Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 september 2009, 14:05 uur | Bericht #50560
Huis weerstaat rukwinden van 300 kilometer per uur

Als kind zag de Mexicaan Federico Martínez hoe orkanen bomen uitrukten en huizen als schoenendozen door de lucht vlogen. Nu is hij ingenieur en heeft hij een huis ontworpen dat rukwinden van 300 kilometer per uur en overstromingen van 3 meter moet weerstaan. Hij wil daarmee anticiperen op de gevolgen van de klimaatwijziging. Met zijn ingenieursbureau Creacero ontwierp Federico Martínez verscheidene woningen. “Bij elke orkaan keek ik hoe ze reageerden.” Hij kreeg daarbij de steun van de Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie en het Nationaal Polytechnisch Instituut (IPN), een van de grootste universiteiten van Mexico.



Sinds eind juli kan men prototypes van twee woningen en een schoolklas bezoeken in het IPN in Mexico-Stad. Ze zien eruit als gewone gebouwen maar zijn bestand tegen de zwaarste orkanen. ”Het huis is een stalen kist die in gewapend beton zit”, zegt Martínez. De klas kan tegelijk als schuilplaats dienen voor mensen van buiten de school.

Opwarming van de aarde
De geprefabriceerde huizen zijn een antwoord op de voorspelling van het VN-klimaatpanel (IPCC) dat het aantal orkanen zal toenemen en het zeeniveau zal stijgen als gevolg van de opwarming van de aarde. Ze zijn vooral bedoeld voor de Mexicaanse kust. ”Vijf procent van het nationale grondgebied, bijna twee miljoen vierkante kilometer, ligt aan de kust, en alles wat zich daar bevindt, zowel mensen als infrastructuur, is kwetsbaar bij orkanen, overstromingen en de stijging van de zeespiegel”, zegt Víctor Manuel López, verantwoordelijk voor het klimaatprogramma van het IPN.

Volgens de nationale meteorologische dienst kunnen de Mexicaanse kusten dit jaar door 24 orkanen geteisterd worden. De regering heeft de schuilplaatsprocedures erg verfijnd”, zegt López, “maar die oplossingen zijn voor grote bevolkingscentra, niet voor landelijke gebieden. Volgens López heeft Japan ook dergelijke huizen ontwikkeld. Die worden in Bangladesh gemaakt. Dat Mexico nu zijn eigen model heeft, elimineert de belangrijke transportkost.

Huis op palen
Een van Martínez’ huizen staat op palen van 2,8 meter, om overstromingen te weerstaan. “Het water gaat onder het huis door zonder schade te veroorzaken, behalve als het meer dan 3 meter hoog komt, maar dat zijn al zeer speciale gevallen”, zegt de ingenieur. Volgens Herón Colín Suárez, zakelijk directeur van Creacero, kan men Martínez’ geprefabriceerde huizen snel monteren, zonder elektriciteit, en zonder gespecialiseerd personeel.

Creacero is nu op zoek naar 1,7 miljoen euro om een fabriek te bouwen. Die zal behalve woningen ook ziekenhuizen en andere gebouwen kunnen prefabriceren.

©MO
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 255 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 255, lezen 3 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden