Aan de voorzijde van een naderend storing wordt zeer tijdelijk opnieuw een impuls van warme lucht over onze streken aangevoerd, dewelke morgen dinsdag overdag en nacht met regen wordt weggespoeld. Ik ga voorlopig niet uit van hoge onweerkansen, behalve later op de avond in het noordwesten van Nederland.
Technische bespreking:
Een relaxerende hoogtetrog trekt de komende 36 uur naar ons toe en wordt morgen in de avond over NL verwacht. Aan de voorzijde is nog een impuls op gang gekomen van warme en voorlopig nog droge lucht. Morgen zal een activerend KF zorgen voor een einde van het warme weer. Een prefrontale smalle TE-tong lijkt ons net niet te bereiken en trekt Duitsland in op dinsdag. De modellen geven aan dat er een krachtige interactie zal plaatsgrijpen tussen het KF (of de barocliene band net daarvoor horende bij de TE-tong) en de naderende trog. In zoverre zelfs dat een vrij intens neerslaggebied (met golf?) wordt berekend over onze streken. Voor een belangrijk deel is ook de RI van een stevige jetstreak daarvoor verantwoordelijk.
Veel convectiefs lijkt er dus niet te gaan gebeuren. De onstabiele lucht zit meer over NE-FR. Ik ga er van uit dat er geen overlap komt met het dynamische shear gebied bij de frontale zone en de onstabiliteit buiten ons gebied. Wel kan de doorslaande trog morgenavond voor onweer zorgen over net noorden en NW van NL, bij een T500 van -20° en zeewater nog steeds rond 19-20°. Dit zal geen dynamisch onweer zijn. Voor het activerend front uit is een onweer niet helemaal uit te sluiten (gezien o.a de positie van de jetstreak) maar ik ga momenteel niet uit van een kans >30%.
Severe weather outlook
Laten we dan maar hopen dat het veel positiever uitpakt net als van de week
Word trouwens wel vrolijk van dit stukje: "Ik ga voorlopig niet uit van hoge onweerkansen, behalve later op de avond in het noordwesten van Nederland."
Dit zou zo'n beetje vanaf 21 UTC moeten zijn..? | Gewijzigd: 31 augustus 2009, 13:28 uur, door Skroei
(bron: Jan visser)
(bron: Jan visser)
Die mening deel ik niet.... Hirlam laat het wel zien ja maar kaarten zeggen weer iets anders. Hieronder Hirlam. Ga er maar vanuit wat Karim zegt.
Modellenbeoordeling
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een complex lagedrukgebied noord van Schotland blijft tussen IJsland en Schotland enigszins rond cirkelen. Een hierbij behorende warmtefront ligt om 06 UTC boven de Noordzee en Wadden en trekt schampend over het noorden van ons land naar het noordoosten. Het bijbehorende koufront passeert ons land dinsdag overdag. Voor dit koufront uit ontstaat dinsdag een buienlijn boven Frankrijk die noordoostwaarts trekt. Meest actieve deel lijkt net oost van ons land te blijven.
MODELBEOORDELING:
Zowel initialisatie als ontwikkeling liggen in lijn met vorige run. Ook de andere modellen (EC00 en UKMO06) zijn behoorlijk consistent met deze run. Alle modellen geven aan dat front al in de ochtend ons land binnenkomt en dat de activiteit dan weinig (qua neerslag en bewolking) voorstelt. Pas in de middag wordt het front actiever temeer ook omdat het dan min of meer getriggerd wordt met een buienlijn (Theta-w850=17 C) die er voor ontstaat in de warme lucht. Uiteraard blijft dit een punt van aandacht omdat enige vertraging van het front ervoor kan zorgen dat ons land (m.n. het oosten en zuidoosten) dan ook met meer activiteit rekening moet houden.
Aandachtspunten
WIND:
HiRLAM goed te volgen.
BEWOLKING:
Op het warmtefront en na passage in de warme sector is de lucht aanzienlijk vochtiger in de grenslaag, getuige de ST en SC die er gemeld wordt, dan wat het model (vert. doorsnede) berekent. Vanmiddag boven het noorden van het land in eerste instantie lokaal nog wat naar het oosten trekkende of oplossende SC-velden. Morgenochtend zien we dan de bewolking toenemen vanuit het westen, vooral veel hoog en middelbaar. Voor het front uit maakt het oosten dan in de middag kans op enkele CB's. Achter het front opklaringen en enkele CU.
NEERSLAG:
In de buurt van het warmtefront lokaal lichte regen boven de Noordzee. Morgenmiddag maakt vooral het oosten kans op een regen- of onweersbui. Koufrontpassage lijkt in het westen (vrijwel) droog te verlopen.
Timing van het koufront is uiteraard belangrijk. Wanneer het iets vertraagt, kan het allemaal iets actiever worden, wanneer het wat sneller komt, zal de meeste activiteit buiten ten oosten van ons land komen.
ZICHT:
In de warme sector boven de Noordzee matig zicht. Boven land goed zicht. Morgen nabij het koufront ook weer wat teruglopende zichtwaarden, dit geldt evenals tijdens een bui.
TEMPERATUUR:
KTG en HiRLAM vergelijkbaar. Vandaag prikwaarde van 25 graden, vannacht rond 15 C. Voor morgen geven we een spreiding aan van 20 graden in het westen tot 25 graden in het oosten. Uiteraard is de timing van het front ook hierop van invloed.
Festival Weerman --> www.weerbewaking.nl
Bedrijfsfotografie -->> www.pxpro.nl
Hier nog 2 kaartjes waarop enige onstabiliteit te zien is en zeker niet in het oosten zoals KNMI Guidance het aangeeft. Ook zie je dat het in de avond/nacht er pas is en niet met of in de middag.
Toch blijf ik het allemaal vaag er raar vinden.
Knmi Guidance schrijft:
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een complex lagedrukgebied noord van Schotland blijft tussen IJsland en Schotland enigszins rond cirkelen. Het bijbehorende koufront passeert ons land dinsdag overdag. Voor dit koufront uit ontstaat dinsdag een buienlijn boven Frankrijk die noordoostwaarts trekt. Meest actieve deel lijkt net oost van ons land te blijven.
MODELBEOORDELING:
Hirlam wijkt qua neerslagberekening af van de voorgaande run (en dus ook van EC06 en UKMO06). Op het koufront berekent Hirlam nu ook een beetje neerslag, erachter laat Hirlam nu ook buien ontstaan waarschijnlijk een gevolg van de rechteringang van de jet-streak. Het belangrijkste neerslagsignaal zit nog steeds op de rechterflank van de Theta-w850 rug en is consistent met de andere modellen (ECHR06 en UKMO06). Uiteraard blijft dit een punt van aandacht omdat enige vertraging van het front ervoor kan zorgen dat ons land (m.n. het oosten en zuidoosten) dan ook met meer activiteit rekening moet houden.
NEERSLAG:
Nabij het koufront af en toe lichte regen. Voor het koufront uit maakt vooral het oosten kans op een regen- of onweersbui. Timing van het koufront is uiteraard belangrijk. Wanneer het iets vertraagt, kan het allemaal iets actiever worden, wanneer het wat sneller komt, zal de meeste activiteit buiten ten oosten van ons land komen. Ook achter het koufront komen geïsoleerde regenbuien voor.
Hirlam wijkt qua neerslagberekening af van de voorgaande run (en dus ook van EC06 en UKMO06). Op het koufront berekent Hirlam nu ook een beetje neerslag, erachter laat Hirlam nu ook buien ontstaan waarschijnlijk een gevolg van de rechteringang van de jet-streak. Het belangrijkste neerslagsignaal zit nog steeds op de rechterflank van de Theta-w850 rug en is consistent met de andere modellen (ECHR06 en UKMO06). Uiteraard blijft dit een punt van aandacht omdat enige vertraging van het front ervoor kan zorgen dat ons land (m.n. het oosten en zuidoosten) dan ook met meer activiteit rekening moet houden."
hmmm
Dit is die van na 1800 .. men is er inderdaad nog steeds niet uit, beter gezegd , de computers weten t niet.