Na het weekend gaat de temperatuur in Nederland een tandje omhoog en doet het op veel plaatsen weer eventjes zomers aan. Lang duurt deze periode echter niet, want er trekt dinsdag een paar storingen het land in. Dit resulteert in buien en de aanvoer van koelere lucht, waardoor de temperatuur weer een stapje terug doet. Wanneer dit precies gaat gebeuren is echter nog vrij onzeker. Komen deze storingen vroeg op de dag binnen, dan wordt het een stuk minder warm, waardoor ook de buien minder actief zullen zijn. Gebeurt dit later op de dag, dan is het nog een tijd lang vrij zonnig en komt de temperatuur een paar graden hoger uit met in het zuidoosten en oosten mogelijk bijna tropische waarden.
We zijn in deze zomer al een beetje gewend geraakt aan het feit dat warme dagen snel worden gevolgd door koelere. Een wat langere warme periode hebben we deze zomer niet echt gekend. Dit had alles te maken met de straalstroom die vrijwel de hele zomer boven ons hoofd kronkelde. Daarover hebben wij in vorige verhalen al wat meer verteld. In het weekend zaten we aan de koele kant van die straalstroom, maar morgen duiken we weer eventjes naar de warme kant.
Ook heeft de temperatuur invloed op de buien. Wordt het wel warm dan zullen de buien ook actiever zijn, vaak met onweer. Foto: Johan Westra.
In de bovenlucht weet warme lucht ons dus te bereiken, maar ook aan de grond komt er opnieuw een zuchtje warmte vanuit het zuiden onze kant op. Een hogedrukgebied dat zich vandaag boven Frankrijk heeft gevestigd, trekt morgen via het zuiden van Duitsland richting Polen, maar blijft bij ons nog voldoende invloed uitoefenen. Nadat een restant bewolking van vandaag het land morgen via het noorden verlaat, wordt het in het hele land vrij zonnig. Ook draait de wind rondom dat hogedrukgebied ten oosten van ons naar zuidelijke richtingen, waardoor een aanvoer van warme lucht uit het zuiden tot stand wordt gebracht. De temperatuur stijgt met dat zonnetje en die warme lucht op veel plaatsen weer naar zomerse waarden, rond 25 graden.
Dinsdag grote verschillen
Dinsdag wordt het qua temperatuur een lastiger verhaal. Verschillende weermodellen zijn het namelijk nog niet helemaal eens, wanneer de eerdergenoemde storing het land zal gaan passeren en dat heeft consequenties voor de temperatuur. Achter die storing draait de wind namelijk terug naar het zuidwesten, waardoor de warme lucht wordt verdreven door koelere. Bovendien verdwijnt de zon dan al veel eerder uit het zicht, wat de opwarming ook tegenhoudt. Eerder deze week leek het er nog op dat het in het zuidoosten van het land 28 of 29 graden zou worden, maar door de onzekerheid over wanneer het front precies zal gaan overtrekken, kan het zomaar een paar graden lager uitpakken.
De timing van de storing is nog wat onzeker, waardoor de dag een stuk minder fraai en warm kan uitpakken. Foto: Gé Ensing.
Activiteit buien
Die temperatuursverschillen hebben echter ook hun uitwerking op de buien die gaan vallen. Hogere temperaturen betekenen namelijk hevigere regen- en onweersbuien. Koelt het dus iets eerder af, dan zal de buienactiviteit ook lager uitvallen. De kans op stevige buien is het grootst in het zuidoosten en oosten van het land, want daar stijgt het kwik in de thermometer het meeste, maar ook zonder die hoge temperaturen kan het soms al behoorlijk doorregenen. In het zuidoosten worden neerslagsommen van 10 tot 20 millimeter verwacht.
Herfstachtig
Na de passage van die storing lijkt een wisselvallige periode aan te breken met temperaturen rond de norm van deze tijd, zo’n 20 graden. Ook gaat het vanaf donderdag stevig waaien, wat het herfstgevoel doet aanwakkeren.
Bron: Meteo Consult