Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 september 2009, 20:39 uur | Bericht #51405
Oplossen van mist

Mist is het onderwerp van de herfst. Samen met storm geeft het de meeste last. Vanaf eind september vormt mist zich makkelijk, maar de vraag is natuurlijk: hoe kom je er vanaf? Om mist op te lossen heb je zon nodig, of wind. Allebei tegelijk is mooi, maar soms kan wind nadelig zijn. Is het windstil geweest dan zal zich misschien mist vormen maar dan is de mistlaag dun en kan dan snel oplossen. Of er is alleen grondmist. Maar komt er in de ochtend een beetje wind (denk dan aan 1 Bft), dan kan de mist gaan mengen en dikker worden. Dan kan de zon de mist niet meer oplossen. Zeker als de grond vochtig wordt. Dat is een teken dat de mist dikker aan het worden is en zonder wind meestal niet meer oplost.



De vorming van mist is in een vorig artikel al eens besproken, maar nog een paar punten: Mist vormt zich bij verzadiging van de lucht. Bij afkoeling wordt de hoeveelheid waterdamp 100%. Wordt het nog iets kouder, dan vormen zich kleine druppels. De kleinste druppels in mist zijn 0,01 mm in doorsnee. Als ze kleiner zijn verdampen ze snel en worden ze groter dan 0,2 mm, dan worden ze te zwaar en gaan ze vallen. De kleine druppels fungeren als kleine spiegels, die een deel van het licht terugkaatsen en verstrooien, zie figuur hieronder.



We kunnen dan de auto's die verderop rijden niet meer zien. Zoals gezegd speelt een lichte wind een rol bij het dikker worden van mist, maar wordt hij sterker dan 10 km per uur, dan ontstaat helemaal geen mist of begint het op te lossen. 10 km per uur is 6 zeemijlen per uur (knopen), ofwel 2 Bft. De wind maakt de mistlaag turbulent en het zicht zal op de grond weer oplopen. De luchtvochtigheid aan de grond zakt dan immers onder de 100% en de druppetjes die er zijn, verdampen. Soms is het nog nevelig.

Interessant is het oplossen door zonnestraling. Als de zon opkomst wordt de bovenkant van de mistlaag beschenen, zie de foto hieronder. Eerst is de hoek van de zon met de horizon klein en zal het zonlicht niet of nauwelijks in de mistlaag doordringen. Sterker nog, de mist kan zelfs dichter worden en door het licht kan het zicht optisch nog teruglopen. En ook als de zon hoger komt wordt licht en warmtestraling gereflecteerd. Maar een deel van de energie dringt in de mist en de lucht wordt warmer. Daardoor lossen mistdruppels op. De mist wordt dunner en er kan steeds meer warmte tot de grond doordringen. De mist lost dan snel helemaal op. Hoe later in het najaar, hoe lager de zon blijft. Mist zal dan dikker kunnen worden en later of zelfs helemaal niet oplossen. Misschien is dit een aardige vuistregel om te proberen in dit najaar: In augustus (de 8e maand) lossen mistbanken om 8 uur op, in september (de 9e maand) meestal om 9 uur, en in oktober (de 10e maand) vaak om 10 uur. In november staat de zon al zo laag en in de lucht zo vochtig, dat stralingsmist de hele dag kan blijven hangen.



In steden is de mist meestal minder dicht of lost sneller op. Dat heeft te maken met de warmte die een stad produceert. Ook heeft een stad hoge gebouwen. Net als hoge bomen of heuvels nemen die wel warmte van de vroege zonnestraling op, en reflecteren dit op en in de mistlaag. Ook als de zon laag staat wordt de lucht dan sneller warm en zal de mist iets eerder oplossen. Een ander verhaal is uiteraard mist aan zee. Die kan zich makkelijk verplaatsen en ondanks de wind kan mist op zee zich makkelijker handhaven. Bovendien wordt het zeeroppervlak overdag niet warmer dan ’s nachts. Stralingsmist is er op zee dan ook niet. Mist op zee zal alleen oplossen door (veel) wind, of door aanvoer van drogere of warmere lucht.



Bron: Jules Geirnaerdt Meteo, Wikipedia, Natuurkunde.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 104 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 104, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden