Ondanks dat het de afgelopen weken normaal en kalm zomerweer was, met vrijwel iedere dag ruimte voor de zon, maar ook af en toe wat regen of een bui, zou een echte zonnige en warme stranddag voor veel vakantiegangers een welkome afsluiter zijn van de vakantieperiode. Voor de noordelijke provincies zit de schoolvakantie er namelijk alweer bijna op en laat het nou net deze laatste vakantieweek voor het noorden een ‘echt’ zomerse worden. Niet alleen komt de zon vaker tevoorschijn, ook gaat de temperatuur op een aantal dagen in een rap tempo omhoog met vooral in het zuidoosten af en toe temperaturen die boven de tropische grens van 30 graden uit gaan stijgen.
Komende dagen ligt de straalstroom, een zeer sterke wind op ongeveer 10 kilometer hoogte die zeer bepalend is voor ons weerbeeld, grotendeels ten noorden van ons land. Heel kort door de bocht is de lucht ten noorden van de straalstroom koel en is de lucht ten zuiden van deze sterke wind warmer. Nederland komt dan aan de warmere kant te liggen en doet dan mee in de warmte die normaalgesproken alleen voor het zuiden van Europa geldt.
Vandaag ligt de straalstroom (hier grofweg aangegeven tussen de rode en zwarte lijn) redelijk boven ons hoofd, maar neigt al naar de warme kant volgens het Europese weermodel ECMWF.
Woensdag ligt deze veel noordelijker, waardoor we in warmere lucht terecht komen in de bovenlucht.
Warmte berekenen
Een leuke manier om in de zomer de temperatuur te berekenen is door bij de temperatuur op 1500 meter hoogte, ofwel het 850 hectopascal vlak, 15 graden op te tellen. Er moet dan wel aan de voorwaarden worden voldaan dat er bijna geen bewolking en weinig wind is. Het is namelijk zo dat als je een pakketje lucht zou laten opstijgen, deze per 100 meter 1 graad zou afkoelen (tot zekere hoogte). Draai je dit om, zou de lucht per 100 meter 1 graad warmer worden. In totaal zou je er dus 15 graden bij op kunnen tellen, mits er wordt voldaan aan de eisen. Is het helemaal windstil kun je er in feite nog een graadje (of twee) bij optellen.
Met een hogedrukgebied bij ons in de buurt is er bijvoorbeeld zaterdag veel ruimte voor de zon. De atmosfeer voldoet daarmee dus aan één van de eerder genoemde eisen. Wel staat er een matige zuidwestenwind, dus die extra graden tellen we er voor zaterdag niet bij op. De bovenlucht, op 1500 meter hoogte, warmt door een veelal zuidwestelijke wind op naar een graad of 10 in het noorden van het land. In het zuidoosten is de lucht met 13 graden nog iets warmer. Tel je daar dan die 15 graden bij op, kom je in het noorden uit op 25 graden en 28 graden in het zuidoosten. Dat zien we voor zaterdag dan ook terug in de verwachting.
Vandaag zijn er een paar wolken aanwezig, maar is er ook al flink wat ruimte voor de zon. Foto: Lida Verkade.
Schommeling
Al bijna de hele zomer zien we de straalstroom al een beetje boven ons hoofd schommelen en dat verklaard ook deels de wisselende temperaturen. Op sommige dagen lag deze sterke wind ten noorden van ons, wat warmte betekent, op andere dagen schommelde hij naar het zuiden, voor ons dus afkoeling en er waren ook dagen dat de straalstroom precies boven ons hoofd hing, waardoor we zo’n beetje gemiddeld uitkwamen.
Zondag komt de straalstroom bijvoorbeeld weer net iets zuidelijker te liggen, waardoor bij ons de bovenlucht iets minder warm wordt en op maandag ligt deze bijna helemaal boven ons hoofd. Deze trend zien we dan ook terug in de temperatuur, want op zondag gaat deze ten opzichte van zaterdag al iets omlaag en maandag komen we dan even in een dipje terecht met ‘slechts’ een graad of 21. Ook is er dan meer bewolking aanwezig, wat de opwarming ook deels tegen werkt.
Ook na het weekend blijft hij wat schommelen, maar vanaf dinsdag komen we duidelijk aan de warmere kant. Met aan de grond opnieuw een hogedrukgebied bij ons in de buurt, is er volgende week flink wat ruimte voor de zon. Ook staat er dan niet al te veel wind. Er is vanaf dat moment dan ook opnieuw een stijgende lijn in de temperatuur waarneembaar.
Hoe warm wordt het ongeveer?
Alle elementen voor opwarming zijn na het weekend dus aanwezig. Als ik nu dan zeg dat de bovenlucht op donderdag hoogstwaarschijnlijk opwarmt naar 15 graden in het zuidoosten, kunt u nu zelf berekenen tot hoe ver het kwik in de thermometer stijgt. Succes!
Wilt u dit vaker proberen? Kijk dan eens naar de weerkaarten op onze website. Hier kunt u de kaarten met de temperatuur op 850 hPa terugvinden. Kies eerst uw gebied, selecteer dan het element ‘Temperatuur 850 hPa’ en kies uiteindelijk onderaan de pagina de dag die u wilt bekijken.
Bron: Meteo Consult