Het voortijdig einde van de eerste Indiase Maanmissie, Chandrayaan-1, is te wijten aan oververhitting die veroorzaakt werd door een menselijke fout. Dat meldde de krant Times of India op gezag van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. Het blijkt ook dat het ISRO heeft gelogen over een baanverhoging van de onbemande Maansonde. De Chandrayaan-1 werd in oktober 2008 gelanceerd, met de bedoeling het Maanoppervlak beter in kaart te brengen. In mei maakte de ISRO bekend dat de operationele baan van 100 tot 200 km werd gebracht om een beter zicht te hebben op de Maanbodem.
Verkeerde berekening
Nu blijkt dat die verhoging te maken had met een verkeerde berekening van de temperatuur op de Wachter van de Aarde, waardoor de thermische bescherming niet naar behoren werkte. Men was ervan uitgegaan dat de temperatuur 100 km boven het Maanoppervlak zowat 75 graden zou bedragen, maar in werkelijkheid lag hij hoger, zodat er vanaf 25 november vorig jaar al problemen ontstonden. De ISRO zag zich genoopt enkele van de 11 wetenschappelijke instrumenten stil te leggen. Sommige experimenten konden dus niet worden uitgevoerd en er rezen vragen rondom de kwaliteit van de thermische vacuümtests in het onderzoekscentrum van de ISRO in Bangalore.
Kortstondig optimisme
Begin 2009 verbeterde de situatie en begon de Chandrayaan-1 normaal te werken. Het optimisme hield niet lang aan. Vanwege de te hoge temperatuur gaven in april en mei twee sterrensensoren de geest. Die apparaten waren cruciaal voor de oriëntering van het ruimtetuig. Ingenieurs en wetenschappers bedachten dan ingenieuze manieren om de sonde met gyroscopen te besturen.
Op 29 augustus viel dan plotseling alle communicatie uit met de Maanverkenner. Een dag later werd de missie afgelopen verklaard. Hoewel de initiële (en volgens criticasters té ambitieuze) doelstelling om de Maansonde twee jaar operationeel te houden niet werd gehaald, bereikte men toch 95 procent van de vooropgestelde doelen.
bron: hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:38 uur, door Joyce.s