Het lijkt wel een beetje alsof de rollen in Europa omgekeerd zijn. De gebieden die bekend staan om hun mooie nazomerweer hebben te maken met allesbehalve droge condities. Andere gebieden hebben juist prachtig nazomerweer. De gebeurtenissen in het zuidoosten van Europa waren de vorige week uitgebreid in het nieuws. Diverse regen- en onweersbuien veroorzaakten daar maatschappijontwrichtende omstandigheden. De storingen veroorzaakten regelmatig neerslaghoeveelheden van meer dan 100 millimeter in 6 uur tijd.
Hier ziet u de neerslagberekening van het Europese model voor de komende 5 dagen. Hoe donkerder de kleur, des te meer neerslag er verwacht wordt. Vooral Italië springt eruit, met op sommige plaatsen meer dan 70 millimeter.
Onstabiele lucht rondom de Middellandse Zee
De komende dagen lijkt het op veel plaatsen in Griekenland en Turkije wat rustiger te worden. Nog altijd kunnen er hier en daar buien vallen, maar de neerslagberekeningen zijn volgens de laatste berekeningen van het Europese model niet meer zo extreem. Overigens zijn deze twee landen in het zuidoosten van ons continent niet de enige landen waar regen- en onweersbuien verwacht worden.
In vrijwel alle landen rondom de Middellandse Zee (inclusief de Balkanlanden) worden deze week regen- en onweersbuien verwacht. Vooral Italië springt eruit. Op sommige plaatsen wordt hier in vijf dagen tijd meer dan 70 millimeter neerslag verwacht. Dat zijn grote hoeveelheden, maar die zijn nog niet zo extreem als de afgelopen dagen in Turkije.
Warmte
Er zijn eigenlijk twee redenen voor de onstabiele lucht in deze Zuid-Europese landen. Ten eerste is het zeewater erg warm. Op sommige plaatsen zelfs 28 graden. Door deze hoge temperaturen verdampt er behoorlijk wat water. De atmosfeer kan dan ook erg vochtig worden. Ten tweede worden in deze omgeving hoge maximumtemperaturen bereikt. Aan de stranden wordt het op sommige plaatsen nog altijd 30 graden en in het binnenland soms nog een stukje warmer.
Het water van de Middellandse zee is momenteel erg warm.
De warmte zit dus onder in de atmosfeer, terwijl warme lucht juist lichter is dan koude lucht. Hierdoor stijgen bellen met vochtige en warme lucht gemakkelijk op. Deze luchtbellen komen in steeds koudere luchtlagen terecht, waardoor ze lichter blijven dan hun omgeving en dus maar door blijven stijgen. Hoger in de lucht komt het uiteindelijk toch tot condensatie, met stevige wolken en buien tot gevolg.
Opmerkelijk
De Britse eilanden staan bekend om hun wisselvallige weerskarakter. Toch is het daar de deze week vrijwel helemaal droog met flink wat ruimte voor de zon. De komende dagen is hogedruk hier dominant, waardoor storingen geen enkele kans krijgen. Deze hogedrukzone weet zijn stempel ook op het weer in Denemarken en het zuiden van Scandinavië te drukken. Ook hier is het de komende week overwegend droog. Daarbij springt vooral de dinsdag eruit als zonnig. De dagen erna lijken wolken iets meer terrein te winnen.
Op de Britse eilanden wordt de komende vijf dagen niet meer dan een paar millimeter verwacht.
En ook Denemarken en het zuiden van Scandinavië profiteren van dit systeem.
De reden hiervoor is een groot hogedrukgebied, dat storingen op afstand houdt.
Bron: Meteo Consult