150-300: Supercells mogelijk als de CAPE groot is. Kans op zwakke tornado's F0-F1.
300-450: Supercells mogelijk als de CAPE klein is. Kans op sterke tornado's F2-F3.
> 450 : Grote kans op supercells. Kans op zware tornado's F4-F5.
* Deze kaarten kunnen gebruikt worden samen met LLS en DLS om de kansen op supercells (onweersbuien met rotatie) en eventuele bijbehorende windhozen in te schatten.
* Storm relative helicity: kleurenzones
* Risicogebieden worden soms gemarkeerd met gekleurde lijnen.
Legende Low-level shear:
< 22: Boog-echo's onmogelijk
23-37: Boog-echo's waarschijnlijk met grote kans op gevaarlijke winden
> 38 :Boog-echo's waarschijnlijk met sterke winden boven het aardoppervlak
Legende Deep-layer shear :
< 35 : Geen kans op supercells.
35-40 : Laag voor supercells.(Alleen gunstig als het goed samenvalt met de overige supercellparameters).
> 40 : Supercells mogelijk.
* Deze kaarten kunnen gebruikt worden om de kans op supercells en bow echoes in te schatten.
* Low-Level Shear (0-1km): zwarte en stippenlijnen.
* Deep-layer shear (0-6km): kleurzones.
* Risicogebieden worden soms gemarkeerd met gekleurde lijnen.
Misschien hier wat aan?
KNMI guidance:
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Rond een opvullend complex lagedrukgebied noordoost van Schotland trekt een actieve randstoring (om 9 UTC op 50N11W) oostwaarts. Boven de Britse Eilanden buigt deze depressie af naar het noordoosten. Het laag ligt donderdag 06 UTC boven de oostkust van Engeland om vervolgens boven de noordelijke Noordzee vrijwel stationair te blijven rondtollen. Een bij het laag behorende occlusie bereikt donderdag rond 6 UTC het zuidwesten en verlaat rond 12 UTC het noordoosten. De occlusie wordt snel gevolgd door de hoogtetrog (BackBent occlusie). De luchtdrukgradiënt is tamelijk groot en er is kans op een 8 Bft. Tevens is het sterk onstabiel en met veel wind in de bovenlucht zal het aan het aardoppervlak tamelijke vlagerig worden.
MODELBEOORDELING:
Drukpatronen in de uitvoer zijn tamelijk consistent met die van die vorige run. De detailverschillen liggen voornamelijk op het vlak van de positie van het laag (eigenlijk twee kleine laagjes) boven de noordelijke Noordzee. Verschillen met de andere modellen (UKMO06 en ECMWF00) betreffen eveneens de positie en de ontwikkeling van het laag boven de Noordzee (in de latere fase).
NEERSLAG:
Wanneer de stroming op nadering van de Britse depressie draait naar zuidelijke richtingen verdwijnen de buien van vandaag. Neerslag van het frontale systeem bereikt in de loop van de avond het zuidwesten en breidt zich noordoostwaarts uit. Hierbij 5-10 mm neerslag, verschillen in de diverse uitvoer zijn niet groot. Buiigheid is donderdag na passage van de hoogtetrog in de Hir uitvoer weer duidelijk actiever dan in de ECMWF00 en UKMO06 uitvoer. Progtemps laten niet altijd duidelijk buiigheid zien, pas duidelijk in de avond, maar zijn erg vochtig in de onstabiele laag. INDECS laat donderdag vooral in de noordwestelijke helft onweerskansen zien: 50-75% (T500 rond -22 C).
Thanks + een veel belovende situatie
Nu alleen nog vallen dan is het mooi. Ik zal wel weer op pad gaan vannacht alleen buien inhalen zal wel niet gaan
De laatste modeldata en de recente satellietbeelden (o.a RGB Airmass) tonen aan dat de kansen op dynamische onweersbuien aanwezig blijft. Vooral na passage van het kata/split KF na middernacht, wordt de onstabiliteit snel hoger (deel te koppelen aan de interactie LU jetstreak/pot.onstabiele lucht door dry intrusion). De windshear is zowel LL als DL, als Storm-Relatief significant met vooral een belangrijke LL shear rond 15 m/s. De BRN shear blijft achter het KF nog schommelen rond 50-70 m²/s². De kans op lijnconvectie achter het KF is reëel , vlak in de LU van de forse jetstreak (overwegend straight). In dit gebied kan gedurende een paar uur dynamische convectie optreden met kans op low-topped supercells als bowing segments (meeste kans op de laatste). Veel zal afhangen van de onstabiliteit maar nu berekenen de modellen toch een een onstabiliteit achter het KF tot ongeveer 400 hPa (6-7 km) wat best veel is voor dergelijke dynamische situaties. Vandaar de MDT RISK.
De wind kan buiten de buien pieken tot zo'n 70 km/h landinwaarts en 80 km/h aan zee met een marge van ca 15%. Bij diepe buien kan dit gaan naar waarden tot zo'n 80-90 km/h.
Donderdag overdag vooral bij de kusten aanhoudend kans op onweersbuien met toppen tot zo'n 7 km. De kansen op dynamisch onweer is dan verdwenen.
©Severe weather outlook
Momenteel is het hier buiten nog heel rustig.
Mijn vader had zo iets van "Ze krijgt het weer" Dus nu hoop ik maar dat er ook werkelijk iets te gebeuren valt, anders verklaard hij me weer gek.