Was het maar zoals in andere landen gewoon 2 weken lang lekker weer. Niet steeds weer w8en tot er eindelijk weer een hogedrukgebied komt.
Mee eens.
Zoals het er nu uit ziet zal het morgen misschien 25C worden en woensdag tegen de 30 gevolgd door donderdag iets boven de 30. De vrijdag valt terug naar 23C, dus maar liefst 7 graden minder.
Daarbij komt donderdag nog het onweer (+regen).
Van een hittegolf is dus absoluut geen sprake, misschien krijgen we wel een tropische dag.
Stabiel zomerweer is het al weken niet geweest. Het is zeer wisselvallig met af en toe best wel een lekkere dag maar het houdt niet over.
Misschien na vrijdag beter? Ik twijfel echter.
grtzz
SC
De zomer is niet byzonder goed maar ook niet slecht vind ik, niet om over te klagen denk ik. Het blijft nederland he, haha!!!
Ik hoop alleen op wat meer onweer aan deze kanten, nog niet veel geweest tot nu toe...........
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
Het is deze zomer een komen en gaan van relatief warme en minder warme dagen. We raken in die warmteperiodes vaak net een beetje aan de hogere temperaturen gewend of er volgt al weer een ‘koelere’ periode. Temperaturen rond 22 graden zijn in deze tijd van de zomer gemiddeld genomen normaal, maar met flink wat zon en een warme aflandige wind, die van het land naar de zee waait, weet het kwik in de thermometer op een flink aantal dagen in de zomer nog wel wat verder te stijgen. In de maand augustus is het bijvoorbeeld niet gek dat de temperatuur in De Bilt op 1 of 2 dagen op of boven 30 graden uitkomt, maar dit jaar zijn we zover nog niet gekomen. Hoewel de temperatuur in het zuidoosten van het land op diverse dagen op 30 graden uitkwam, wist De Bilt deze tropische grens dit jaar tot op heden nog niet te bereiken. Wie weet is het woensdag of donderdag zover, want het wordt in het hele land erg warm.
Stan Bouman legde vanochtend de opkomende zon bijzonder mooi vast.
De reden dat het komende dagen zo warm wordt, is dat de lucht op ongeveer vijf kilometer hoogte (het 500 hPa vlak) flink opwarmt. De straalstroom, een sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte, verschuift iets naar het noorden, waardoor wij aan de warme kant van die sterke wind komen te liggen. Kort door de bocht kun je er namelijk vanuit gaan dat de warme lucht zich ten zuiden van die straalstroom bevindt en de relatief koelere lucht ten noorden daarvan.
Dit is echter niet de enige reden. Er ligt vandaag een hogedrukgebied boven het land en dit brengt ons rustig zomerweer. Er is flink wat ruimte voor de zon en deze helpt natuurlijk ook een handje bij de opwarming. Daarnaast draait de wind vandaag al naar het warme zuiden, waardoor de aanvoer van warmte geleidelijk op gang komt. Vanuit Zuid-Europa wordt er met die zuidelijke wind lucht aangevoerd die boven het vasteland al flink is opgewarmd en bij ons resulteert dat met veel zon in temperaturen rond 30 graden.
In die volle zon warmt het vandaag al flink op. Woensdag en donderdag wordt het echter nog een tikkeltje warmer met op diverse plaatsen 30 graden of meer. Foto: Corina Magielse.
Tropische dag
Over het algemeen gesproken telt een Nederlandse zomer gemiddeld 2 tot 5 dagen waarop de temperatuur de tropische grens van 30 graden bereikt of overschrijdt. In het zuidoosten van het land ligt het gemiddelde iets hoger met 6 tropische dagen. Dit jaar hebben we echter nog geen enkele officiële tropische dag beleefd. Een officiële tropische dag is het namelijk pas als ook het weerstation in De Bilt 30 graden of meer bereikt. Deze week zou het zomaar twee keer kunnen gebeuren dat het ook in De Bilt 30 graden of meer wordt.
Warme nachten
Niet alleen de temperatuur overdag ligt de komende dagen hoog, ook de nachten blijven erg warm. In de nacht van woensdag op donderdag wordt het op veel plaatsen in het land niet kouder dan 18 tot 20 graden. Op sommige plekken, vooral in stedelijke gebieden, lijkt het zelfs niet verder af te koelen dan tot 21 graden. Minimumtemperaturen van dit kaliber komen bij ons in Nederland niet vaak voor. De hoogste minimumwaarde die in De Bilt sinds 1901 is gemeten, was 20,8 graden op 9 augustus 2004.
De zon was er vandaag al vroeg bij en ook H. Keijer uit Naarden was getuige van een prachtige, door de zon roodgekleurde lucht vanochtend.
Ingeruild tegen regen- en onweersbuien
Zowel woensdag als donderdagochtend is de zon volop aanwezig, maar tegen het einde van donderdagochtend gaan er stapelwolken ontstaan en een enkele daarvan weet al uit te groeien tot een bui. Vanuit het westen nadert echter ook een buienstoring en die bereikt in de loop van de avond onze westkust. Deze buien gaan veelal gepaard met onweer, maar lokaal kunnen ook hagel, zware windstoten en grote hoeveelheden neerslag voorkomen.
Met deze buien wordt de warmte ons land uitgedreven en op vrijdag is het dan ook ineens een stuk minder warm met overdag nog maar een graad of 20. Op veel plaatsen een verschil van meer dan 10 graden binnen 24 uur. Wel ziet het er naar uit dat het daarna al weer snel opnieuw begint op te warmen.
Bronnen: Meteo Consult, KNMI
Voor de komende dagen is er in veel Europeese landen een hittewaarschuwing van kracht. Ook in ons land gaat het kwik lokaal ruim boven de 30 graden uitkomen. Tropisch warm dus.
In het zuiden van Europa bevindt zich erg warme lucht. In Frankrijk en Spanje loopt het kwik lokaal op tot waarden tussen 35 en 40 graden. In veel landen geldt dan ook een hiitewaarschuwing. Op de site www.meteoalarm.eu is een overzicht te vinden van alle waarschuwingen in Europa. Veel landen krijgen de code geel of oranje, vanwege de waarschuwing voor de hitte. In Frankrijk houdt de hittegolf voorlopig ook nog wel even aan, verwacht MeteoFrance. Daar liggen de temperaturen ook 's nacht boven de 25 graden.
Geleidelijk komt de hitte ook onze kant op. Morgen bereiken de temperaturen in ons land al waarden tussen 28 en 31 graden. Donderdag krijgen het zuiden en oosten van het land te maken met tropische temperaturen tussen 33 en 35 graden. Van een hittegolf zal in ons land geen sprake zijn. De hitte is van korte duur. Ten westen van Nederland dringt koelere lucht aan.
De nacht van woensdag op donderdag beloofd een erg zwoele te worden. Het koelt langzaam af en de minima komen op veel plaatsen niet onder de 20 graden. Donderdag overdag komen we in de overgangszone naar koelere lucht. Na een drukkend warme dag gaat de warmte dan verdreven worden en dit gaat samen met onweersbuien. De hitte zijn we dan even kwijt. Zondag lijken de temperaturen alweer zomerse waarden te gaan halen, boven de 25 graden.
©Weeronline
De aanvoerwegen naar stranden in Zuid-Holland en Zeeland zijn woensdagochtend volgelopen. In korte tijd ontstonden op deze wegen op verschillende plekken files. In totaal vormen de strandgangers rond half elf ongeveer 60 kilometer file. Dat heeft een woordvoerder van de ANWB gemeld.
Het KNMI heeft voor woensdag temperaturen rond de dertig graden voorspeld. Veel mensen zoeken daarom verkoeling op het strand.
©De Pers
Jawel in Vlaanderen. Daarstraks op de radio gehoord. Elke keer als ik Frank deboosere op de radio hoor, doet hij er een graadje bij. (Dit zijn wel temp voor de kempem (zandgrond))
Woensdag en donderdag worden voorlopig de warmste dagen van het jaar. Op veel plaatsen in het land wordt het warmer dan 30 graden, donderdag is zelfs 35 graden mogelijk, meldt het KNMI.
De nacht van woensdag op donderdag verloopt 'uitzonderlijk warm', met temperaturen van ongeveer 20 graden. Donderdag wordt de warmte in de loop van de dag verdreven door fikse onweersbuien.
Tropische temperaturen van 30 graden en hoger zijn dit jaar nog maar weinig voorgekomen. In De Bilt wordt woensdag waarschijnlijk de eerste tropische dag beleefd, terwijl drie tropische dagen daar in de zomer normaal zijn. In Limburg komen gewoonlijk vijf tropische dagen per jaar voor.
De grens van 30 graden is dit jaar op diverse plaatsen wel al een paar keer gepasseerd, vooral in het zuiden van het land. Op 2 en 3 juli werd het op veel plaatsen tropisch, met 31,8 graden in Arcen. Ook op 6 augustus was het tropisch warm en werd in Hoek van Holland 32 graden gemeten. Op 15 augustus steeg het kwik in het Zeeuwse Westdorpe tot 30 graden.
De warmte waar Nederland deze week mee te maken heeft, komt uit het zuiden van Europa. In Frankrijk worden temperaturen tussen 35 en 40 graden gemeten, zodat ook hier voorlopig de warmste dagen van het jaar de boeken in gaan. Ook in Italië en Spanje is het heet, met temperaturen ruim boven de 35 graden.
©De Pers | Gewijzigd: 19 augustus 2009, 19:53 uur, door talkyr86
Vandaag was het al heet, maar morgen wordt het zowaar nog heter. Weermannen voorspellen op sommige plaatsen zelfs temperaturen tot 37 graden celsius. Wij zetten twintig tips op een rijtje die je bij die extreme warmte zeker niet mag vergeten.
1. Drink!
Drink vandaag zéker je twee liter. De beste dorstlesser is niet te zoet en niet te koud. Van suiker krijg je net meer dorst, van heel koude dranken krijg je het nog warmer. Water en koude thee zijn echte aanraders, van alchol en koffie blijf je bij 37 graden best af.
2. Zonder sokken
'Vergeet' je kousen aan te trekken om naar kantoor te gaan. Veel kans dat niemand merkt dat je er geen draagt en jij geniet een hele dag van een lekker fris gevoel.
3. Losse kledij
Draag loszittende kledij. De warmte blijft niet aan je lijf hangen en je zal ook geen last hebben van lelijke zweetplekken.
4. Zweetvijvers
Om natte plekken onder je oksels te vermijden, draag je kledij uit 100 procent katoen of zijde. Die stoffen nemen het zweet wel op, maar verwijderen het ook zeer snel. Of misschien toch maar eens okselpads proberen?
5. Flipflops
Instant vakantiegevoel als je met teenslippers of sandalen op je werk rondloopt. Meer verluchting kan je bovendien daar beneden niet hebben!
6. Parasolletje
Tijdloos elegant en praktisch. Let wel op, niet alle parasols houden de schadelijke UV-stralen tegen, dus vergeet niet te smeren.
7. Fris slaatje
Bij 37 graden heb je echt geen zin om zware maaltijden te verorberen. Kies voor een lichte, frisse maaltijd met producten waar veel vocht in zit. Misschien een lekker pastaslaatje met tomaatjes en komkommer?
8. Zet de airco warmer
Klinkt raar, maar het is belangrijk. Als het buiten 37 graden is en binnen laat je de airco staan op 23 graden, kan je lichaam in shock gaan. Je verhoogt de airco beter naar 26 graden.
9. Waterproof make-up
Door het zweet zal de make-up van de vrouwen helemaal uitlopen, wat (voor alle duidelijkheid) helemaal niet de bedoeling is. De oplossing: waterproof producten.
10. Huisdieren
Zorg ervoor dat je dieren genoeg schaduw hebben en dat ze voldoende fris drinken hebben. Hou ze bij deze temperaturen zeker goed in het oog.
11. Smeer!
Behoeft geen verdere uitleg. Zodra je in de zon komt, moet je je insmeren.
12. Niet voltanken
Benzine die uit de koude pomp in je warme tank komt, zal zich uitzetten. Als je helemaal voltankt, is de kans dus groot dat je tank zal overstromen.
13. Gesmolten ruitenwissers
Door de extreme hitte kunnen je ruitenwissers tegen je ruit kleven en zelfs smelten. Leg uit voorzorg een blad papier tussen je ruit en je ruitenwisser of klap ze gewoon omhoog.
14. Plantjes
Geef je plantjes best 's ochtends vroeg water. Overdag zal het water verdampen vooraleer de plant het kan opnemen en 's avonds zal het vooral slakken en andere dieren aantrekken.
15. Laat het gras groeien
Zelfs al heb je er bij 37 graden toch de moed voor, het is af te raden om het gras af te rijden. Je pas afgereden gras zal gewoonweg verbranden als er een felle zon op schijnt.
16. Koude seks
Hoewel je je door de hitte juist slapjes kan voelen, zou je er ook meer zin in seks van krijgen. De oplossing: iets met ijsblokjes of een zwembad?
17. Hete avond
De meeste mensen denken het wel, maar toch zijn de temperaturen niet het hoogst op het middaguur. Het warmst is het rond halfvijf 's avonds.
18. Joggen
Als je echt wil sporten, doe het dan 's ochtends vroeg of 's avonds laat. En vergeet zelfs dan al niet voldoende te drinken.
19. Fris huis
Laat de rolluiken of de gordijnen naar beneden, laat het goed tochten in je woning en hou je deuren op het heetst van de dag goed gesloten.
20. Hou het hoofd koel
Drinken, je niet inspannen, een natte handdoek rond je nek hangen, voeten in een ijsbadje steken en genieten van het mooie weer!
©Hln | Gewijzigd: 1 juni 2017, 14:18 uur, door Joyce.s
Op sommige plaatsen was het wel boven de 30C maar dat telt dus niet.
Morgen wellicht wel omdat het dan immers warmer zou moeten worden.
Dat zou dan de eerste tropische dag worden dit jaar.
Al en al een schamel resultaat.
Dat wil niet zeggen dat het geen lekker weer is natuurlijk.
Vandaag was een mooie warme dag, zeker een zomerdag te noemen, maar hij voldoet niet aan de criteria.
Ik ben wel benieuwd hoe het onweer morgenavond gaat uitpakken.
Gezien de hoge temperatuur moet het wel een knaller worden.
Op de weide van Pukkelpop in Kiewit bij Hasselt zijn woensdag een twintigtal jongeren weggevoerd omdat ze bevangen waren geraakt door de hitte.
De brandweer heeft intussen al 5000 zakjes met drinkwater uitgedeeld. De organisatoren hebben ook extra waterbakken en benevelaars laten plaatsen.
De camping is bevoorraad met 12.000 flessen water, en met een bonnetje kunnen festivalgangers ook meteen drie liter water kopen.
Pukkelpop begint pas donderdag, maar zo'n 17.000 festivalgangers hebben nu al hun tentje opgeslagen.
Het is officieel de warmste dag van het jaar
Om 16 uur was het in Ukkel 31,3 graden, in Kleine Brogel was het 32,5 graden. Met dergelijke temperaturen is het bakken en braden geblazen. Recreatiedomeinen en ijsverkopers wrijven zich in de handen, maar niet voor iedereen is de hitte goed nieuws.
