Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 augustus 2009, 14:17 uur | Bericht #50101
Buienstraten

Hoewel er in de zuidelijke helft van het land vandaag behoorlijk wat ruimte voor de zon was met slechts een enkele losse bui, trokken er over de noordelijke helft een paar stevige buien, soms ook met onweer. Toch verschilde ook daar de buienactiviteit van plek tot plek. De buien die voorbij trokken ontstonden namelijk in vrij rechte lijnen. Zat je dus net onder die lijn, dan leek er geen einde te komen aan de regen, maar verbleef je net 5 kilometer zuidelijker of noordelijker hield je het vrijwel droog. Je kon de buien dan wel langs zien trekken, maar ze bleven in diezelfde strakke lijn passeren. We noemen dit ook wel buienstraten.


Op de radarbeelden waren de buienstraten vanochtend goed te zien. Ze zijn op deze afbeelding met een witte lijn gemarkeerd.

Boven het warme water van de Noordzee ontstonden vandaag gemakkelijk buien en deze dreven met een westelijke stroming het land op. Opvallend was wel dat ze in een vrij strakke lijn het land overtrokken, ofwel er ontstonden buienstraten. Er zijn verschillende redenen waardoor deze straten ontstaan en één van deze redenen is de windrichtingen op verschillende hoogten in de atmosfeer. Vaak is het zo dat er in de bovenlucht een heel andere windrichting voorkomt dan aan de grond. We noemen dat ook wel windschering. Je kunt dan denken aan een zuidwestelijke stroming aan de grond en een westelijke wind hoger in de atmosfeer en op welke hoogte de buienwolk zich op dat moment bevindt, wordt hij meegevoerd met de wind op die specifieke hoogte.


De blauwe lucht rondom een stapelwolk is de dalende lucht, onder de wolk zelf zit juist de stijgende lucht. Foto: Gerard Kiewiet.

In het geval van vandaag hebben juist helemaal niet te maken met windschering. Zowel de wind aan de grond als op verschillende andere hoogten in de atmosfeer komt uit westelijke richtingen. Zodra er een bui ontstaat wordt deze dus in een vrij rechte lijn vooruit geblazen. Dat is voor één bui natuurlijk gemakkelijk uit te leggen, maar in dit geval volgen de buien elkaar in een rap tempo in diezelfde lijn op.

Vorming van buien
Het zeewater verschilt natuurlijk van plaats tot plaats in temperatuur en zo zijn er altijd plekken die warmer zijn dan de andere. De redenen kunnen verschillen van warme stromingen tot verschillen in diepte. Ditzelfde zien we ook boven land terug. Zandgronden warmen bijvoorbeeld sneller op dan kleigrond. Boven die warme delen wordt de lucht opgewarmd en stijgt op. Op zo’n plek ontstaan dus gemakkelijk buien en zodra de eerste bui met die westelijke stroming weg is gedreven, volgt er al snel weer een volgende bui op diezelfde plek. Er ontstaat dan een buienstraat.


Bij enkele buien zat ook onweer. Deze foto van onweer op zee werd gisteravond door Ron Smeets gemaakt.

Stijgende en dalende luchtbewegingen
Een andere reden dat de buien in een vrij strakke lijn blijven bewegen is dat er bij een bui altijd sprake is van stijgende luchtbewegingen, maar als de lucht opstijgt, moet het ook weer ergens dalen. Dat is altijd mooi te zien bij stapelwolken. Rondom zo’n wolk is het vaak mooi blauw en dat zijn nou juist die dalende luchtbewegingen. In dalende lucht kunnen geen buien ontstaan, dus aan weerszijden van de bui is de lucht blauw. Hierdoor wordt de lijnvorm nog mooier zichtbaar.

Veel of geen regen
Het is al een lastige kwestie om exact te zeggen waar buien precies gaan ontstaan, maar in dit geval is het helemaal vervelend voor degenen die zich precies onder zo’n straat bevinden. De buien volgen elkaar namelijk in een rap tempo op en precies in die lijn lijkt het dan ook de hele dag te regenen met lokaal behoorlijke hoeveelheden neerslag, terwijl het in andere delen van het land prachtig weer is met flink wat ruimte voor de zon. Zelfs 5 kilometer ten zuiden of noorden van die lijn is dat soms zelfs al het geval.


Vanaf de Noordzee dreven er vandaag buien het land op. De meeste in de noordelijke helft van het land. Foto: John Dalhuijsen.

Activeren boven land
Hoewel er vroeg in de ochtend juist vooral op zee onweer bij de buien zat, zagen we dat er ’s middags vooral boven land buien met onweer voorkwamen. Dit komt doordat het zeewater vanochtend nog warmer was dan het land. In de loop van de dag verandert dat omdat het land door instraling overdag opwarmt en uiteindelijk warmer wordt dan het zeewater. ’s Middags kregen de buien boven land dus juist weer een extra zetje, door toenemende stijgende luchtbewegingen.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 168 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 168, lezen 2 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden