Een eerste echte hoogtetrog sinds lang nadert onze streken. In feite kunnen we twee troglijnen onderscheiden. Een eerste trogas trekt vrijdagvoormiddag over onze streken en is te koppelen aan een zwak KF. Een tweede troglijn bereikt ons vrijdagnacht en ligt rond zaterdagmiddag over NL. De T500 zakt in de trog naar -25° wat best laag is. Wetende dat de zeewatertemperatuur zo'n 19-20° bedraagt voor de kusten (in het IJselmeer en Waddenzee zelfs 21-22°!) geeft dit een verticaal temperatuurscontrast van zo'n 45° met de T500. Vooral over het W/NW deel van NL levert dit zaterdag overdag een CAPE op rond 600 J/kg met toppen tot zo'n 6-7 km.
Vooral wanneer de trogas over die regio ligt (noorden van NL) is de kans op waterhozen bijzonder groot. Daarnaast verwachten we ook onweersbuien voor de kusten en vooral over het NW van NL. Die buiigheid zal waarschijnlijk reeds vrijdagavond beginnen over de wateroppervlakten en de dagelijkse gang heeft daar uiteraard geen vat op. Typische herfst/nazomer situatie dus.
Hevige verschijnselen (behalve de waterhozen dan) worden bij de onweersbuien niet verwacht.
©Severe weather outlook
Hier in t noordwesten redelijke kansen op indrukwekkende luchten, spouts en enkele buien met mogelijk onweer.
RTL4: vooral later op de middag en inde avond..
Ik ben benieuwd, komt wel mooi uit zo in t weekend.
KNMI©:
Modellen algemeen tot +48 uur
Beoordeling door meteoroloog
donderdag 27 augustus 2009 19.17 uur, geldig tot zaterdag 29 augustus 2009, 00 UTC.
Rini Hoevenaren
Guidance weerbeeld voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied ten westen van Schotland trekt vrijdagochtend de Noordzee op richting het zuiden van Noorwegen. Het bijhorende koufront bereikt het zuidwesten komende nacht en verlaat het oosten vrijdag aan het begin van de middag. Achter dit koufront wordt met een west tot noordwestelijke stroming onstabiele lucht aangevoerd. Vrijdagmiddag en avond passeert er een trog. Dit i.c.m. met een jet-streak met een linkeruitgang boven het noorden van het land.
MODELBEOORDELING:
HR12 laat de kern van het lagedrukgebied iets zuidelijker trekken dan de vorige run en komt hiermee beter op het spoor met EC06. Voor boven ons land heeft dit geen gevolgen voor de wind en is deze run consistent met de vorige en met ECHR06 en UKMO12. De neerslag bij de trog berekent HR12 een fractie noordelijker dan de vorige run.
Aandachtspunten
WIND:
HiRLAM volgen. Vanavond weer 6 Bft langs de kust, morgen 7 Bft en mogelijk ook boven het IJsselmeer (uitwisseling met warm water). Ten zuiden van het lagedrukgebied op de Noordzee lijkt 9 Bft reëel. Windstoten bij de buien tot 35 knopen, Ivens is veel te hoog(ruim boven 50 knopen).
BEWOLKING:
Vanavond oplossende CU bewolking, maar wel toenemende middelbare en hoge bewolking behorende bij het koufront. In de neerslag bij het koufront laagste basis tussen 1000 en 1500 voet. Na passage van het koufront cumuliforme bewolking. Nabij de trog CB's, toppen FL250.
NEERSLAG:
In de nacht van donderdag op vrijdag op het koufront af en toe regen, maar waarschijnlijk niet veel, omdat ook nu (net als vandaag) de toppen boven nul. Dit verandert op vrijdagmiddag als de trog (gekoppeld aan een 500 hPa trog) doorkomt i.c.m. de linkeruitgang van de jet: diepe convectie (tot FL250) mogelijk, toenemende onweerskans (Boyden wordt 96-97, INDECS >70%, m.u.v. het zuiden en zuidoosten) en mogelijk ook hagel. Het accent van de buien ligt boven de noordwestelijke helft van het land.
ZICHT:
Goed, in regen matig, in buien mogelijk slecht.
TEMPERATUUR:
KTG en HiRLAM ontlopen elkaar niet veel. Tn 15-17 en vrijdagmiddag Tx rond 20 graden. Tn in de nacht van vrijdag naar zaterdag rond 11 graden.
---------------------------------
Wetter3©
| Gewijzigd: 27 augustus 2009, 22:29 uur, door Skroei
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een lagedrukgebied boven Noord-Ierland trekt in de ochtend de Noordzee op richting het Zuid-Noorwegen. Het bijhorende koufront bereikt het zuidwesten vannacht en verlaat het oosten aan het begin van de middag. Achter dit koufront wordt met een west tot noordwestelijke stroming onstabiele lucht aangevoerd. In de middag en avond passeert er een trog. Dit i.c.m. met een jet-streak met een linkeruitgang boven het noorden van het land.
MODELBEOORDELING:
HiRLAM lijkt veel op de vorige run en ook op ECMWF en UKMO. In deze run berekent HiRLAM vrijdagavond veel neerlag (buien) boven ons land, terwijl ECMWF, UKMO en de vorige run van HiRLAM vooral nog een bui toelaten in de kustprovincies. Voorlopig wordt de verwachting niet in negatieve zin bijgesteld.
NEERSLAG:
In de loop van de nacht op het koufront af en toe regen, maar waarschijnlijk niet veel, omdat opnieuw de toppen boven nul blijven. Dit verandert op vrijdagmiddag als de trog (gekoppeld aan een 500 hPa trog) doorkomt i.c.m. de linkeruitgang van de jet: diepe convectie (tot FL250) mogelijk, toenemende onweerskans (Boyden wordt 96-97, INDECS >70%, m.u.v. het zuiden en zuidoosten) en mogelijk ook hagel. Het accent van de buien ligt boven de noordwestelijke helft van het land. De buien die HiRLAM in de nacht naar zaterdag berekent boven land wordt gezien de progtemps (nog) niet in de verwachting opgenomen.
zit met dezelfde vraag als Chris, aangezien ik om 13.00 al klaar ben met het werk voor vandaag en op de goede plek lijk te wonen (Friesland) wil ik er ook wel even achter aan. Ijsselmeer een goede aanrader voor als ik dit verschijnsel zou willen zien?
Als ik naar het kaartje kijk van Karim dan zie ik staan 17z en het IJsselmeer lijkt mij ook de ideale plaats
Een koufront is ons land voorbij waarachter koele oceaanlucht over onze streken spoelt. De aangevoerde luchtmassa wordt vooral over NL en nabij de kustregio's onstabieler met vooral vanavond onweersbuien in die gebieden. Morgen gaat die kans op onweer er geleidelijk aan uit. Nabij watergebieden is er vanaf laat vanavond kans op waterhoosjes.
Technische bespreking:
Een eerste UAT bevindt zich momenteel over de regio waarbij het bijhorende KF reeds over DU ligt. Voorlopig zijn de bovenluchten (T500) nog niet te sterk afgekoeld al moeten we het intussen wel doen met een koele T850 rond +5°. Een tweede trogas bereikt ons vanavond/vannacht met dan snel afnemende T500 met waarden vannacht rond -25° over NL, wanneer de as ergens over onze gebieden ligt. De buiigheid neemt dan ook sterk toe tegen de dagelijkse gang t.g.v het warme zeewater (welke zo'n 2° warmer is dan normaal). Vooral nabij grote watergebieden (kusten, meren) neemt de kans op waterhozen toe, zeker bij de trogas waar de windshear kleiner wordt. De berekende 03km-CAPE bedraagt dan over water zo'n 250-300 J/kg.
Ook de kans op onweer is in die regio's groot bij dergelijke T500 in combinatie met hoge SST's. Hevige convectie zit er niet meteen in, al is die kans vanavond tijdelijk niet uit te sluiten over NW-NL wanneer de LU van een jetstreak daar even passeert. De toppen kunnen vannacht zo'n 5 km bereiken bij de Belgische kust en zo'n 8 km over het NW van NL met daar dus normalieter iets hevigere exemplaren.
Zaterdag schuift de trog snel weg naar het oosten en is er snel sprake van WAA in de hoogte waardoor stabilisatie intreedt in de loop van de dag. Hierdoor nemen de kansen dan snel af op onweer en waterhozen.
©Severe weather outlook
Inderdaad...
Elk nadeel heb zn voordeel, onweer is int donker mooier vind ik.
Onweerskansen nemen hier ook toe in de loop vd avond..
Hopelijk trekt er hier na zonsondergang een fotogeniek exemplaar langs, kan ik eindelijk eens wat onweer fotograferen..
edit: toch ook op de lijn vd Grote Rivieren enkele onweersbuitjes. | Gewijzigd: 28 augustus 2009, 15:50 uur, door Skroei