De zomer is natuurlijk nog niet voorbij, maar een korte conclusie van deze zomer is toch al wel dat droge en warme dagen vaak snel werden afgewisseld door een paar natte en koelere dagen. De straalstroom, een stevige wind op ongeveer 10 kilometer hoogte, die ons weerbeeld dagelijks beïnvloed, kronkelde vrijwel de hele zomer als een rivier boven ons hoofd. De ene keer zaten we daardoor in de warmere bocht, daarna volgde vaak al weer snel een koelere of we bleven een tijdje met de koers meevaren. Vandaag en morgen kronkelt deze sterke wind zo’n beetje ten zuiden van ons langs en komen we in de koelere sector terecht. Hoewel de bovenluchttemperatuur, op 1500 meter hoogte, de laatste dagen gemiddeld rond 10 graden lag, zakken we komende dagen ineens terug naar nog maar een graad of 3. Om nog maar niet over de temperatuur van de lucht op ongeveer 5 kilometer hoogte te spreken, want die daalt naar herfstachtige waarden: -25 graden. Maar betekent dit meteen het einde van de zomer?
De eerste bomen beginnen alweer iets van kleur te veranderen. Karin Broekhuijsen legde deze prachtige kleuren vast op de foto.
Ook zijn de paddestoelen in grote getallen aanwezig, wat het herfstgevoel iets doet aanwakkeren. Foto: Familie Voermans.
Met dit soort temperaturen in de bovenlucht is het natuurlijk een duidelijk gegeven dat het ook aan de grond een stukje minder warm gaat worden en daar ziet het de komende dagen ook wel naar uit. Met een langjarig gemiddelde van 21 graden in deze tijd van het jaar komen we daar in sommige delen van het land ruim onder te zitten. Zo stijgt het kwik in het noorden van het land de komende dagen niet verder dan naar gemiddelde een graad of 18. In het zuiden, daar waar de zon komende dagen het meeste schijnt, wordt nog net 20 of 21 graden gehaald.
Veel wind
Het is echter niet alleen de temperatuur die het vandaag en in het weekend soms wat herfstachtig maakt. Ook een actief lagedrukgebiedje ten noorden van ons resulteert vandaag en in het weekend in wat minder zomers weer. Deze ligt vandaag voor de oostkust van Schotland en koerst morgen noordoostwaarts, waarna het snel uitdiepende lagedrukgebied zich ten westen van de Noorse kust vestigt. Deze depressie gaat gepaard met een flink windveld, waardoor de zuidwestenwind bij ons aan zee af en toe aantrekt naar windkracht 6 of 7, maar ook boven land waait het op veel plaatsen behoorlijk, met een volle windkracht 4 of 5. Tevens is de wind wat vlagerig van karakter en komen aan de kust ook windstoten voor. In de koele lucht en met een stevige wind kan het komende dagen dus wat herfstachtig aandoen.
Vandaag waaide het behoorlijk. Op het strand trok de wind soms aan naar windkracht 6 of 7. Foto: Gieny Boersma.
Voor kitesurfers waren dit natuurlijk erg mooie golven. Foto: Gieny Boersma.
Ook viel er vandaag tijdens passage van een koufront, horend bij het eerder genoemde lagedrukgebied, soms wat regen. Dit was over het algemeen van korte duur, maar achter deze storing ontstaan vanmiddag ook nog een paar losse buien die lokaal eventjes flink kunnen uitpakken. Bovendien wordt er vanaf de Noordzee een aantal buien het land ingeblazen en dat blijft tot morgen doorgaan. Verspreid door het land vallen dan een paar stevige buien, waarvan een enkeling ook met onweer. Morgen zijn de buien echter nog vooral in het noorden en noordwesten van het land actief.
Toch zijn er komende dagen ook plaatsen in Nederland waar ze verbaasd zullen zijn als ze dit verhaal lezen. In het uiterste zuidoosten van het land blijven de stevige wind en de buien namelijk grotendeels uit. Daar overheersen vooral morgen juist de zonnige perioden.
Ook op open water trok de wind soms flink aan. Watersporters trokken dan ook massaal het water op. Foto: Corrie Holleboom.
Vallende blaadjes
Hoewel de natuur er over het algemeen nog volop zomers uitziet, met veel groen en veel bloemen, doet het met zoveel wind en regen extra herfstachtig aan door het vallen van de eerste bladeren. Ook beginnen sommige bomen (vooral loofbomen) alweer een iets rode tot bruine tint te ontwikkelen, wat overigens prachtige plaatjes oplevert.
Terugkeer warmte
Lang duurt dit herfstachtige gevoel echter niet, want na het weekend krijgt een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten meer invloed bij ons. De zon komt weer vaker tevoorschijn en met een wat zuidelijke wind ontstaat er opnieuw een stijgende lijn in de temperatuur. Maandag is het op diverse plaatsen alweer zomers en dinsdag neigt het kwik in de thermometer in het zuidoosten naar de tropische grens van 30 graden. Of deze warme periode lang blijft aanhouden, kunt u beluisteren via onze weerlijn (0900-9725) onder optie 2 (uitgebreide Nederlandse weerbericht) of optie 5 (10 daagse verwachting voor Nederland, waarin verschillende weermodellen met elkaar vergeleken worden).
Bron: Meteo Consult