Met die temperaturen is het record van 2 juli gebroken. Maar waarschijnlijk wordt het morgen nog warmer, zegt VRT-weerman Frank De Boosere. 's Avonds worden er dan wel onweders verwacht.
Temperaturen van 30 graden en meer zijn tijdens de zomermaanden niet zo uitzonderlijk, maar wel opvallend is dat de warmste dagen zo laat in de zomer vallen, volgens de weerman. 'Meestal valt de zomerpiek in de tweede helft van juli, nu is dat dus de tweede helft van augustus", klinkt het. "Overal het algemeen kunnen we al zeggen dat het een warme, maar droge zomer is."
Wie van die warme en droge zomerdagen profiteert, zijn alvast de recreatiedomeinen. Vooral de domeinen met zwemvijvers zijn in trek. De tropische dagen van vandaag en morgen zullen ongetwijfeld topdagen worden. Het Zilvermeer in Mol mikt elke zomer op 120.000 bezoekers. Deze zomer staat de teller al op 110.000. Ook onder meer De Nekker in Mechelen en De Ster in Sint-Niklaas lokken veel volk.
Veel geduld in de file
Als de zon schijnt, trekken veel mensen naar zee, en dat is vandaag niet anders. Maar de kustgangers moesten wel erg veel geduld koesteren als ze met de auto naar zee rijden.
Op de E40 stond vanmiddag een reusachtige accordeonfile vanaf Sterrebeek, gevolgd door de volledige Brusselse buitenring, en dan op de E40 tot en met Aalter. Tussen Affligem en Aalst is er bovendien een extra "flessenhals" door werkzaamheden. Het verkeer moet er over drie versmalde rijstroken.
Belga Ook vanuit de Kempen op de E34 richting Knokke en op de N8 Ieper-Veurne richting westkust was het bijzonder druk, volgens het Vlaams Verkeerscentrum.
Ook wie met de trein naar zee gaat, zal gemerkt hebben dat hij niet alleen is. Alle treinen naar zee zitten goed vol, meldt de NMBS. In de zomer rijden op weekdagen 63 extra treinen naar de kust, bovenop het standaardaanbod van 213. Om de toevloed van toeristen naar de kust de baas te kunnen, heeft de NMBS vandaag uitzonderlijk nog vier extra treinen ingezet.
Concrete cijfers over het aantal vervoerde reizigers zijn niet voorhanden, maar woordvoerder Frieke Neyrinck van de NMBS spreekt wel van een "opvallende toevloed aan reizigers".
Ook vanavond zal de NMBS uitzonderlijk extra treinen inzetten om de toeristen vlot terug naar huis te brengen.
Ozondrempel overschreden?
Vandaag kan de ozondrempel hier en daar overschreden worden, zo meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu IRCEL. Dat betekent dus meer dan 180 microgram per kubieke meter. Morgen is het risico nog groter. Morgenavond zou het onweren en dan zou de luchtkwaliteit geleidelijk aan opnieuw verbeteren.
In Brussel treedt het hitteplan in werking, omdat het vandaag voor de derde dag op rij warmer dan 28 graden wordt. De Brusselse buurthuizen staan in voor de uitvoering van het plan.
"Alle dagen gaan onze ploegen langs bij de mensen thuis", zegt Claudine Pierreux van de Brusselse buurthuizen. "Ze brengen de mensen een fles water die ze dan in de ijskast kunnen zetten zodat ze altijd genoeg fris water in huis hebben."
De Brusselse buurthuizen gebruiken een lijst waarop vooral oudere bewoners staan. De ploegen worden vooral bemand door jobstudenten.
Bron : deredactie.be | Gewijzigd: 20 augustus 2009, 15:17 uur, door talkyr86
Het warmterecord dat gisteren werd gevestigd, is nu alweer verbroken. Dat blijkt uit de gegevens op de website van het KMI. Donderdag 20 augustus is daarmee (voorlopig) officieel de warmste dag van het jaar.
