Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 september 2009, 10:54 uur | Bericht #50912
Broeikasgas methaan kan sneller dan verwacht uit oceaan ontsnappen

Amerikaanse wetenschappers vrezen dat het methaangas in de oceaanbodem veel sneller dan tot nog toe was aangenomen in de atmosfeer zal terechtkomen. Methaan is een broeikasgas dat nog meer dan CO2 de opwarming van de aarde stimuleert. Methaangas is als broeikasgas twintigmaal krachtiger dan CO2 en kan zo een belangrijke rol spelen in de klimaatwijziging. Net die stijgende temperaturen kunnen ertoe leiden dat het methaangas nog sneller uit de oceaanbodem ontsnapt.

In het Amerikaanse Journal of Geophysical Research signaleren wetenschappers dat het methaangas mogelijk nu al sneller ontsnapt via barsten en gaten in de oceaanbodem. “De sedimentvoorwaarden waaronder dit mechanisme voor gasmigratie zich voordoet, bijvoorbeeld wanneer je een zeer fijnkorrelige modder hebt, zijn in grote delen van de oceanen en ook in sommige permafrostregio’s aanwezig”, zegt hoofdauteur Ruben Juanes van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

“Dat geeft aan dat we de methaanstromen van de oceaanondergrond naar de atmosfeer van de aarde wel eens zouden kunnen onderschatten. Dit kan gevolgen hebben voor onze kijk op de koolstofcyclus en de opwarming van de aarde.”

Druk verhoogt
Methaan is in twee vormen aanwezig in de oceaanbodem. In het sediment en gesteente zit het methaan in gekristalliseerde, “bevroren” vorm. Onder die laag bevindt zich het gasvormige methaan. Als de temperatuur stijgt, wordt de gekristalliseerde laag dunner en stijgt de opwaartse druk van het methaangas eronder. Uit een nieuw computermodel dat het MIT heeft ontwikkeld, blijkt dat grote hoeveelheden gas dan kunnen ontsnappen via barsten en gaten in het sediment.

Het MIT toetste zijn computermodel aan gegevens uit de Stille Oceaan voor de Noord-Amerikaanse kust. Volgens Juanes kan het model een verklaring zijn voor de 1400 meter lange pluim die daar onlangs gedurende vijf minuten werd geregistreerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Een andere Amerikaanse studie, die vorig jaar in het gezaghebbende tijdschrift Nature verscheen, waarschuwde ervoor dat methaan dat in de atmosfeer vrijkomt een kettingreactie kan veroorzaken die in minder dan honderd jaar alle ijs op aarde doet verdwijnen.

©MO
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 349 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 349, lezen 3 mensen het topic "De Winter van 1963".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden