De smeltende ijskap baart wetenschappers al langer zorgen, maar op een conferentie in Londen zullen onderzoekers volgende week een wel heel somber beeld van de toekomst toelichten. Zo zal niet alleen het zeeniveau stijgen, het verdwijnen van de ijsmassa kan ook de aardkorst beïnvloeden waardoor aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, vloedgolven en lawines kunnen ontstaan.
Overstromingen
Op de conferentie zullen onderzoekers volgens The Guardian meer uitleg geven over hoe de klimaatverandering ook de geologie van onze planeet kan aantasten. In berggebieden zullen smeltende gletsjers lawines en overstromingen veroorzaken. Door het verdwijnen van het ijs in Groenland en op Antarctica kunnen vloedgolven ontstaan die zelfs op Europa kunnen inbeuken.
IJstijd
Misschien probeert de Aarde ons iets te vertellen, vragen de wetenschappers zich af. "De laatste ijstijd eindigde tussen 12.000 en 15.000 jaar geleden. De ijslaag die ooit Centraal-Europa bedekte is intussen dramatisch gekrompen. De impact vanuit geologisch standpunt wordt duidelijk op basis van de toenemende vulkanische activiteit", zegt professor David Pyle van Oxford University.
Alpen
Er kunnen ook aardbevingen ontstaan en de wetenschappers vrezen vloedgolven langs Chili, Nieuw-Zeeland, Canada en zelfs in de Atlantische Oceaan. Door het smeltende ijs dreigt een catastrofe voor de Alpen. Rotsen onder het ijs worden instabiel en er ontstaan meer overstromingen en modderstromen. Het aantal bewoners van de Alpen stijgt intussen aanzienlijk en ook het toerisme groeit. Het wordt dus heel belangrijk om deze mensen te beschermen tegen de grillen van onze planeet.
bron: hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:35 uur, door Joyce.s