Om 13.00 uur was het in Ukkel 32,4 graden, terwijl de temperatuur in Kleine-Brogel zelfs opliep tot 35,8 graden. Daarmee is het nu al warmer dan gisteren, toen rond 17.00 uur in Ukkel en Kleine-Brogel een temperatuur van respectievelijk 31,7 en 32,7 graden werd genoteerd.
Verwacht wordt dat de temperatuur in Ukkel nog zal oplopen tot 33 Ã 34 graden. In Kleine-Brogel zal het kwik wellicht stijgen naar 37 tot 38 graden.
©Hln | Gewijzigd: 1 juni 2017, 14:19 uur, door Joyce.s
Gisteren was het in Zuid-Nederland al 30-32 graden, maar bleef het kwik in De Bilt steken op 29,6 graden. Zo ging 19 augustus de boeken in als 'zomerse' dag (25-30 graden) en niet als 'tropische' (>30 graden).
Om 13:00 uur bereikte de temperatuur vandaag in De Bilt 30,4 graden en daarmee is donderdag 20 augustus wel tropisch. In het Limburgse Ell (bij Weert) is om 14:50 zelfs 36,8 graden gemeten. De gevoelstemperatuur ligt daar momenteel rond 38 graden. In het zuidwesten van Duitsland is een code-rood van kracht vanwege gevoelstemperaturen boven de 40 graden.
©WeerOnline | Gewijzigd: 20 augustus 2009, 15:27 uur, door talkyr86
De hitte van de voorbije dagen heeft het waterverbruik de hoogte ingestuurd. In West-Vlaanderen noteerde de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) gisteren, de warmste dag van 2009, een waterverbruik van 146.600 kubieke meter, 24 procent meer dan het daggemiddelde. Elders in het leveringsgebied van de VMW bleven de stijgingen beperkt, in Vlaams-Brabant steeg het verbruik met amper 1 procent. Dat blijkt uit cijfers die de VMW vandaag meedeelde.
Tijdens juli en augustus wordt klassiek meer water verbruikt, zeker op uitzonderlijk warme dagen als woensdag en donderdag. Problemen inzake de waterbevoorrading deden zich niet voor, aangezien de VMW over voldoende voorraden beschikt die bovendien permanent in de gaten worden gehouden, aldus de maatschappij.
Meeste water in West-Vlaanderen
De grootste verbruikspiek werd in West-Vlaanderen opgetekend. Woensdag werd in de kustprovincie 145.150 kubieke meter leidingwater verbruikt, gisteren zelfs 146.600 m³, of 24 pct meer dan het daggemiddelde (118.000 m³).
In Oost-Vlaanderen tekende de VMW woensdag een verbruik van 72.631 m³ op, ongeveer 10 pct boven het gemiddelde verbruik in 2008. Dit cijfer komt evenwel niet in de buurt van het piekverbruik van 10 mei 2008 toen 85.941 m³ leidingwater werd afgenomen.
Minste water verbruikt in Vlaams-Brabant
In Limburg werd de voorbije dagen een meerverbruik van 8 tot 9 pct genoteerd tegenover het gemiddeld verbruik in 2008. In Vlaams-Brabant was de stijging het kleinst, met op woensdag een waterverbruik van 102.737 m³, tegenover 101.362 m³ als gemiddeld dagverbruik in 2008, of een stijging van amper 1 pct. Ook hier komen de cijfers niet in de buurt van het piekverbruik in mei 2005, toen er voor de provincie een verbruik van 124.918 m³ werd opgetekend.
Gezien de VMW geen water levert in de provincie Antwerpen, beschikt de maatschappij niet over gegevens voor deze provincie.
©Hln | Gewijzigd: 1 juni 2017, 14:19 uur, door Joyce.s