Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 augustus 2009, 20:51 uur | Bericht #49041
Lokale winden

In de Sahara, Libië, Egypte en het verre oosten; zoals Saoedie-Arabië kan een lokale wind voorkomen die de dagelijkse manier van leven enorm kan veranderen. De meest opzienbarende wind die hier voorkomt is de Samum, ook wel Khamsin genoemd.



Tussen februari en juni kunnen depressies zich in oostelijke richting verplaatsen langs de zuidelijke Middellandse Zee, of langs de Noord-Afrikaanse kust. Bevindt zich een hogedrukgebied ten oosten daarvan, dan kan dit het begin zijn van het ontstaan van een Samum, een beklemmende hete en droge lucht uit het zuidoosten. Het is de tegenhanger van de meer bekende Sirocco. Een Samum kan men zien aankomen aan een "blauwe" wolk, die zich plots aan de horizon vertoont en steeds hoger en hoger aan de horizon is waar te nemen. Deze wolk neemt verschillende kleuren aan, dikwijls asgrauw, geel, oranje of blauw. Vervolgens verdwijnt de zon en zijn dergelijke wolken nog slechts flauw aan de asgrauwe hemel waar te nemen. In de genoemde gebieden is de grond droog waardoor er slechts geringe plantengroei voorkomt. De zuiden tot zuidoosten wind neemt hierbij fors in kracht toe en neemt dan ook grote hoeveelheden zand en stof mee. Het zicht loopt dermate terug dat het onmogelijk is om voorwerpen op enige afstand nog te kunnen onderscheiden. De windsnelheid kan daarbij oplopen tot wel 140 kilometer per uur. De temperatuur loopt daarbij in twee uur tijd op met wel 20 graden en stijgt daarbij uiteindelijk tot ruim boven de 40 graden. Ook is de luchtvochtigheid daarbij zeer laag.


10 maart 2009; een opkomende zandstorm in Saoedie-Arabië vlakbij de hoofdstad Riyad.

Reizigers die "overvallen" worden door deze zandstormen doen er alles aan om zich daartegen te beschermen zodat er tijdens het ademen geen zand in de neus of mond kan komen. Het kan zelfs zo erg zijn dat men goed moet opletten dat men niet begraven wordt onder het zand en stof. De ademhaling is zwaar, de lippen en de huid zijn droog en barsten op onbedekte plaatsen. Je kan dit vergelijken met de droge kou en vorst in ons eigen land. De wind waait, als uit een oven, en de aanvoer van zand en stof gaan onverminderd door. Ofschoon de hitte die vergezeld gaat van de Samum verstikkend is op mensen, dieren en planten is deze niet giftig, zoals men vroeger nog wel dacht. Toch wordt deze wind gehaat door de bevolking en is in de eeuwen ook wel doorgeven als "de moordenaar". Alles wat op zijn pad komt wordt namelijk vernietigd, zelfs huizen, de infrastructuur en gewassen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat na deze zandstorm, die een dag kan duren, een gevoel van onbehagen en droefheid meestal achterblijft bij de bewoners.


8 april 2008; een zandstorm in de Egyptische hoofdstad stad Cairo.

De massa van stof en zand die door de Samum wordt meegevoerd is zo groot dat het veranderingen aan het landschap teweeg heeft gebracht. Voorbeelden zijn de uitbreiding van de Sahara naar de Atlantische Oceaan en het Nijldal, het uitdrogen van verschillende rivieren aan de zuidelijke helling van het Atlas gebergte en het kleiner worden van oasen en het bedelven van Palmyra (stad van duizend zuilen in Syrië). Het zijn allemaal voorbeelden van een omvangrijke hoeveelheid zand die de Samum in de loop van de eeuwen heeft meegevoerd. In andere delen van Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied wordt een soortgelijke wind ook wel Sirocco of Leveche genoemd.


26 februari 2000; een zandstorm over het noordwesten van Afrika.

Tijdens de inval van Napoleon in Egypte had deze ook last van de Samum of Khamsin. De Franse soldaten hadden het erg zwaar toen deze zandstorm de kop op stak. De lokale bewoners gingen zich beschermen tegen het zand terwijl de Franse soldaten te laat maatregelen namen waardoor ze flauw vielen door blindheid, door de muren van zand en stof die op zich af kwamen. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werden de Duitse en geallieerde troepen in het noorden van Afrika meerdere malen gedwongen om te stoppen vanwege zandstormen veroorzaakt door de Samum of Khamsin.

Bron: Ed Aldus - wikipedia - tropos.de - oceancolor.gsfc.nasa.gov
patty27w
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 127
Lid sinds: 7 nov. 2007
24 augustus 2009, 00:10 uur | Bericht #49098
Wauw wat 'n mooie foto's! Leuk om te lezen, ik heb ooit in Kreta zo'n kleine versie hiervan meegemaakt, echt een mega warme zandstralende wind auw auw auw wat deed dat pijn aan je benen had geen scrubbeurt meer nodig dat jaar
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 302 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 302, lezen 3 mensen het topic "De Winter van 1963".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden