Op de Saturnusmaan Titan hebben wetenschappers in april 2008 een storm waargenomen op een plaats waar hij het minst werd verwacht, namelijk het tropisch gebied. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het laatste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. De eerste wolk verscheen boven de tropen, en binnen enkele dagen bedekte een gigantisch wolkensysteem de zuidpool. Zelfs tot aan de Evenaar waren sporadisch wolken te zien, zegt planeetwetenschapper Mike Brown van het Caltech-instituut in Californië.
Titan (links onderaan) is de grootste maan van Saturnus.
Dergelijke dramatische en globale meteorologische verschijnselen zijn zeldzaam en duren slechts enkele weken, rapporteerde Henry Roe van het Lowell Observatory. Hij ziet er een mogelijke verklaring in voor de kanalen en droge rivierbeddingen die in 2005 door de Europese Huygenssonde in de tropische woestijn van Titan zijn ontdekt. Op de grootste maan van Saturnus heeft vloeibaar methaan wellicht de rol overgenomen van het water op Aarde.
©Hln | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:42 uur, door Joyce.s
Weer en klimaat
Omdat Titan zo ver van de Zon staat, is het er koud, gemiddeld -195°C. Toch heeft deze maan veel weg van de Aarde, waarbij methaan er dezelfde rol speelt als water op Aarde. Zo vormen zich geregeld methaanwolken - zowel cumuluswolken als stratuswolken - en regent het er af en toe hevig methaan bij onweer op de plaatsen waar de zon loodrecht op de atmosfeer schijnt.
Wolken vormen zich ook bij actieve vulkanen en bij bergketens, net als op Aarde. Lichte motregen komt veel voor. De temperatuur aan het oppervlak volgt uit het thermisch evenwicht van de zonnestraling. Er is een temperatuurstoename door een broeikaseffect, veroorzaakt door het methaan in de atmosfeer. De smoglaag veroorzaakt een antibroeikaseffect doordat ze het zonlicht weg van het oppervlak naar de ruimte weerkaatst.
Op de noordpool valt er veel regen - vermoedelijk ethaan of methaan - wanneer het winter is op het noordelijk halfrond van Titan. Wanneer de seizoenen wisselen is de zuidpool aan de beurt. Deze regens voeden de waargenomen vloeibare meren of zeeën van methaan of ethaan aan de polen, die tijdens plaatselijke winters veel voorkomen. Boven de winterpool bevindt zich een uitgestrekte wolk in de stratosfeer die naast andere organische moleculen en aerosolen veel ethaan bevat. Ook rond de zomerpool zweven veel wolken en komt dikwijls onweer voor.
Ethaan is vloeibaar bij de oppervlaktedruk en temperatuur van Titan en wordt het meest gevormd. Er zijn geen oceanen van vloeibaar ethaan op het oppervlak, omdat ethaan neerslaat en zich hecht aan de organische aerosols die voortdurend overal op Titan neersneeuwen en die de donkere gebieden op het oppervlak hun karakteristieke bodemsamenstelling geven. Er is wel voldoende vloeibaar ethaan en methaan beschikbaar om op de winterpool meren en zelfs een paar zeeën te vormen.
meer willen weten over deze opmerkelijk planeet...http://nl.wikipedia.org/wiki/Titan_(maan)
Ruk.