Ik las ook het volgende, na zoeken op Google:
Algemeen
Sinds het einde van de 19e eeuw is er in Nederland geen wolf meer in het wild waargenomen. Lange tijd is het dier niet meer in de buurt geweest, tot in februari 2009. Toen werd er door jagers een wolf doodgeschoten nog geen 200 km van onze landsgrens.
Legende over de schepping van de wolf
Toen de zon aan het einde van de scheppingsdag onderging zag de maangodin “Ixchani†de mens en was jaloers op die creatie van de zon. Uit de duisternis maakte zij een wolvenkoppel en liet het vrij op aarde. Zij hadden intelligentie en vermogen tot onzichtbaar maken (voor de mens) als gave van de maangodin gekregen.
Nadat zij zich hadden voortgeplant en roedels gingen vormen, weerklonk hun gehuil over de aarde. De maangodin rolde zich in elkaar tot een bolvorm om het gehuil aan te horen. Vanaf dat moment hoort men bij volle maan………………
De wolf
Het schijnt dat in Amerika de wieg van de wolf heeft gestaan, zo ongeveer 1.000.000 jaar geleden. De wolf, bestaande uit een familie van bijna 40 verschillende soorten (hond, jakhals, coyote, wolf, vos), is via Alaska naar Siberië gekomen. Hiervandaan kwamen zij via Azië naar Europa. De wolf leeft in zowel bossen, woestijnen als in bergen. Het maakt ze niet uit, alleen makkelijk verstoppen is erg belangrijk.
“Grijze wolf†is de letterlijke vertaling van Canis lupus, de Latijnse naam gegeven door Linneus, een natuurwetenschapper. De wolf leeft in groepen, die een roedel genoemd wordt. De wolf wordt gezien als de voorouder van de hond.
Uiterlijkheden van de wolf
Na een draagtijd van iets meer dan 60 dagen wordt de wolf, meestal in een worp van ongeveer drie tot zeven jongen, geboren zo rond april tot juni. Zijn geboortegewicht is ongeveer 450 gram. Al hij volwassen is weegt een mannetje ongeveer 80 kg en een volwassen vrouwtje 50 kg. Zij worden tussen de 80 tot 160 cm lang en 65 tot 80 cm hoog.
De grijze wolf heeft een grijzige vacht, is rossig bruin op zijn rug, kop en oren. Zij kunnen bij tegenwind andere dieren ontdekken (door gehoor, reuk of zicht) die zich op afstand van ongeveer 300 meter bevinden. Zicht in het donker is geen enkel probleem voor een wolf.
De wolf leeft in roedels van 10 tot 25 dieren. De leider bestaat uit een mannetje en vrouwtje, oftewel de alfa. Dit paar heeft het alleenrecht op de voortplanting. Het voedsel van de wolf bestaat, bij voldoende aanwezigheid, voornamelijk uit hoefdieren (eland, edelhert, wild zwijn, rendier enz.). Een wolf die in een roedel leeft eet gemiddeld 3 kg vlees per dag.
De wolf in Nederland
Iets meer dan 1½ eeuw geleden was ook Nederland nog jachtgebied van de wolf. De Achterhoek en Brabant werden nog belaagd door wolven die honger hadden. Iets meer dan 50 jaar later waren er nog wel wolven, maar niet zo heel veel meer. Aan het einde van de 19e eeuw is het de laatste keer dat een wolf werd waargenomen. Volgens een legende is de laatste wolf gedood in Schoonebeek, 1 km van de grens met Duitsland. Een mogelijke wolf die in 2000 gezien zou zijn is nooit officieel vastgesteld.
In Polen is het dier sinds 1998 een beschermde diersoort, er leven er inmiddels ongeveer 700. De dieren hebben het zo goed, dat ze instinctmatig andere jachtgebieden zijn gaan opzoeken. Ze kwamen terecht in Duitsland. Sinds 1998 vermoedt men dat er inmiddels 3 roedels met 20 tot 25 individuen in Duitsland leven. In februari 2009 is in de buurt van Bremen (Nedersaksen) een wolf doodgeschoten, dit is maar 200 km van onze grens.
Experts verwachten dat de wolven bij nog meer uitbreiding in de richting van het westen (dus richting Nederland) trekken. Het is mogelijk dat een wolf per nacht 100 km afleggen. Gezien de doodgeschoten wolf in februari 2009 zou een roedel wolven dus binnen 2 dagen in Nederland kunnen arriveren.
Moet de mens bang zijn?
Een hongerige roedel wolven kunnen ongewapende mensen en kleine kinderen de baas. Een individuele wolf zal over het algemeen vluchten. Toch zal het zelden gebeuren dat een wolf een mens dood en opeet. Het beest zal zich dan in de verdediging gedrukt voelen (vooral als er jongen in het spel zijn), of besmet zijn met hondsdolheid.
Er zijn gevallen bekend dat de wolf een mens heeft gegeten, maar dit waren stoffelijke overschotten die op een andere manier gestorven waren dan door de wolf.
Bron: leerwiki.nl
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Nederland schijnt helemaal niet te klein hiervoor te zijn, ze zouden prima kunnen overleven in gebieden van Limburg tot in Drenthe (denk bijvoorbeeld aan een Veluwe).
Helaas wel vreemd dat foto's van andere automobilisten nog niet zijn gepubliceerd, behalve die van die mevrouw.
Voor degenen die het nog niet wisten:
Vrijwel zeker wolf in Nederland gezien
2 september 2011 15:32 info .DUIVEN
Het is vrijwel zeker dat er vorig weekend een wolf heeft rondgelopen in de omgeving van het Gelderse Duiven.
Verschillende mensen hebben het dier gefotografeerd. Duitse wolvendeskundigen zijn er op grond van enkele van die foto's vrijwel zeker van dat het echt om een wolf gaat.
Dat heeft een woordvoerster van ARK Natuurontwikkeling vrijdag gezegd. Het was al bekend dat er in Duitsland vrij dicht bij de Nederlandse grens enkele roedels wolven leven.
Zwerver
Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz van ARK denkt dat het om een zwerver gaat, die op zoek naar een nieuw territorium de grens is overgestoken. Dat zou volgens hem ook verklaren waarom er ondanks intensief speurwerk geen andere sporen van het dier bij Duiven zijn aangetroffen.
''Een wolf markeert zijn territorium met veel keutels op duidelijk zichtbare plekken. Een zwerver laat onderweg af en toe iets vallen en dan moet dat maar net daar in de buurt zijn.''
Duitsland
Een zwervende wolf leeft volgens Linnartz in een gebied van 200 tot 300 vierkante kilometer en legt per dag wel 50 kilometer af. Het is goed mogelijk dat de wolf weer is teruggezworven naar Duitsland, aangezien de polderomgeving van Duiven niet echt geschikt is voor wolven.
''Deze beesten hebben graag een halfopen landschap, begrensd met dichte bossen zoals het Reichswald in Duitsland. Daar leven zwijnen, reeën en herten, dus genoeg te eten, en ze kunnen er holen graven om hun jongen te verbergen. De Veluwe is bijvoorbeeld ook een geschikt gebied.''
Melden
ARK en de Duitse wolvendeskundigen zijn niet 100 procent zeker dat er een wolf bij Duiven liep. Ze roepen mensen die ook foto's hebben gemaakt op om die in te leveren. Wie denkt na vorig weekend een loslopende wolf in die omgeving te hebben gezien, kan zich ook melden.
''Zodra we over vervolgwaarnemingen beschikken is het alle hens aan dek. Dan gaan we met alle mogelijke deskundigheid dat gebied helemaal uitkammen'', aldus Linnartz.
Geen verrassing
Volgens de Gelderse wildkenner Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe Noord West is het geen verrassing dat er in Nederland vrijwel zeker een wolf in het wild is waargenomen. Wolven zijn kilometervreters, aldus Spek.
Rond Berlijn en in andere delen van oostelijk Duitsland komen veel wolven voor. ''Een dier met een zender is daar de Poolse grens overgestoken en vervolgens door heel Polen getrokken. Als een ander dier besluit precies de andere richting op te lopen, komt het in Nederland uit'', aldus Spek.
Laatst
In het Noord-Brabantse Heeze werd in 1897 voor het laatst een wolf in Nederland gezien. Het dier was in de eeuwen daarvoor met grote voortvarendheid in heel Europa bejaagd, deels omdat de wolf vee van boeren roofde en deels uit angst, omdat de dieren mensen zouden aanvallen en opeten. Dat laatste is volgens wolvendeskundigen een fabel: wolven zijn banger voor mensen dan omgekeerd.
Bron: nu.nl | Gewijzigd: 3 september 2011, 22:03 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Atb-en?
Mhua, de kans dat de wolf gezien wordt is niet zo heel groot. Zullen eerder weglopen van ons dan wij voor hun als je ze al ziet.
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21