Deze zomer smelt het noordpoolijs een stuk minder snel dan twee jaar geleden. Hoewel het laagterecord van de zomer van 2007 niet gehaald zal worden, is de ijsbedekking wel veel lager dan het gemiddelde over de periode 1979-2000. De ijsbedekking in het noordpoolgebied ligt nu iets boven het niveau van 2008. Echter, het huidige niveau ligt ver boven 2007, het jaar dat het meeste Noordpoolijs gesmolten is sinds de ijssmelt gemeten wordt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het ijsminimum van die zomer dit jaar gehaald gaat worden. De weersomstandigheden van augustus hebben ervoor gezorgd dat het zeeijs zich ophoopt aan de kust tussen Spitsbergen en Nova Zembla en dat de ijsafvoer via Fram Strait - tussen Groenland en IJsland – relatief klein is gebleven. Hierdoor blijft de ijsafname relatief beperkt.
Het ziet er naar uit dat de ijsbedekking in het noordpoolgebied deze zomer vergelijkbaar met vorig jaar zal zijn. Dat is ver onder het gemiddelde van 1979-2000 en past in de neergaande trend die de afgelopen jaren in de zomer is te zien. Ook de gemiddelde dikte van het ijs is sterk afgenomen waardoor het zeeijs langzamerhand kwetsbaarder wordt. De North Passage (de route langs de Russische zijde) is inmiddels bevaarbaar. De North West Passage (langs Groenland en Canada) is nog gesloten voor de scheepvaart. Het smeltseizoen duurt nog tot de tweede helft van september.
Het smelten van het zeeijs heeft geen directe gevolgen voor de zeespiegel. Wel kan het gevolgen hebben voor het klimaat in het noordpoolgebied en mogelijk ver daar buiten, zoals een verdere stijging van de temperatuur en veranderingen in de stromingspatronen in de atmosfeer en de oceaan.
©KNMI