Het natuurgebied Schoorlse duinen is tot woensdag vanwege veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk voor het publiek. Staatsbosbeheer roept iedereen op om het gebied niet te betreden, ook niet het deel dat niet door de brand is getroffen. De vuurzee bij Schoorl ontstond vrijdagmiddag. Door het moeilijk te controleren vuur werden toen ongeveer 550 inwoners van Schoorl geëvacueerd. Die konden zaterdagmiddag weer terugkeren toen het sein brand meester was gegeven.
©De Pers
Tijdens de brand in Schoorl is afgelopen weekend 50 hectare aan natuur verloren gegaan. Dit meldde een woordvoerster van de gemeente Bergen maandag.
Op het moment zijn de bluswerkzaamheden in het duingebied gestopt, maar is de brandweer nog wel aan het blussen in de bossen. Door de dikke humuslaag is de kans aanwezig dat het vuur weer aanwakkert. De brandweer is zeker nog tot woensdag bezig.
Ook is nog steeds een noodverordening van kracht. Het is niet toegestaan het getroffen gebied te betreden.
©PZC
Tijdens de brand in Schoorl die het afgelopen weekeinde woedde, is in totaal 150 hectare natuur verloren gegaan. Dit meldden de brandweer en Staatsbosbeheer maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners. Eerder meldde de gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt, dat het zou gaan om 50 hectare.
De geblakerde vlakte vanuit de helikopter bezien. foto olaf kraak/anp
De bijeenkomst in het plaatsje Bergen werd bezocht door ongeveer honderd bewoners van het gebied. Zij konden vragen stellen aan de burgemeester, de brandweer en Staatsbosbeheer. Op dit moment zijn lokale brandweerkorpsen nog steeds aan het nablussen. Zij zullen dit in ieder geval nog tot woensdag doen.
bron: AD
De bossen en duinen bij Schoorl blijven nog tot zeker donderdagochtend acht uur gesloten voor het publiek. Dat heeft de gemeente Bergen besloten.
Reden daarvoor is dat er in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw een stuk natuur van 300 m2 is afgebrand. Onder andere in dit deel van het gebied is de brandweer nog bezig met nablussen.
De verwachting is dat in eerste instantie alleen het duingebied zal worden vrijgegeven voor het publiek. Later volgt dan het beboste deel. De natuurbrand verwoestte vorige week vrijdag 150 hectare bos en hei.
©RTVNH
De Schoorlse Duinen zijn sinds donderdagmorgen acht uur voor een groot deel weer toegankelijk. Het bosgebied dat vorige week vrijdag het zwaarst getroffen werd door de natuurbrand blijft voorlopig afgesloten omdat daar nog kans op brand bestaat.
Op de website van de gemeente Bergen is een kaart te vinden van het gebied dat voorlopig nog gesloten blijft voor bezoekers.
©RTVNH
Bij de brand in een natuurgebied bij het Noord-Hollandse Schoorl is 13.750 ton CO2 vrijgekomen. Dat is gelijk aan de hoeveelheid die 5400 auto's in een heel jaar uitstoten. Wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben dit berekend, zo maakte een woordvoerster donderdag bekend.
De wetenschappers zijn bij hun berekeningen uitgegaan van een aantal aannames. Een daarvan is dat de vegetatie in het natuurgebied, heide en bos, circa 5 kilo koolstof per vierkante meter bevatte. Zij denken dat daarvan ongeveer de helft de lucht in is gegaan als CO2. Een andere aanname is dat een auto gemiddeld 15.000 kilometer per jaar rijd.
©PZC
Als er betere voorzorgsmaatregelen waren geweest in de Schoorlse Duinen, zou de brand in het gebied waarschijnlijk een kleiner oppervlak hebben vernietigd. Dat zegt bioloog Rolf Roos. Als er niet snel maatregelen worden genomen, denkt Roos dat de kans groot is dat opnieuw brand ontstaat in de duinen. Vorige week werd 150 hectare duingebied door vuur verwoest.
Volgens Roos is de lage grondwaterstand een extra risico bij duinbranden. Ook het groot aantal bezoekers brengt risico's met zich mee. Staatsbosbeheer laat weten dat de kritieken van Roos welkom zijn in de evaluatie van de brand.
©RTVNH