Klimaatverandering mag niet oplopen tot 2 graden, maar uiterlijk tot 1,5 graden, zegt nu zelfs Ban Ki-moon. ‘We moeten het maximaal aanvaardbare ter discussie stellen', aldus de VN-baas, ruim drie maanden voor Kopenhagen. Ban spreekt vanaf Spitsbergen, waar hij zich door klimaatwetenschappers heeft laten informeren over de verregaande gevolgen van klimaatverandering in het gebied rondom de Noordpool, dat nu al elk jaar 150 miljard ton ijs kwijtraakt.
Te staan op de rand van het ijs gisteren gaf me een sterk gevoel van, ten eerste, de kracht van de natuur, maar tegelijk van onze grote kwetsbaarheid – en hoe ik als secretaris-generaal kan strijden tegen klimaatverandering. Ik heb zelf zoveel ijsbergen zien wegdrijven van de tienduizenden jaren oude gletjers die smelten en dunner worden. Het was schokkend en alarmerend.
2 graden is te veel
Opmerkelijk is dat het hoofd van de Verenigde Naties, verantwoordelijk voor het nieuwe klimaatverdrag in Kopenhagen, nu ook stelt dat 2 graden teveel is. Bij die temperatuur zal grote schade optreden aan economisch en natuurlijk kapitaal. Bovendien wordt het risico op positieve terugkoppelingen volgens veel wetenschappers onaanvaardbaar. Wanneer grote voorraden methaan uit de toendra en oceaanbodem door de huidige opwarming vrijkomen, kan dit klimaatverandering nog met graden versterken. Hetzelfde geldt voor toenemende CO2-uitstoot van de verdrogende biosfeer. Zo zal bij 2 graden een groot deel van het Amazoneregenwoud verdwijnen, nog los van menselijke ontbossing.
1,5 als uiterste grens
Anderhalve graad is het meest ambitieuze scenario dat technisch haalbaar is. Wanneer de mondiale uitstoot morgen naar nul wordt gereduceerd, zal deze opwarming nog steeds worden bereikt, door de thermische vertraging van het klimaatsysteem. We hebben echter een grotere ruimte wanneer we ook aanvullende maatregelen nemen, zoals grootschalige herbebossing en andere methoden om CO2 weer uit de atmosfeer te halen - geo-engineering. Hoe dan ook zijn de meest ambitieuze emissiereducties noodzaak:
‘Ik spreek tot alle wereldburgers en in het bijzonder de wereldleiders, dat we dringend de strijd moeten aangaan met klimaatverandering. Als we nu niet in actie komen zullen we daar diepe spijt van hebben, omwille van de toekomst van de mensheid en planeet Aarde.’
Klimaatonderzoek
Ban Ki-moon zegt tot slot onder de indruk te zijn van het poolonderzoek en de klimaatwetenschappers die onder moeilijke omstandigheden ‘onvermoeibaar doorwerken’ op zoek naar nieuwe data: ‘Zij zijn de poortwachters en de pioniers voor het klimaat.’ Het mag wel eens gezegd worden. Het klimaatprobleem heeft zo z'n helden. Je moet meewegen dat de onderzoekers van het IPCC inmiddels zelf van mening zijn dat hun laatste rapport nog te conservatief was. Ze kijken nu hoe ze met een betere beoordeling kunnen komen. Ik zie daar naar uit.
Ondertussen neemt ook de groep functionarissen die pleiten voor 350 ppm toe. Deze klimaatexperts zeggen hetzelfde: 2 graden is te veel.
©Hier.nu