Muren, bredere zeedijken en grotere stranden: dat zou de Vlaamse kust moeten beschermen tegen een allesvernietigende duizendjarige storm. Eerst het slechte nieuws. Ooit krijgen we de zogenaamde 'duizendjarige storm' over ons heen, een vernietigende superstorm die duizenden mensenlevens zal eisen en miljarden euro's schade kan toebrengen. Het goede nieuws is dat er een masterplan klaarligt, zeg maar de Vlaamse versie van de Deltawerken in Nederland.
Aan de Noordzee wonen duizenden mensen in gebieden die kunnen overstromen bij elke zware stormvloed', legt Tina Mertens, de ingenieur achter het Geïntegreerd Kustveiligheidsplan (GKVP) uit. 'Tot twintig kilometers landinwaarts baren de polders ons zorgen. Niets doen is dus geen optie, want de vraag is niet of de duizendjarige storm komt, maar wel wanneer hij komt.
''Niemand kan voorspellen wanneer dergelijke superstormen eraan komen en hoe sterk ze zullen zijn. Dat werd destijds met orkaan Katrina afdoende bewezen.' De gevolgen zouden in elk geval rampzalig zijn: de zeespiegel zal zeven meter stijgen, de wilde golven zullen nog hoger komen. De meest efficiënte manier om ons te beschermen tegen zo'n storm, zou een hoge muur zijn langs de hele kustlijn. Op sommige plaatsen, vooral rond de havens, zal die er ook moeten komen.
Maar gelukkig volstaat het op de meeste plaatsen om andere ingrepen te doen. En die hebben soms leuke voordelen. Zo zouden grotere stranden een eerste verdedigingslinie vormen tegen de superstorm, waardoor we niet meer als sardienen samengepropt zitten op overvolle stranden. Ook de wandeldijken moeten worden verbreed. Dat zullen de kustburgemeesters en horecazaken dan weer graag horen, want dan is er niet alleen plaats voor grotere terrassen, maar worden wandelaars ook niet meer omvergereden door billenkarren. 'Voor de opmaak van onze plannen hebben we de kust onderverdeeld in 255 secties van elk ongeveer twee- à driehonderd meter breed', legt Tina Mertens uit. 'Van elk zone hebben we de risico's ingeschat. Ruim één derde van de kustlijn is onvoldoende beschermd, maar de voornaamste knelpunten zijn in de eerste plaats de kusthavens. De kaaimuren zijn er veel te laag en het hoeft heus geen superstorm te zijn om er in de problemen te geraken.'
'Ook alle plaatsen langs de kust die enigszins vooruitspringen zijn uitermate zwak. Dat is zeker het geval voor de rotonde in Wenduine, maar ook voor de dijken van Middelkerke, Oostende-Raversijde richting centrum, en de zone ter hoogte van het Albertstrand in Knokke-Heist. Ook plaatselijke situaties kunnen voor problemen zorgen. Zo loopt bijvoorbeeld in Koksijde een straat tussen de duinen tot op het strand.'
Maar als de storm nog even op zich laat wachten, zal het niet zo'n vaart lopen. Volgend jaar zouden de definitieve plannen klaar moeten zijn. Dan is het wachten op geld om te beginnen met de werken. Het hele plan is voorlopig geraamd op 300 miljoen euro.
©Nieuwsblad | Gewijzigd: 27 januari 2017, 12:21 uur, door Joyce.s
Ik denk dat ze bij de krant doelen op een storm die maar eens in de duizend jaar voor komt. Maar we weten al dat dit soort begrippen relatief kunnen zijn.