De restanten van tropische storm Danny komen morgen (donderdag) als actief lagedrukgebied boven de Noordzee ten noorden van ons land te liggen. Hierdoor wordt vooral de donderdag een erg onstuimige dag. De dagen erna wordt het iets rustiger, maar ook dan lijkt het weer nog erg op de herfst. Toch ligt er begin volgende week een mooi nazomertje in het verschiet.
Het lagedrukgebied dat bestaat uit de overblijfselen van Danny is nu nog volop in ontwikkeling. Op de satellietfoto’s bijvoorbeeld, is nog erg weinig structuur te zien. De komende dagen zal het systeem zich geleidelijk verder gaan organiseren en ook gaat het een zeer nadrukkelijke stempel op het weer in Nederland drukken.
Zware buien
Vanavond, tegen middernacht, trekt een neerslagstoring die hoort bij de restanten van Danny vanuit het zuidwesten het land binnen. Dit gaat in zeer hoog tempo, halverwege de nacht regent het waarschijnlijk overal. Bij dit alles kan het aan het einde van de nacht ook gaan onweren.
Komende nacht begint het vanuit het zuidwesten te regenen.
Overdag blijft het uitermate nat. Er vallen namelijk diverse buien, waarbij in het hele land onweer mogelijk is. Vooral in het zuidoosten begint het gaandeweg de dag op te knappen. Het aantal buien wordt daar namelijk iets minder en ook komt de zon vaker om de hoek kijken. Wel is het overal fris, met 16 tot 19 graden.
Hoofdrol voor de wind
Rondom het lagedrukgebied is een zeer sterk windveld en deze wind is morgen dan ook nadrukkelijk aanwezig. Komende nacht neemt de wind al geleidelijk toe. Deze waait uit het zuiden en trekt in de loop van de nacht aan tot matig (kracht 3) in het binnenland en tot hard aan zee (7 Beaufort). Daarbij kunnen aan het einde van de nacht ook al windstoten voorkomen, met snelheden tot zo’n 65 kilometer per uur.
Ook trekt de wind aan het einde van de nacht al flink aan.
Overdag trekt de wind, die draait naar het zuidwesten, nog verder aan. Aan zee kan het zelfs even stormachtig waaien (windkracht . Boven land houdt de wind zich iets rustiger, maar ook hier komt eigenlijk bijzonder veel wind te staan. Het gebeurt namelijk niet vaak dat de wind in het hele binnenland aantrekt tot op zijn minst krachtig, 6 Beaufort.
Voor de wind is morgen een duidelijke hoofdrol weggelegd.
Hier ziet u de weerkaart voor morgen overdag. Het lagedrukgebied dat bestaat uit de restanten van tropische storm Danny veroorzaakt diverse buien.
Zware windstoten
Het is overigens niet alleen de gemiddelde wind die toeneemt, maar ook de windstoten die overdag hun maximum bereiken. Boven land worden windstoten verwacht van 80 kilometer per uur en aan zee kunnen ze maarliefst 90 tot 100 kilometer per uur bereiken. Eigenlijk mag je in de meteorologie windstoten niet in Beaufort uitdrukken, maar dergelijke snelheden komen overeen met windkracht 9 tot 10. Normaal gesproken wordt alleen de gemiddelde wind (gemeten over 10 minuten) zo weergegeven. Een windstoot duurt een stuk korter.
Daarbij komen flinke windstoten voor. Hier ziet u de windsnelheid in knopen. Dit komt overeen met 80 tot 100 kilometer per uur!
Bij dit alles verplaatst het zwaartepunt van de wind zich langzaam van zuid naar noord over ons land. Tijdens de ochtend wordt het windmaximum in het zuiden verwacht en ‘s middags is dit juist in het noorden. Morgenavond en in de nacht naar vrijdag neemt dan vooral in het binnenland de wind af, maar in de noordelijke provincies blijft het uiterst winderig. Rondom de Wadden kan het dan nog altijd hard tot stormachtig waaien.
Vanaf donderdag knapt het weer geleidelijk aan op, mede door het naderende hogedrukgebied.
Nazomer
Ook op vrijdag en zaterdag vallen er nog diverse buien. De dagen erna lijkt het weer echter geleidelijk op te knappen. Vanaf zondag is het droog en dan lijkt ook de zon vaker door te breken. Daarbij gaan dan ook de temperaturen langzaam omhoog, met op dinsdag misschien wel 25 graden. Als we dan eenmaal door die zure appel heen zijn, hebben we misschien dus wel een mooie nazomer voor de boeg. Hoe lang die aanhoudt, is echter nog onzeker. Dit is vooral afhankelijk van de verdere ontwikkeling van orkanen en tropische stormen boven de Atlantische oceaan.
Dinsdag kan het zelfs weer 25 graden worden.
Bron: Meteo Consult.
Dit topic graag schoonhouden. Voor discussie of we onweer krijgen of niet, hoe laat enz enz kunnen jullie terecht in dit topic.
Met vriendelijke groet, de crew van o-o.
Laat het maar eens even lekker (moest even aan het idee wennen) ruig tekeer gaan en koel zijn. Hopelijk kleuren de bladeren snel en valt er al wat van de bomen af (op sommige plaatsen was/is dat al het geval). Als dan alles opdroogt en de zon weer schijnt, krijg je namelijk schitterende plaatjes op den foto
Begin van nat en winderig herfstweer is misschien toch wel gezellig (elk jaar weer iets nieuws dan zomerweer), maar later in de herfst niet altijd.
Heerlijk die herfstgeuren ook, vooral van oude boombladeren en soms de frisse lucht die aanwezig is na de regen. | Gewijzigd: 2 september 2009, 21:45 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21