Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 september 2009, 16:52 uur | Bericht #51306
September herfstmaand

Op 22 september om 23:19 uur begint officieel de herfst. Op dat moment staat de zon precies boven de evenaar. In de weken en maanden erna worden bij ons de nachten steeds langer en worden de dagen steeds korter. Op het zuidelijk halfrond worden de dagen steeds langer en gaan ze dus naar het zomerseizoen. De indeling van de seizoenen is al heel lang op de stand van de zon ingedeeld, maar meteorologen gebruiken een heel andere indeling. Maar waarom wijken meteorologen af van deze indeling en is dat ook gerechtvaardigd?


Aan zee stond het afgelopen etmaal veel wind. Op het strand van Katwijk moesten veel parasols het ontgelden. Foto: Theo Westra


Astronomische indeling

De herfst duurt in de weerkunde van 1 september tot 30 november. De winter begint dus op 1 december en niet rondom de 21ste. Tenslotte begint de lente op 1 maart en de zomer op 1 juni. In het verleden is voor deze indeling gekozen om zo de gegevens van de seizoenen beter met elkaar te vergelijken. Omdat de astronomische seizoenen elke keer op een ander tijdstip beginnen is dus gekozen voor hele maanden. De drie koudste maanden zijn de wintermaanden en de drie warmste zijn de zomermaanden. De twee perioden die overblijven zijn de lente en de herfst.

Weerkundige herfst
Weerkundig gezien is het ook niet vreemd om de herfst op 1 september te laten beginnen. Naast het feit dat de dagperiode ongeveer even lang is als eind maart, zijn er nog meer redenen om af te wijken van de astronomische indeling.

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt gedurende de eerste tien septemberdagen op een niveau dat we eind mei en begin juni ook meten. Later in de maand is de gemiddelde maximumtemperatuur te vergelijken met de tweede helft van mei. Astronomisch gezien is dat nog ruim een maand voor het begin van de zomer. Nu worden er af en toe wel behoorlijk hoge temperaturen gemeten, maar zeker later in september is een maximumtemperatuur van 24 of 25 graden écht een maximumtemperatuur. In de maanden juni, juli en augustus wordt het al voor het middaguur behoorlijk warm en tot ver in de avond ligt het kwik nog op een aangenaam niveau. Gedurende een septemberochtend is het vaak nog behoorlijk fris en ’s avonds begint de temperatuur ook aan een snelle daling. Warme zomeravonden in september zijn dan ook zeldzaam.


Op de eerste septemberdag trok in de namiddag een felle bui over de omgeving van Vinkeveen. Een file was vervolgens het resultaat. Foto: Michael Jansen.

Langere nachten
Het steeds korter worden van de dagperiode zorgt ervoor dat de nachten steeds kouder worden. In extreme gevallen zakt de temperatuur vanaf halverwege september al tot rond het vriespunt en vorst aan de grond is dan niet uitgesloten. In die koude, windstille nachten vormt zich ook gemakkelijk mist die ’s morgen maar moeizaam kan oplossen. Omdat de zon steeds later opkomt en omdat de zon ook minder hoog boven de horizon komt, duurt het veel langer voordat mist of laaghangende bewolking helemaal is verdwenen. Onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied is zonnig (na)zomerweer dan ook niet altijd vanzelfsprekend.

(Na)zomerweer in september
Ondanks dat weerkundig gezien we nu dus al in de herfst zitten, wil dat niet zeggen dat we vanaf nu geen zonnig en warm weer meer krijgen. De aankomende week zien we zelfs dat het kwik nog even flink omhoog gaat met vooral dinsdag in het binnenland op uitgebreide schaal een zomerse 25 graden. De thermische opleving is echter van korte duur, want later in de week neigt de wind naar het noorden en dan komt de temperatuur al heel snel onder druk te staan. Gedurende afgelopen tien jaar verliep de septembermaand soms ronduit zomers. In 2006, 2005, 2003 en 1999 was van een doorbraak van de herfst nog absoluut geen sprake. Dat zijn overigens wel uitzonderingen want er zijn in het verleden ook septembermaanden waarbij (na)zomerweer grotendeels uitbleef. Het indelen van de seizoenen blijft dus lastig. Ook de astronomische indeling is maar een manier om de seizoenen in te delen. Aan u dus de keuze om nu nog te spreken van zomer of al van herfst. In de weerkamer spreken wij weerkundige in ieder geval van herfst.


Diverse bomen beginnen al te verkleuren. De herfst is duidelijk onderweg. Foto: Gé Ensing, Winterswijk.

Feit is wel dat we de komende dagen een herstel van het weer kunnen verwachten. De afgelopen dagen was het herfst(achtig) met enkele buien, veel wind en lage temperaturen. Volgende week zorgt een hogedrukgebied voor droog en warmer septemberweer waarbij de temperatuur ook (even flink) omhoog gaat.

Bron: Meteo Consult
Woonplaats: leeuwarden
Berichten: 518
Lid sinds: 9 jun. 2009
6 september 2009, 14:15 uur | Bericht #51381
dat september een herfst maand is dat weet ik idd heel goed ik ben namelijk de 26ste jarig en dan merk ik het ook vaak
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 85 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 85, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden