Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 september 2009, 14:41 uur | Bericht #51727
Over koele lucht en hogedruk

De afgelopen zomer ging het wat de temperaturen betreft maar op en neer. Ook vandaag en de afgelopen dagen was dit het geval. Vandaag wordt de warmere lucht opnieuw verdreven en in de waarnemingen is dat duidelijk te zien. Ook wordt er een trend verbroken. Een hogedrukgebied lijkt zich namelijk voor langere tijd te nestelen in onze omgeving. Maar voor de liefhebbers van zon is de positie van dat systeem niet echt optimaal.

De temperaturen liepen gisteren (dinsdag) flink op. We hadden namelijk te maken met veel zon en een wind uit het zuiden. Door de zon kon het flink opwarmen en dit werd nog eens versterkt door de aanvoer van warme lucht uit de landen ten zuiden van ons. Op veel plaatsen werd het zomers. Alleen in het noorden werd op sommige plaatsen de 25 graden niet gehaald. De hoogste temperatuur werd in Limburg bereikt. Het KNMI-station in Ell noteerde een maximumtemperatuur van 30,3 graden. Daar was het dus tropisch!


Gisteren (dinsdag) werd het lokaal tropisch warm in Nederland.

Koufront
Ook vandaag (woensdag) was het zuidoosten de warmste regio van Nederland. Een koufront trok namelijk vanuit het noordwesten over ons land. En, zoals de naam van het front al doet vermoeden, stroomde daarachter koelere lucht het land binnen. In Limburg profiteerde men het langst van de warme lucht. Daar kon het kwik nog oplopen tot 25 of 26 graden, terwijl het rondom de Wadden niet warmer werd dan 18 of 19 graden. Ook was overdag een duidelijke temperatuursprong te zien tussen het gebied met de warmere en het gebied met de koelere lucht (zie afbeeldingen).


Vandaag stroomt er echter koelere lucht het land binnen.


In de temperatuurwaarnemingen van 12 uur vanmiddag was het binnenstromen van de koelere lucht goed te zien.


In het zuidoosten zat men niet alleen het langst in de warme lucht, ook scheen hier nog lange tijd de zon.


Ook aan de windsprong was het koufront vanmorgen goed te zien. Voor het front uit stond in Limburg nog een zuidenwind. Op andere plaatsen was de wind al naar een noordelijke richting gedraaid.

Overigens was de passage van het koufront niet alleen in de temperatuur te zien. Bijvoorbeeld ook in de wind en bewolking. In grote delen van het land was het lange tijd bewolkt, maar in het zuidoosten was het de hele ochtend zonnig. Pas laat in de middag werd hier bewolking verwacht. Ook was in deze hoek van het land de wind nog eerst nog zuidelijk, terwijl elders al een noordelijke wind stond.

Hogedrukgebied
Achter het koufront nestelt zich de komende dagen een krachtig hogedrukgebied. Hierdoor krijgen we in ons land langere tijd te maken met hetzelfde weertype en daarmee wordt de trend van de laatste tijd dus een beetje verbroken. Toch veroorzaakt het hogedrukgebied geen zonovergoten nazomerweer. Daarvoor ligt dit mooiweergebied eigenlijk net verkeerd.


De komende dagen is het overwegend droog. Voor de zonliefhebber ligt het koufront dat verantwoordelijk is voor dit weertype eigenlijk net verkeerd.

Het gaat namelijk boven de Britse eilanden voor anker. Dit betekent weliswaar dat het langere tijd overwegend droog is, maar door de positie van het hoog hebben we te maken met een noordenwind. Er is weliswaar geregeld ruimte voor de zon, maar ook kunnen er door de wind wolkenvelden vanaf zee het land opgeblazen. Verder is het zeewater nu ongeveer 20 graden en bij een wind vanaf zee wordt de temperatuurstijging dan ook enigszins getemperd.

Heel ander weer
Gisteren schreven wij al een verhaal over de weersomstandigheden in het zuidoosten van Europa. In deze normaal zo zonnige regio is het momenteel compleet ander weer. Er ligt daar een stormdepressie met tropische kenmerken. In de omgeving van Istanbul zijn stevige buien gevallen, met wateroverlast tot gevolg. Het weerstation Bandirma in Turkije rapporteerde zelfs 140 millimeter in 12 uur tijd. 133 millimeter daarvan viel tussen 02:00 uur vannacht en 08:00 uur vanmorgen.


Heel ander weer is het in het zuidoosten van Europa. In Turkije viel lokaal zelfs 140 millimeter neerslag in 12 uur tijd en in Istanbul stonden de straten blank.


Zoals het er nu naar uitziet krijgt ook Griekenland vrijdagmorgen flink wat neerslag te verwerken.

In deze regio is men de komende dagen nog niet van het onstuimige weer verlost. Boven de Middellandse zee ontwikkelt zich momenteel een nieuwe storing, die deze week richting het zuidwesten van Griekenland koerst. Ook dit systeem kan flinke wateroverlast veroorzaken. Volgens de laatste berekeningen van het Europese model zal er op sommige plaatsen bijna 100 millimeter in 3 uur vallen.

Bron: Meteo Consult.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 85 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 85, lezen 3 mensen het topic "Stormkansen december 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden