Met de laatste week van de zomer van 2009 op het punt van aanbreken, zal de conclusie voor veel mensen intussen toch wel zijn dat het een mooie zomer is geweest. Bevatte de junimaand al enkele perioden met fraai weer, na het wellicht wat tegenvallende weer in juli heeft de tot nu bijzonder fraaie augustusmaand ervoor gezorgd dat de balans toch naar de goede kant is uitgeslagen, in tegenstelling tot de twee voorgaande jaren.
En ook dit weekeinde draagt weer bij aan het goede gevoel. Natuurlijk, er is gisteren hier en daar nog een bui gevallen, maar wat zag het er verder prachtig uit! De echte Hollandse wolkenluchten waren feitelijk overal te zien. Witte stapelwolken, fel afstekend tegen het diepe blauw ertussen en – toen de wolken eenmaal waren verdwenen – in de avond ook nog eens een mooie zonsondergang. De temperaturen, die op de meeste plaatsen tussen 21 en 24 graden uitkwamen, maakten het perfect weer om buitenactiviteiten te ontplooien, wat massaal gebeurde.
Het landschap in de buurt van Terwolde, vanochtend tijdens zonsopkomst. Prachtig ligt de ochtendmist op de grond, de oranje kleur van het licht doet de rest. Foto: Mark Wolvenne.
De afgelopen nacht was een koude. Omdat eerst de wind nagenoeg wegviel, ging het kwik als een baksteen omlaag. Het koudste station was Hupsel (Achterhoek) waar het thermometerkwik tot 6,2 graden daalde, aan de grond koelde het er tot 3 graden af. Verder ontstond hier en daar grondmist, die vanochtend na zonsopkomst weer snel verdween. Daarna was het helemaal aan de zon, slechts dunnetjes gehinderd door sluierbewolking en vliegtuigstrepen die overal zichtbaar waren. De zomer liet meteen alweer zien er echt zin in te hebben.
Ook op de stranden warm
Uiteindelijk loopt dit vandaag op de meeste plaatsen uit op temperaturen tussen 26 en lokaal 28 graden, ook op de stranden omdat er een stevige zuidelijke tot zuidoostelijke wind opsteekt die windkracht 4 en aan zee af en toe een windkracht 5 haalt. In het Waddengebied schommelen de temperaturen rond 24 graden, maar dat is natuurlijk nauwelijks minder aangenaam. Verder heeft het zeewater dichtbij de stranden op dit moment een temperatuur van 21 graden, hoog genoeg om een duik in het water te nemen. Let wel op de aflandige wind. Die is erg sterk en kan hinderlijk zijn, zowel voor de mensen op het strand als die in het zeewater.
De reddingsbrigade in Zandvoort oefende zaterdagochtend vroeg. Ze hebben het druk, dit jaar. Ook vandaag vormt de stevige zuidoostenwind weer een bedreiging voor zwemmers die de zee in gaan. Foto: John Dalhuijsen.
Morgen lijkt de warmste dag van deze nieuwste uitbraak van de zomer te worden. Dan komen de temperaturen bij veel zonneschijn en nog steeds een vrij sterke zuidelijke tot zuidoostelijke wind op waarden tussen 27 en 30 graden uit. In de tweede helft van de middag en in de avond komt vanuit het westen wel dikkere bewolking het land binnen, horend bij een storing die dinsdag geleidelijk een einde gaat maken aan het warme weer van nu. Morgenavond en in de nacht naar dinsdag al kan vanuit het westen een enkele regen- of onweersbui vallen.
Dinsdag overdag lijkt zich in de overgangszone die dan boven het oosten van ons land komt te liggen een regenzone te vormen, die daar aardig wat regen kan brengen, maar mogelijk gebeurt dit ook pas als de zone al boven het westen van Duitsland is aangekomen. Dan valt het bij ons mee. In het westen lijkt dat zeker het geval en laat de zon zich alweer nu en dan zien. Bij een naar zuidwest draaiende wind lopen de temperaturen op tot tussen 21 en 24 graden.
Restanten orkaan Bill
Woensdag en donderdag zitten we overal een beetje tussenin. Er is weliswaar vrij veel bewolking, maar ook komt de zon er af en toe door. Lokaal valt een bui, op de meeste plaatsen overheersen de droge perioden. Nog steeds is het dan met temperaturen tussen 21 en 24 graden behoorlijk aangenaam zomerweer. Intussen komen vanuit het westen de restanten van de eerste tropische orkaan van dit seizoen, Bill naderbij. Uit die restanten heeft zich een ‘gewoon’ lagedrukgebied gevormd dat aanstaande donderdag in het zeegebied bij Schotland met een ander lagedrukgebied lijkt samen te smelten en dan even behoorlijk uitdiept. Het zou weleens het eerste echte herfstlagedrukgebied van het naderende herfstseizoen kunnen worden.
In Roodeschool viel gistermiddag nog een felle bui. Foto: Jannes Wiersema.
Volgens de berekeningen van dit moment, lijkt dit systeem vooralsnog duidelijk ten noorden van Nederland te blijven. We krijgen er wel een beetje mee te maken, maar niet in de actiefst denkbare vorm. Verder zie je ieder jaar weer dat, zodra de restanten van tropische systemen zich in het najaar met het weer in onze omgeving gaan bemoeien, de onzekerheid in de verwachtingen meestal een stukje groter wordt, omdat de computermodellen met dergelijke systemen toch heel wat te stellen hebben. Vooral vanaf woensdag kan er dus nog wel wat veranderen.
Bron: Meteo Consult.