De Afrikaanse landen zouden bij de industrielanden bijna 47 miljard euro per jaar willen claimen om de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan. Dat suggereert een ontwerpresolutie die vandaag op een bijeenkomst in Addis Abeba werd besproken.
Afrika grootste slachtoffer
In de Ethiopische hoofdstad bogen ministers uit tien van de belangrijkste Afrikaanse landen zich over een gemeenschappelijk eisenpakket met het oog op de klimaatconferentie van Kopenhagen. Daar moeten eind dit jaar nieuwe afspraken over de strijd tegen klimaatverandering worden gemaakt. De Afrikaanse landen willen dat de industrielanden financieel in de bres springen om de impact van klimaatverandering op het zwarte continent te verzachten. Afrika dreigt immers het grootste slachtoffer te worden van de opwarming van de aarde.
Concreet bedrag
In Addis Abeba schoven de Afrikanen voor het eerst een concreet steunbedrag naar voren: bijna 67 miljard dollar of 47 miljard euro per jaar. De finale beslissing volgt zaterdag, op een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in Libië. De Afrikanen toonden zich alvast vastberaden om ditmaal met gesloten rangen naar de onderhandelingstafel te trekken. Dat zou hun gewicht op de conferentie versterken. Hoeveel de industrielanden op tafel zouden willen leggen, is nog niet duidelijk. Binnen de Europese Unie wordt dat debat pas later dit najaar beslecht.
Reductie CO2-uitstoot
Nog in de ontwerpresolutie van Addis Abeba maken de Afrikanen zich sterk voor een reductie van de CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2020. De Europeanen mikken momenteel op een reductie met 20 procent, en eventueel 30 procent indien de overige werelddelen eenzelfde inspanningen willen doen.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
Ik snap wel dat het geld hier in het westen zit en dat er sprake is van een als maar groter wordend probleem, maar toch moet ik zeggen dat het me opvalt dat er altijd om veel steungeld wordt gevraagd, maar met een zeer abstracte uitleg van hoe dit geld dan besteed wordt. als we kijken naar hoe de klimaatverandering zich gedraagt kunnen we stellen dat wij toch zelf de veroorzakers zijn en dat naar mijn mening het geld hier geinvesteerd dient te worden.
anders hoop ik toch ten zeerste dat als er geld uitgegeven wordt, dit in de vorm van producten (natura) en niet in financien zal zijn, aangezien ik er ten zeerste mijn twijfels bij heb hoe het wordt besteed, en of de kennis aanwezig is in de afrikaanse landen om dit probleem aan te pakken.
een reductie op co2 van 40% wat out of the blue gegrepen wordt lijkt me ook een stapje te hoog voor een continent wat nu nog helemaal geen (nauwelijks) projectplannen of doelstellingen heeft.ben heel benieuwd waar ze die winst uit denken te halen
En hoeveel er dan ook nog direct in handen van Al Qaida vloeit weet je ook niet.
Het zou zomaar kunnen dat we de wapens die door die gasten op ons gericht zijn uit onze eigen zak betaald zijn!!!
zeker in 47 miljard jaar !?!?!
nee hoor sorry, vind dit echt een bezopen voorstel, ze kunnen beter eisen dat er een paar gigantische pijpleidingen worden gelegd die water uit de zee pompen naar de gebieden die omhoog zitten , je plaats onderweg een paar filters om het te ontzouten en je lost dan volgens mij meerdere problemen op ...
1je verlaagt het zeeniveau, want je praat hier over gigantisch veel waterbehoefte, complete meren zijn verdampt,
2je vult daar de meren ,plassen etc, zo kunnen deze volkeren zichzelf weer voorzien van voedsel en drinken
3als er weer genoeg voedsel en drinken is zal daar ook de welvaart weer toenemen dus zal er minder reden tot oorlog zijn
4de hongersnood kan op deze manier worden uitgeroeid
5als er meer water daar is komt er weer een ecologisch evenwicht te denken aan regen en waar water is zal ook de aarde minder snel opwarmen dus zou de wereld wijde temperatuur vermoedelijk ook wat zakken.
dat is dus mijn voorstel!!! zal mischien ietsje meer kosten maar dan hebbie ook wel wat...maar ja...wie gaat dit betalen, want er wordt in eerste instantie niks aan verdiend?!?!
groetjes Ruk.