Een gigantische onweersbui op het zuidelijk halfrond van de reuzenplaneet Saturnus is met een duur van acht maanden de langst levende onweersbui in het zonnestelsel. Het record stond tot nu toe op zeveneneenhalve maand, ook voor een onwwersbui op Saturnus, die aanhield van november 2007 tot juli 2008. De nieuwe recordhouder vertoonde half januari 2009 de eerste bliksemactiviteit. De bliksemontladingen in de dampkring van Saturnus produceren een bepaald type radiogolven, die gedetecteerd worden door een instrument aan boord van de Amerikaanse planeetverkenner Saturnus. De radiogolven zijn tienduizend keer zo krachtig als vergelijkbare radiogolven van aardse bliksemontladingen.
Het onweerssysteem op Saturnus heeft een middellijn van naar schatting drieduizend kilometer. De onweersactiviteit op Saturnus komt voornamelijk voor in een gordel op ongeveer 35 graden zuiderbreedte. Hoe dat komt is niet precies bekend, maar vermoedelijk is er sprake van een seizoenseffect: begin jaren tachtig, toen Saturnus op een andere manier door de zon beschenen werd dan nu, registreerden de Voyager-ruimtesondes de meeste bliksemontladingen in het evenaargebied van de planeet. De waarnemingen aan de nieuwe, recordlange onweersbui worden vandaag gepresenteerd op het European Planetary Science Congress in Potsdam, Duitsland.
©Astronieuws
die 8 maanden kan dan lekker dit rotseizoen kwa onweer voor mij goedmaken, 8 maanden lang onweer is echt geen straf
De gek!!!
hahahahahaha dude,.. na een week heb je het ook wel gezien. Kan je niet eens meer rustig slapen na al een paar nachten op te zijn geweest voor pix te schieten .... het mag van mij ook veel vaker maar zo lang,...damn!!!!
@steur-1
Jah dat is idd ook waar howel het niet altijd regent als het onweert he....