Dankzij de invloed van een krachtig hogedrukgebied is nat herfstachtig weer voorlopig niet aan de orde. Er kunnen wel af en toe zwakke regenstoringen doorkomen, maar meer dan een millimetertje regen brengen ze over het algemeen niet teweeg. Zo lag er vanochtend nog zo’n regenfrontje boven het oosten en zuidoosten met op vliegveld Beek bij Maastricht een aftapping van 1 millimeter. Sowieso is het tot nu toe behoorlijk droog in bijna heel Nederland.
In De Kiel in Drenthe staan veel bomen er zo bij. Het is officieel nog zomer, maar in de dakgoot liggen nu al veel bladeren. Foto: Karin Broekhuijsen.
Neerslagtekort
Sinds 1 april wordt bijgehouden wat het neerslagtekort precies is. Op 30 september wordt de balans opgemaakt. Een periode van zes maanden tijd dus. Het neerslagtekort wordt verkregen door de verdamping van de gevallen neerslaghoeveelheid (in millimeter) af te trekken. Bij een negatief getal is sprake van een tekort, bij een positief getal een overschot. Hoe groter het tekort, des te droger het is. Tot nu toe zijn er veel gebieden droog tot zeer droog, met één uitzondering: een klein gebied op de Veluwe, omgeving Apeldoorn en Terwolde. Mark Wolvenne uit Terwolde heeft nu een neerslagoverschot van 37 millimeter. De verwachting is dat daar de komende dagen iets van afgaat, door de droge noordoostelijke wind, hetgeen de verdamping bevordert. Zie verder het kaartje.
Zeer droog is het in de Kop van Noord-Holland en aan de westkust van Walcheren. Het tekort is daar tot nu toe 250 tot 300 millimeter!
De laatste keer met een groot neerslagtekort was in 2003, toen na de extreem droge zomer, het gemiddeld over het land (op basis van 13 weerstations) uiteindelijk 227 millimeter tekort ontstond. De droogte heeft tot weinig oogstproblemen in de akkerbouw geleid. In het noordoosten van Groningen zijn de aardappelen mooi, schoon de schuren ingegaan, aldus Jannes Wiersema. Vorst in de winter en een goed groeiseizoen met op "tijd een bui en geen dikke buien" dragen bij aan een goede aardappeloogst.
Stortregens in Zuidoost-Europa
Bij ons dus geen felle buien voorlopig, heel anders is het in het zuidoosten van Europa, waar in enkele gebieden/landen wel stevige onweersbuien en ook plaatselijk stormwinden optreden. In het noorden van Turkije, zoals in Bandirma aan de Zee van Marmara, werd gisterochtend zelfs 183 millimeter regen gemeten (in 24 uur tijd). De oorzaak was een lagedrukgebied dat goed gedijde boven het warme zeewater en hogerop in de atmosfeer was gevuld met een portie koude lucht. Daardoor konden zich zeer zware buien ontwikkelen. In het nieuws hebben we kunnen zien wat de nare gevolgen van dergelijke neerslaghoeveelheden waren….
Uit dit soort wolken valt geen regen, maar ze leverden gisteravond wel een prachtige lucht bij zonsondergang op. Zoals hier in Eefde, Gelderland. Foto: Wim Hol.
Tropische storm
Dinsdag schreven we in weernieuws nog over een mogelijke tropische storm boven het zuidoosten van het Middellandse Zeegebied (is overigens niet de depressie die het Turkse noodweer veroorzaakte….). Op de satellietbeelden van vanochtend leek er inderdaad sprake te zijn van een stormdepressie met tropische kenmerken. Enerzijds konden we iets van een ‘oog’, de kern van de depressie, herkennen en anderzijds was er geen frontenstructuur zoals bij een normaal lagedrukgebied te zien. Lees hier het verhaal van dinsdag voor meer informatie.
Nederland in de cirkel, in de kluit bewolking boven het zuidoostelijk gedeelte van de Middellandse Zeegebied lijkt een 'oogje' te zijn ontstaan. Net als bij een tropische storm of orkaan. Satellietfoto van 10.30 uur vanochtend.
Kreta kletsnat
Het lagedrukgebied wordt vrijdag overdag weer wat actiever als het aan de zuidkust van Kreta arriveert. Op Kreta en Rhodos zijn ook grote regenhoeveelheden te verwachten, misschien valt er wel her en der 100 millimeter in korte tijd! Dit wordt in ieder geval door het Europese model aangegeven.Verder kan de wind toenemen naar stormachtig, kracht 8 en misschien nog wel iets meer. Wat verder noordwaarts op de Peloponnesos en in West-Turkije blijft het ook regenen. Maar daar zijn minder grote regenhoeveelheden te verwachten. Zaterdag verplaatst het zwaartepunt van de hoosbuien zich naar de Turkse zuidkust, zodat ook de bekende vakantieregio Antalya misschien wel noodweer krijgt…
©Meteo Consult
http://www.sat24.nl/
Edit bij Jan reden: Eerste link werkt niet
Wel ontzettend lekker eten daar, maar dat geheel terzijde...
Zag de depressie ook al op sat24 liggen, wordt gezellig daar, some Islands have all the luck