer brengen. Op korte termijn zorgt de schaduw van het as voor een afkoeling, die enkele jaren kan duren. Maar als uitbarstingen te snel opeenvolgen is het effect omgekeerd: de extra broeikasgassen gaan dan juist zorgen voor versterking van de opwarming, zegt de Amerikaanse vulkanoloog Peter Ward.

Asdeeltjes blijven doorgaans niet langer dan een jaar in de atmosfeer, CO2 daarentegen gemiddeld 100 jaar. Voorafgaand aan de mens werd de meest abrupte klimaatverandering ingezet door vulkanen, nu heeft de mens die rol overgenomen. Begrijpen waarom en hoe vulkanen dit deden zal ons helpen om te weten wat te doen, aldus Ward.

Hypotetisch
Sprekers tijdens de conferentie waren voorzichtig om aan te geven dat veel bevindingen een hoog hypothetisch gehalte hadden, maar stelden daarnaast dat ‘bewijs zich opstapelt’ dat de wereld zich moet voorbereiden op ‘grootschalige schokken’.

IJsverschuivingen
Tony Song van NASA waarschuwt voor de grote kracht voor recentelijk ontdekte ‘glaciale aardbevingen’, waarin ijsmassa's naar beneden storten als reusachtige landverschuivingen. Uit onze experimenten blijkt dat glaciale aardbevingen veel grotere tsunami’s kunnen genereren dan onderzeese aardbevingen van dezelfde kracht, zegt Song.

Tsunami’s
Deze zouden zowel langs de kusten van Antarctica als van Groenland kunnen staan. “Verschillende bewoonde gebieden op hoge breedtegraden, zoals Chili, Nieuw-Zeeland en de Canadese oostkust lopen risico”, aldus Song. Ook de Nederlandse kust zou door een tsunami getroffen kunnen worden, wanneer een grote massa ijs aan de oostrand van Groenland in zee glijdt.

Oceaanbodem
Tot slot noemen de wetenschappers ook de toegenomen kans op ‘methaanboeren’, afkomstig van de oceaanbodem. Het krachtige broeikasgas kan in grote hoeveelheden vrijkomen als de opwarming de oceaanbodem heeft bereikt en de daar aanwezige gashydraten doet ‘smelten’. Dit kan klimaatverandering in theorie nog verder versterken.

©Hier.nu
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
18 september 2009, 10:04 uur | Bericht #52305
Het is allemaal heel erg hypothetisch maar niet ondenkbaar
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Alblasserwaard
Berichten: 867
Lid sinds: 8 mei. 2009
18 september 2009, 11:29 uur | Bericht #52308
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, vrijdag 18 september 2009, 10:00 uur Tsunami’s
Ook de Nederlandse kust zou door een tsunami getroffen kunnen worden, wanneer een grote massa ijs aan de oostrand van Groenland in zee glijdt.


Grote doemdenkerij en bovendien niet waar. Er is in 2005 een grootschalig onderzoek geweest naar de kwestbaarheid van onze kust naar aanleiding van de grote tsunami in december 2004 in de Indische Oceaan. Wat blijkt? Nederland is juist prima beschermd tegen tsunami's dankzij de Noordzee. De Noordzee is gemiddeld slechts 94m diep. Ten zuiden van de Doggersbank is de noordzee zelfs gemiddeld slechts 50m diep.

Dit heeft als gevolg dat een mogelijke tsnunami 'uitdoofd' voordat deze Nederland bereikt. Mocht een tsunami toch onze kust bereiken dan komt deze vanaf 15 km voor de kust enorme zandbanken tegen waar de diepte slechts 5-15m is. Hetzelfde geldt voor de waddenzee.

De conclusie van het onderzoek was dat een tsunami "zeer onwaarschijnlijk' is in ons land dankzij onze ligging. Mocht in een hoogsuitzonderlijk geval toch een tsnunami ons strand bereiken, dan zijn de duinen en dijken sterk genoeg om deze te weerstaan. | Gewijzigd: 18 september 2009, 11:32 uur, door Narmolanya
"Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up and snow is exhilarating. There is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather."-John Ruskin
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 september 2009, 11:46 uur | Bericht #52310
Citaat van Narmolanya, vrijdag 18 september 2009, 11:29 uur De conclusie van het onderzoek was dat een tsunami "zeer onwaarschijnlijk' is in ons land dankzij onze ligging. Mocht in een hoogsuitzonderlijk geval toch een tsunami ons strand bereiken, dan zijn de duinen en dijken sterk genoeg om deze te weerstaan.

Geloof je het zelf? Bij een beetje storm staan ze al op de uitkijk aan de kust. Zo goed en sterk zijn de duinen op vele plaatsen niet.
Woonplaats: Alblasserwaard
Berichten: 867
Lid sinds: 8 mei. 2009
18 september 2009, 13:47 uur | Bericht #52313
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, vrijdag 18 september 2009, 11:46 uur Geloof je het zelf? Bij een beetje storm staan ze al op de uitkijk aan de kust. Zo goed en sterk zijn de duinen op vele plaatsen niet.

Je moet je indenken dat bij een storm de golven een paar uur op de dijken en duinen inbeuken. Bij een tsunami is er sprake van 1 á 2 hoge golven, welke door de noordzee al een groot deel van hun kracht kwijt zijn geraakt. De dijken en duinen zijn inderdaad op een aantal plaatsen inderdaad erg slecht, maar ze moeten toch wel in staat zijn om 2 hoge golven met matige kracht op te kunnen vangen. | Gewijzigd: 18 september 2009, 13:49 uur, door Narmolanya
"Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up and snow is exhilarating. There is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather."-John Ruskin
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 september 2009, 17:55 uur | Bericht #52331
eerst maar eens zien wat er gebeurd. Ik denk zelf ook dat het een boel doemdenkerij is. Er zijn immers al zo veel dreigingen van de natuur "voorspeld", maar niet uitgekomen.. Maar dat het KAN.. Mja, er zou ook een meteoriet kunnen inslaan.. of superstormen ontstaan door solar flares.. maar zover is het nu nog niet.. geniet van elke dag

Oh ja, over een Tsunami, Dat is niet zomaar een golf of 2.. En ik denk dat onze dijken daar niet tegen bestand zijn. Bij een storm duurt het langer, maar de watermassa die bij een tsunami in een keer onze kant op komt is vele malen groter.

En of de noordzee het opvangt, zou kunnen ik denk dat de kracht er idd ook een eind uit is als het onze kust bereikt.
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.526 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.610 leden.
Het nieuwste lid is mientje.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 241 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 241, lezen 14 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden