Een klein maantje in de ring van de planeet Saturnus heeft zijn bestaan verraden door de langgerekte schaduw die het werpt op het ringenstelsel. Twee maal per omloop (ongeveer eens in de vijftien jaar) staat de zon exact boven de evenaar van Saturnus, en wordt het brede ringenstelsel van de planeet van opzij beschenen. Op 11 augustus 2009 zal er opnieuw zo'n 'equinox' plaatsvinden. Kleine oneffenheden en verticale structuren in het ringenstelsel - dat een dikte van slechts een meter of tien heeft - werpen dan opvallende schaduwen.
in het midden zie je het maantje, met zijn schaduw
De Amerikaanse planeetverkenner Cassini fotografeerde onlangs een veertig kilometer lange schaduw in de zogeheten B-ring van Saturnus (het breedste en helderste deel van het ringenstelsel), die afkomstig is van een klein maantje dat in het ringenstelsel ligt ingebed. Uit de schaduwlengte en de bekende invalshoek van het zonlicht is berekend dat het object ongeveer tweehonderd meter boven het ringvlak moet uitsteken. Dat betekent dat het mini-maantje een middellijn van zo'n vierhonderd meter moet hebben. Het bevindt zich op ca. 480 kilometer binnen de Cassini-scheiding, het relatief lege deel in het ringenstelsel van de planeet tussen de A- en de B-ring. Net als de kleine deeltjes waaruit het ringenstelsel bestaat, gaat het zo goed als zeker om een klomp ijs, of wellicht een verzameling ijsbrokken die door de onderlinge zwaartekracht bijeengehouden worden. Overigens heeft Cassini ook verticale structuren ontdekt in de dunne F-ring van Saturnus.
© astronieuws.nl | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:42 uur, door Joyce.s
hier wat info: linkje naar wikipedia
| Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:43 uur, door Joyce.s
Maar wat is jouw aandeel hierin?
zulke plaatjes schiet ik niet met me apparatuur vanaf aarde, das onmogelijk maar als je links kijkt van het forum staat een soort profiel informatie, dan zie je gelijk mijn deel in dit stuk .
Groep: Nieuwsposters
Berichten: 445
Sinds: 30-January 08
Van: ijmuiden
Gebruiker Nr.: 2.023